•  

Advocaat M. Veldman: De heilige oorlog tegen een plant

   16 maart 2018

Maurice Veldman, advocaat bij VVS advocaten, schrijft geregeld weblogs die wij graag delen als stichting. Deze blog gaat over de heilige oorlog tegen een plant. Er zou geen een plant verboden moeten zijn, het is namelijk een gift van moeder natuur

Het Internationale Narcotics Controle Board heeft andermaal verordonneerd dat cannabis tot de strengst verboden, gevaarlijkste en dus illegale stoffen moet worden gerekend. Dit betekent de komende jaren veel werk aan de winkel voor agenten, rechters, officieren van justitie, advocaten en de georganiseerde misdaad. Mr. Veldman over de wrange vruchten van een zinloos verbod.

De rechtbank in Amsterdam twee weken geleden. Vijf verdachten stonden terecht op verdenking van betrokkenheid bij pakweg 160 kilo cannabis en zo’n 150.000 euro aan contanten dat in juridisch jargon witwassen heet. De cannabis en het geld waren in een woning in Amsterdam gevonden op de eerste verdieping en in een kruipruimte.

Een observatieteam had drie Ieren op Schiphol opgevangen die naar de woning in Amsterdam togen en jointjes gingen roken. De Ierse inlichtingendienst had getipt dat ze cannabis kwamen halen en deel uitmaakten van een internationale groepering van drugssmokkelaars.

Leverancier van cannabis

Mijn cliënt werd ervan beschuldigd de leverancier van de cannabis te zijn maar hij kwam niet verder dan de woonkamer van de betreffende woning waar de Ieren zich hadden opgehouden. Hij was daar om jointjes te roken omdat hij dat thuis wegens een baby niet kon doen.

Er werden geen vingerafdrukken of DNA van mijn cliënt op de cannabis of het geld aangetroffen. De huurder had ook nog verklaard dat mijn cliënt echt niet wist van de cannabis en het geld en dat hij niet verder kwam dan de keuken/woonkamer. Geen zaak voor justitie zou je denken.vingerafdrukken cannabis verdachte

Maar zodra het over cannabis gaat is elke verdenking er een van formaat, ook als er niets aan de hand is. De officier van justitie dagvaardde met veel poeha en eiste maar liefst vijf jaar gevangenisstraf tegen iemand die ergens op bezoek was om jointjes te roken. De rechtbank sprak hem diezelfde dag nog vrij.

Machteloosheid

Je hoefde echt geen advocaat te zijn om die vrijspraak te zien aankomen. De officier van justitie stond met een poker face in de rechtszaal, haalde bakzeil, en stelde geen hoger beroep in. Een mooi bewijs van machteloosheid in een zaak die nooit een zaak is geweest. Ze zou er toch echt beter aan doen om voortaan echte boeven te gaan vangen.

Growshopverbod

In Den Bosch liep het minder goed af voor iemand die volgens het business to business-model (B2B) een assortiment kweekspullen had geleverd. Vrijspraak bij de rechtbank maar in volgende instantie veroordeeld door het Bossche hof met als reden dat de handel in groeibevorderende kweekspullen sowieso een overtreding van het growshopverbod oplevert. Ook al betoogde de bedenker van die wet, voormalig minister Opstelten, nu juist dat dit echt niet de bedoeling was, de raadsheren onder de grote rivieren gingen overstag met de hete adem van de taskforce hennepbestrijding in de nek. In de overige gerechtshoven van Nederland wordt voor hetzelfde standaard vrijspraak gegeven. Lang leve de onafhankelijke rechtspraak.

Katvanger

cannabisplant wietteeltEen laatste zaak was er een van een volstrekt te goeder trouw handelende woningeigenaar. Hij had zijn woning verhuurd aan een katvanger die er een hennephok van liet maken. Na slechts vier weken had de eigenaar het door en ging naar de politie, die er nog eens drie weken over deed om het hok te ontmantelen.

Drie maanden sluiting was de beloning van de Amsterdamse burgemeester toen mijn cliënt de politie inlichtte. Hoezo openbare ordeverstoring? Er was geen sprake van dealen, noch van aanloop naar het pand of welke andere sluitingsgrond dan ook. De openbare orde was op geen enkel moment in het geding, maar dit was wel de paplepel waarmee de burgemeester de rechter probeerde te voeden.

De arrogantie van de regelmaat

Maar daarin schuilt de arrogantie van de regelmaat. De burgemeester had niet goed uitgelegd waarom in dit specifieke geval niet kon worden afgeweken van het standaard beleid en moet nu dat alsnog heel snel doen. De sluiting is opgeschort.

Grote boze hennepmonsterjustitie cannabisverbod

De maatschappelijke relevantie van deze zaken valt maar moeilijk uit te leggen. Alles wordt er met de haren bijgesleept om er nog een hennep gerelateerd verhaal van te fabriceren. En al die officieren van justitie die zich op het grote boze hennepmonster storten hebben intussen geen tijd voor de echte criminaliteit.

De mega budgetten van Justitie gaan in rook op in de heilige oorlog tegen een creatie van moeder natuur. Het is tijd voor bezinning, maar die zal naar ik vrees nog jaren op zich laten wachten.

Bron VVS advocaten

Deel deze pagina:
 Terug