•  

Voorkom Ziektes en Ongedierte of Biologische Bestrijding

Onderstaande ziektes en ongedierte zijn de meest voorkomende plagen die je tegen kan gaan komen.

Uit onze ervaring hebben we geleerd dat biologische bestrijding het meest efficiënte en meest vriendelijke manier is van het oplossen van deze problemen.

Als je huisdieren bezit let dan ook op verspreiding van ziektes en plagen, tevens dat ze je planten niet opeten! Laat ze niet bij je planten in de buurt komen en zorg zelf ook voor schone kleren vooral als je binnen kweekt. Je huisdieren kunnen namelijk dol zijn op cannabis.

De meest voorkomende ziekte is meeldauw en toprot, vooral bij buitenkweek.

Spint, bladluis, trips en witte vlieg kunnen vervelende problemen geven om mee om te gaan tijdens een cannabiskweek en de middelen die telers gebruiken om het tegen te gaan zijn niet altijd patiënt-vriendelijk.

Je kan beter voorkomen als genezen, dit met het belang van de patiënt in het achterhoofd.

Echter, sommige cannabiskwekers verwaarlozen dergelijke preventieve maatregelen uit te voeren en zoeken toevlucht tot pesticiden en insecticiden, in de veronderstelling dat als deze producten vroeg genoeg worden gebruikt in de cyclus, dat het eind product niet zal veranderen.

Dit is niet altijd het geval, vooral als men van plan is, om de hele cannabisplant voor andere doeleinden te gebruiken, zoals concentraten en eetbare producten. Aangezien de plant wordt geconcentreerd, is elke vorm van pesticiden die oplosbaar zijn in het gekozen oplosmiddel, de potentie heeft om te eindigen in het resulterende eindproduct.

Zo is er onlangs shatter getest, dat positief de aanwezigheid van fenoxycarb aantoonde. Fenoxycarb is een insect groei regulator, dat een groeihormoon nabootst, waardoor larven nooit volledig ontwikkelen tot volwassenen. Deze verbinding is verboden onder de California’s Proposition 65 vanwege de kankerverwekkende eigenschappen en het vermogen om een toxische reactie te kunnen veroorzaken op het voorplantingsmechanisme.

Biologische bestrijding allerlei plagen, zoals roofwants tegen trips, roofmijt tegen spint, nematoden regen varenrouwmug, sluipwesp tegen witte vlieg:

Meeldauw en toprot

Wat is meeldauw?

De term meelddauw verwijst naar een groep van fytopathogenen schimmels die ziekten veroorzaken bij planten en die soortgelijken symptomen vertonen. We maken onderscheid tussen “echte” en “valse” meeldauw.

Wat is er te zien?

Over het algemeen wordt meeldauw op het bovenblad aangetroffen, maar er zijn uitzonderingen. Het blad ziet eruit alsof het met poeder is bestrooid.

Wat is er tegen te doen?

Houd de luchtvochtigheid laag en houd het gebied waar de groei plaatsvindt schoon.

Verwijder aangetaste bladeren.

Je kan deze ziekte beter voorkomen net als toprot.

 

Wat is Botrytis (Toprot)?

Botrytis cinerea is een necrotrofe schimmel, wat betekent dat hij zijn gastheer doodt om alle voedingsstoffen te krijgen die hij nodig heeft.

Wat is er te zien?

Het weefsel waarop het zich ontwikkelt wordt donker en soms zacht. Dit komt door het afsterven van de gastheercellen. Op termijn zal zich op deze donkere vlekken een laag van harige grijze schimmels vormen.

Wat is er tegen te doen?

Zorg ervoor dat de besmette plant of delen van de plant nooit in contact komen met andere planten.

In het kort over de ziekte

Botrytis cinerea valt zwakke planten of stervende bloemen aan. In feite helpt hij de natuur met het recyclingproces van de planten door ze af te breken en de voedingsstoffen beschikbaar te maken in de bodem. Dus de schimmel speelt in feite een vitale rol in de natuurlijke groeicyclus. Maar wanneer Botrytis je gewassen aanvalt is het een ware plaag!

Biologische cyclus van Botrytis

De vroege ontwikkeling van grauwe schimmel begint meestal in geïnfecteerde plantenresten van de vorige gewassen die zijn achtergelaten in het veld. Het mycelium dat aanwezig is in het afval begint zich te ontwikkelen wanneer de temperatuur hoger wordt, bijvoorbeeld in de vroege lente. Bij fel licht begint het mycelium structuren te ontwikkelen, conidioforen genaamd. Aan het eind van deze conidioforen worden sporen, genaamd conidiën, gevormd die vervolgens door de lucht worden meegevoerd en in contact kunnen komen met de bladeren of stengels van de gewassen.

Symptomen van de ziekte

De schimmelinfectie in de bloem is aanvankelijk niet zichtbaar. Chlorose, weefsel dat bruin en nat is en zich dichtbij de plaats van infectie bevindt, is één van de eerste symptomen die een mogelijke Botrytis aanval aangeeft. Een lichter gekleurde vlek op de bloemen met een donkerbruine ring er omheen kan duiden op een schimmelinfectie.

Hoe de ziekte te vermijden?

Het is uitermate belangrijk om de plant te ontdoen van alle delen die besmet zijn met Botrytis. De besmette delen dienen ogenblikkelijk te worden verwijderd.

Voorkom dat besmette planten of delen van deze planten in aanraking komen met andere planten. Zelfs het kortste contact kan ervoor zorgen dat wolken van grijze sporen zich via de lucht verspreiden. Deze sporen zullen dan op gezonde planten landen en deze besmetten. Goede ventilatie is essentieel om een iets lagere luchtvochtigheid rond de bladeren en bloemen te behouden. Voor buitengewassen is het aan te raden om de planten met een plastic bescherming zoals een tunnelkas te bedekken wanneer er regen wordt verwacht. Dit voorkomt dat de planten nat worden.

Het is ook belangrijk waakzaam te zijn voor plagen zoals rupsen die schade kunnen veroorzaken aan de cuticula, die B. cinerea kon benutten om de plant makkelijker binnen te komen. Het is gemakkelijker voor de schimmel om planten te infecteren die beschadigd zijn door het kauwen van ongedierte. Andere insecten zoals tripsen kunnen sporen van Botrytis drogen en verspreiden.

Oplossingen om de ziekte onder controle te krijgen

Diverse micro organismen zijn succesvol gebleken bij de beheersing van Botrytis cinerea bij een groot aantal gewassen. Clonostachys rosa (Gliocladium roseum) is een schimmel dat wordt gebruikt ter voorkoming en bestrijding van Botrytis aanvallen vanwege zijn vermogen om de productie van sporen te onderdrukken. Sommige nematodensoorten zijn ook gebruikt om grauwe schimmel effectief te beheersen, Veel plantenextract preparaten worden voornamelijk op de markt gebracht om de aanval en ontwikkeling van B. cinerea te voorkomen. Goede resultaten zijn verkregen neet extracten van tijm, citrus zaad, oregano, munt, knoflook en peper, om er maar een paar te noemen.

 Deel deze pagina: