•  

Het begin van de kweek: Zaadje of stekje?

Voor je medicinale cannabis kweek heb je natuurlijk als eerste een soortje nodig waar je mee kunt beginnen, het liefst geschikt voor de aandoeningen waar je het voor gebruikt.

Je kan beginnen met het ontkiemen van wietzaadjes of je kan ook zelf al een moederplant hebben, die zichzelf bewezen heeft,  waarvan je 5 stekjes afhaalt.

Het ontkiemen van het zaad

Alle soorten zaden hebben een ‘zetje’ nodig om te beginnen met ontkiemen. De meeste zaden ontkiemen pas na een voorbehandeling met warmte, kou, water of zelfs grof geweld.

Dit is de verklaring waarom sommige zaadjes niet of slecht opkomen. Vraag aan de leverancier of kijk op de verpakking welke behandeling nodig is om de zaden te laten ontkiemen. Voor de buitenkweek is de zaaitijd ook belangrijk. Eenjarige planten zaai je in het voorjaar, ze bloeien in de zomer. Cannabis is een eenjarige plant. Voor de binnenkweek maakt de zaaitijd niet veel uit, die plan je in.

Zaden ontkiemen

Sommige zaden ontkiemen met behulp van warmte, deze zaai je bij voorkeur binnen of in een voorverwarmd kasje. Laat harde zaden een paar uur weken in water, voordat je ze zaait. Zodra je ziet dat er een worteltje zichtbaar is, kan het gezaaid worden.

Zaaigrond

Gebruik zaai- of stekgrond. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond.

Zaaien

April/mei zijn de maanden waarin weer in de volle grond gezaaid kan worden buiten, echter kan je ook in potten kweken, binnen en buiten,  hiervoor plan je voor jou de geschikte datum in.

Het stekken van de plant

Stekken maken

Belangrijk is de potgrond die je gebruikt voor je stek. Een extra fijne structuur en een goed evenwicht tussen lucht en vocht zijn belangrijk. Biologische stekblokjes zorgen voor een snelle wortelontwikkeling en een goede kieming bij het zaaien en stekken. Er zijn verschillende manier om planten te vermeerderen. De juiste start is essentieel.

Stekken met jonge scheuten

Van de cannabisplant kan het beste stekjes worden gemaakt van de jonge, nog niet verharde scheuten. Hieronder geven we je een stappenplan waarmee het je zeker moet lukken!

  1. Neem een steeltje waar nog geen bloei in zit en knip deze af op ongeveer tien tot vijftien centimeter.
  2. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten.
  3. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een blokje met organische stekgrond.
  4. Druk de grond rond het stekje goed aan.
  5. Geef het stekje een beetje water.
  6. Zet het stekje in een propagator, om te veel verdamping te voorkomen.
  7. Laat de stekjes regelmatig even luchten om rotten te voorkomen.
  8. Zet de stekjes op een schaduwrijke vensterbank, onder led of TL cool white.
  9. Zodra er wortels zijn gevormd, kun je ze overzetten in een groter potje.
  10. Kweek ze verder op in de pot.
  11. Zet de plantjes het volgend voorjaar uit in de volle grond of zet ze in de definitieve pot, waar ook in afgebloeid gaat worden.

Onder CFL licht van 2x 36 watt kan men een moederplant en stekjes cultiveren.

 



Deel deze pagina: