•  

Advocaat A. Beckers: Kun je met 5 assimilatielampen 5 hennepplanten probleemloos telen voor medicinaal gebruik?

   6 februari 2017

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over het gebruik van 1 lamp per plant.

Onlangs stond ik een man bij die dacht dat hij in zijn woning 5 hennepplanten mocht telen voor medicinaal gebruik. De man had na een ernstig auto ongeluk te kampen met hevige chronische pijnen. Een verbrijzelde voet en ernstig rugletsel beheersten zijn leven. Nederlandse artsen hanteren bij pijnbestrijding een pijnladder. De patiënt krijgt eerst middelen zoals paracetamol en ibuprofen voorgeschreven. Pas als dat allemaal niet helpt, worden opiaten aangeboden. Een middel dat bekend staat als stevig opiaat is oxycodon (OxyContin). In de Verenigde Staten zijn veel mensen hopeloos verslaafd aan dit middel. Oxycodon wordt daar om die reden ook wel “HillBilly heroïne” genoemd.

Mijn cliënt slikte op doktersrecept dagelijks een aantal van deze pillen tegen de pijn. Dat hielp wel, maar maakte zijn sociaal functioneren onmogelijk. Hij ontdekte dat het gebruik van wietthee voor hem een veel beter effect had. Hij kon de pijn daarmee onder controle krijgen en was weer in staat sociale contacten te onderhouden. Vanwege zijn beperkingen had hij aangepast werk. Hij verdiende niet genoeg om wiet te kopen. Wiet op doktersrecept bood geen soelaas. De apotheek bleek te duur, want de ziektekostenverzekeraar gaf geen vergoeding voor wiet op recept. Hij besloot het heft in eigen hand te nemen door zelf wiet te gaan telen.

Op advies van een winkelier kocht hij 5 assimilatielampen van ieder 600 Watt, afzuiging, koolstoffilter, ventilatoren en 5 grote bloempotten. Zo teelde hij 5 hennepplanten. Toen landelijk in het nieuws kwam dat de burgemeester van Tilburg clementie toont bij medicinale telers voelde hij zich gesterkt. Hem kon niks gebeuren dacht hij. Uiteraard betaalde hij keurig de stroom die hij nodig had voor zijn teelt. Toen ging het mis. De politie ontdekte zijn kwekerij. Hij verklaarde over zijn medische situatie en toonde aan dat zijn arts het gebruik van wietthee ondersteunde. In het gesprek met de politie vertelde de man dat hij zijn wietthee ook wilde gaan delen met bevriende lotgenoten. De politieman maakte een proces-verbaal op. Daarin stelde hij dat hem was gebleken van professionele hennepteelt. Als gevolg van de wijze van telen was volgens justitie richtlijnen zelfs sprake van beroepsmatige teelt.

De politie adviseerde de burgemeester de woning van de man voor bepaalde tijd te sluiten en de woningbouwvereniging werd in kennis gesteld van de bevindingen. De burgemeester besloot na het aanhoren van het verhaal van de man de woning niet te sluiten.

De woningbouwvereniging toonde zich minder gevoelig. De huurovereenkomst werd opgezegd, zodat een gang naar de rechter noodzakelijk was. De rechter oordeelde dat weliswaar was geteeld met technische hulpmiddelen, maar dat de wijze van de teelt niet doorslaggevend is. De rechter oordeelde dat geen sprake was van beroepsmatige teelt en hield de huurovereenkomst tot grote vreugde van de man (en ons kantoor) in stand.

Toen volgde nog een gang naar de officier van justitie. Deze had besloten hem een transactie (werkstraf) aan te bieden. Ik vergezelde de man en ging een gesprek aan met de officier van justitie. De officier van justitie bood een luisterend oor en gaf aan dat hij geen strafvoorstel zou doen, maar eerst nog eens goed na wilde denken over de zaak. Na een tijdje kwam hij tot de conclusie dat hij kon volstaan met een voorwaardelijk sepot. De officier van justitie vond dat hij de wietteelt mocht bestraffen, omdat de man had verklaard niet uitsluitend voor eigen medicinaal gebruik te hebben willen telen. Mijn cliënt legde zich bij dit besluit neer.

Is dit nu eind goed al goed? Ik vind van niet. Als de arme man opnieuw wiet gaat telen verliest hij mogelijk zijn woning en komt hij op straat te staan. Ook riskeert hij dan alsnog oplegging van een werkstraf. Hij zal om pijn te bestrijden weer aan de opiaten moeten. Dat hij daardoor in sociaal opzicht minder functioneert moet hij kennelijk maar voor lief nemen. Wat is er over gebleven van ons liberaal Nederland? In talloze Amerikaanse staten wordt de medicinale teelt van hennep toegestaan. Wij zijn op dit terrein geen gidsland meer. We lopen zelfs hopeloos achter. Ons land is mijn ogen minder gaaf dan de eeuwige lachebek ons tijdens de verkiezingscampagne wil doen geloven. Het wordt hoogtijd dat de politiek ons idiote drugsbeleid rigoureus durft te veranderen.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Bron 

Deel deze pagina:
 Terug