•  

Organic Earth: Eigen teelt eerst !

   14 augustus 2021

Dit artikel is geschreven door Roger Willemsen van Organic Earth te Maastricht. Hij gaat ons geregeld blogs toezenden omtrent het kweken van cannabis, die gaan we op deze website plaatsen.

Met de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van cannabis kweek dreigt de belangrijkste speler van deze markt het nog moeilijker te krijgen: de thuiskweker.

Het experiment

Momenteel zijn 10 commerciële partijen de voorbereidingen aan het treffen voor de eerste legale kweekruimtes voor recreatieve cannabis. Dit lijkt een grote sprong voorwaarts, zeker gezien de huidige situatie waarin de cannabisplant crimineel is.

Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in dit experiment. Buiten de kleinschaligheid (10 kwekers voor 10 gemeentes) vind ik het aantal kilo’s dat elke vergunninghouder per jaar dient te produceren, veel te grootschalig (bijna 7000 kg) en een trap tegen het zere been van de vele kwekers die ons landje rijk is.

Maar er is nog een belangrijkere reden om de ontwikkelingen rond het experiment goed in de gaten te houden: de diversiteit van de aangeboden waar.

Het ligt voor de hand dat de soorten die het meeste gewicht per vierkante meter produceren, het meest gekweekt zullen gaan worden. Ik verwacht dat elk van de vergunninghouders straks Amnesia in zijn aanbod zal hebben. Een stabiele soort, met een mooie opbrengst en een vaste schare aan fans.

Maar er is een belangrijke reden om de ontwikkelingen rond het experiment goed in de gaten te houden: de diversiteit van de aangeboden waar.

Het zal voor de hand liggen dat elk van de 10 vergunninghoudenden gaat kiezen voor de variëteit Amnesia. Het is een stabiele variant met een mooie opbrengst en een vaste schare aan fans.

Voor welke soortjes en/of phenotypes er nog meer gekozen gaat worden valt wel te raden en te gissen maar dat zullen we nog even moeten afwachten. Of het deze legale telers gaat lukken om ook daadwerkelijk de benodigde variëteiten te produceren met een stabiele kwaliteit is nog onzeker. In Amerika en in Canada zijn al veel bedrijven omgevallen, wordt fraude gepleegd, is er elk half jaar een nieuwe CEO waardoor aandelen eventjes stijgen en daarna weer sterk dalen en zijn de prijzen van de legale wiet extreem gedaald, in gelijke tred met de kwaliteit.

De gevolgen

Waar grote twijfels over bestaan zijn of er wel genoeg variëteiten gemaakt kunnen worden om aan de steeds veranderende vraag naar nieuwe smaken te kunnen voldoen. In het experiment wordt van de kwekers verwacht om minimaal 6500 kilogram cannabis te produceren per jaar. Daarmee wordt de bestaande markt van kleinere telers volledig buiten spel gezet. Verwacht wordt dat die grote telers niets anders dan een eenheidsworst gaan maken en een monopolie-positie bezitten. En doordat er geen ruimte is om zelf aan de slag te gaan wordt de diversiteit van de cannabissoorten bedreigd. Een kleinere kweekopzet is flexibeler en kan makkelijker omschakelen als de consument iets anders wilt. Door de grootschalige aanpak wordt het aanbod beperkt tot enkele soortjes en de toegepaste commerciële kweek-, oogst- en droog-methodes lijken me niet van positieve invloed op de smaak en op het terpenenprofiel.

Professioneel versus hobby

Het is zorgwekkend dat er is gekozen voor een beleid waarin totaal niet wordt stilgestaan bij de mensen die hun eigen vruchten willen kweken, om welke reden dan ook. Soms voldoet de wiet uit de coffeeshop niet aan de medicinale effecten waarnaar gezocht wordt. De ene persoon is op zoek naar een spierverslappend uitwerking, de ander heeft meer baat bij een soort die wakker maakt. Kweker X is op zoek naar een speciaal smaakje terwijl kweker Y kweekt omdat het veel te duur is om in een coffeeshop te kopen. Voor velen is het een prachtige hobby zonder winstbejag en het steekt dat er in het overheidsbeleid geen rekening wordt gehouden met de kleine gepassioneerde wietteler.

Ondertussen zal die hobbykweker gewoon doorgaan met het maken van zijn eigen vruchten.

Onder dreiging tweemaal gestraft te worden; een keer door de overheid die je berooft van je plantjes en ten tweede met de dreiging je huis voor 3 maanden uit te moeten. De budgetverdeling die toegepast wordt bij de uitvoering van het experiment stelt ook niet gerust: er gaat meer geld naar politie en justitie voor vervolging en bestraffing dan het experiment daadwerkelijk in goede banen te leiden. Dat is oneerlijk en kortzichtig. Hopelijk zal er voor de recreatieve kweker ruimte gemaakt worden gedurende of na het experiment.

De toekomst voor de hobbykweker

Er zijn steeds meer mensen die thuis in een ongebruikte kamer of klein hoekje een kweekruimte inrichten. De ene keer wordt daarvoor gekozen uit noodzaak (te hoge prijs, onveilig verkooppunt, medicinale werking, etc) , een ander wilt graag, naast zijn eigen tomaten en paprika’s, ook zijn eigen ganja creëren en zelf kunnen kiezen welke soorten hem of haar het beste bevallen.

Kweken voor eigen gebruik is niet gevaarlijk; met de lampen die we tegenwoordig verkopen heb je geen aansluitproblemen: LED lampen zijn stekkerklaar en als je kiest voor hoge druk natrium lampen (HPS=High Pressure Sodium) raden we aan om gebruik te maken van veilige elektronische transformators. Het elektriciteitsgebruik is niet opvallend bij één of twee vierkante meter aan groene weelde. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een gaming PC ook al tussen 450 en 850 Watt verbruikt.

Kweken voor eigen gebruik is niet moeilijk; het is geen rocket-science. Hou een aantal principes in het oog maar hou bovenal deze column in de gaten: in de komende tijd zullen we hier uit de doeken doen hoe je de beste kwaliteit verkrijgt.

Deel deze pagina:
 Terug