•  

Advocaat A. Beckers: Rijden onder invloed van THC

   11 september 2017

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over het gebruik van cannabis in het verkeer.

Blow jij? Dan moet je er sinds 1 juli 2017 rekening mee houden dat de politie een speekseltest mag afnemen als je een voertuig bestuurt of aanstalten maakt dat te gaan doen. Binnen een paar minuten is dan te zien of je cannabis hebt gebruikt. Na een positieve test volgt een bloedtest. Als per liter bloed 3 microgram cannabis (of meer) wordt aangetroffen, ben je strafbaar. Die regel is duidelijk. Maar is de nieuwe regel ook rechtvaardig?

We weten allemaal dat het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer terecht aandacht verdient. Onder invloed moet je niet aan het verkeer deelnemen. Bij alcohol kunnen we de regeltjes zo langzamerhand dromen. Algemeen bekend is dat een volwassen man na het drinken van 2 alcoholische drankjes binnen een uur een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille bereikt. Dat is de wettelijke grens voor een ervaren bestuurder. Drink je meer dan mag je geen voertuig besturen. Bij een doorsnee gezonde volwassen man breekt de lever binnen 1 – 1,5 uur een alcoholische consumptie af. Zo kun je vrij eenvoudig uitrekenen of je na alcoholgebruik nog aan het verkeer mag deelnemen.

Onmogelijk
Hoe zit dat bij cannabis? Als je een jointje rookt, stijgt het THC-gehalte in je bloed razendsnel naar 100 (of >) microgram per liter. Je voelt je dan high. Dit gehalte in je bloed daalt ook weer razendsnel na gebruik. In de grafiek zie je dat heel duidelijk in de doorgetrokken rode lijn. Hoe jij reageert op het gebruik van cannabis is afhankelijk van meerdere factoren. Hoeveel cannabis gebruikte je? Zat er veel THC in? Hoe gebruikte je? Wat is je lichaamsgewicht, werkt je stofwisseling optimaal, was je moe of fit toen je gebruikte? Gebruikte je ook andere middelen? Ben je lichamelijk en psychisch gezond? Deze factoren verschillen per persoon. Het is vrijwel onmogelijk om te weten hoeveel cannabis er nog in je bloed zit nadat je een blowtje hebt gerookt. Niemand kan je precies vertellen hoe lang je na gebruik van cannabis moet wachten voordat je weer op je fiets of brommer mag stappen of achter het stuur van je auto mag kruipen! Dat wringt.

Schatting
Het Trimbos Instituut maakte een schatting. “De meeste mensen kunnen na ongeveer 3 tot 4 uur weer rijden”. Maar hier zit een dikke adder onder het gras voor degene die regelmatig blowt. THC heeft de eigenschap op te lossen in weefsel met hoog vetgehalte. Dagen na gebruik kan daardoor nog THC worden afgegeven aan het bloed. Bij een chronische blower kan daardoor zelfs dagen na cannabisgebruik nog 30 microgram of > THC per liter bloed worden aangetroffen. Weten blowers dit? Ik vrees van niet.

Belangrijkste vraag
De belangrijkste vraag zou wat mij betreft moeten zijn of het verkeersgedrag van de gewende blower bij die grenswaarde van 30 microgram THC per liter bloed nadelig wordt beïnvloed. Staat dat vast? Het antwoord op deze vraag is neen. Het Nederlands Forensisch Instituut kan geen bloedconcentratie aangeven waarboven de rijvaardigheid door gewende gebruikers nadelig is beinvloed. Dat betekent dat de komende tijd frequente blowers door strafrechters zullen worden bestraft voor het rijden onder invloed, terwijl daarvan in hun geval geen sprake was. Rijden onder invloed van drugs is een verkeersmisdrijf. Een misdrijf pleeg je niet per ongeluk. Je hebt dan in de regel opzettelijk iets gedaan dat niet mag. Maar verdien je ook een strafblad als je niet kon weten dat het THC-gehalte in je bloed te hoog was? Ik vind van niet.

 

André Beckers
Advocaat te Sittard
www.beckersbergmans.nl

Bron (Highlife)

Deel deze pagina:
 Terug