•  

Advocaat A. Beckers: Op eigen verzoek voor de teelt van 5 hennepplanten voor de rechter

   1 mei 2018

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over het eigen verzoek van een patiënt voor vervolging.

Op 26 augustus 2017 trof de politie vijf hennepplanten in de achtertuin van een woning aan. De politie nam de planten ter vernietiging in beslag. De officier van justitie besloot de teler niet te vervolgen. Het strafbare feit was in zijn ogen daarvoor te gering. Die beslissing leidde tot een opmerkelijke procedure. De teler van de 5 hennepplanten ging in beklag bij het gerechtshof. Hij vroeg het hof de officier van justitie te bevelen hem voor de strafrechter te dagen. Zulke verzoeken krijgt het hof zelden. Waarom zou iemand zich erover willen beklagen dat zijn strafzaak niet voor de rechter wordt gebracht? Ik zocht naar een antwoord op deze vraag.

Uit de beschikking van het Haagse hof blijkt dat de hennepkweker vindt dat hij het recht heeft om ongestoord hennep te telen. Hij heeft te kampen met ernstige zenuwpijnen. Zijn arts heeft hem medicinale cannabis voorgeschreven. De medicinale cannabis die hij in de apotheek kan kopen voldoet niet en is bovendien te duur voor hem. De olie die hij maakt van de door hem zelf gekweekte hennepplanten is wel werkzaam. Hij krijgt een bijstandsuitkering en ziet geen andere (financiële) mogelijkheid dan zijn eigen wiet te telen.

Doordat de officier van justitie heeft besloten hem niet te vervolgen is de onafhankelijke strafrechter niet in staat het verweer van de teler te beoordelen. Hij is ervan overtuigd dat een rechter hem niet veroordeelt. Hij verwacht dat zijn beroep op een rechtvaardigingsgrond tot straffeloosheid zal leiden. Hij voelt zich bovendien benadeeld. Zijn hennepplanten zijn weggehaald en vernietigd. Het is voor hem zeer stressvol om te leven met de aanhoudende dreiging van een politie-inval in zijn woning. Hij wil voorkomen dat de politie in de toekomst opnieuw zijn hennep en dus zijn medicijn van hem afpakt. Via de strafrechter hoopt hij te bereiken dat hij cannabis mag blijven kweken.

Het gerechtshof onderkende dat door de beslissing om niet tot vervolging over te gaan de teler de mogelijkheid wordt ontnomen om zijn standpunt aan de rechter voor te leggen. Een sepot wordt op het strafblad vermeld. De teler moet om die reden volgens het hof de mogelijkheid krijgen om zijn onschuld c.q. straffeloosheid aan te tonen. Het hof overweegt dat de teler streeft naar een (citaat) “min of meer permanente en formele legitimatie voor het kweken van een geringe hoeveelheid cannabis”. Een mooie wens en een helder streven, maar is dit via de strafrechter te realiseren? Het hof zelf acht dat op logische gronden onwaarschijnlijk. Het is de officier van justitie die in Nederland beslist of hij een strafbaar feit vervolgt. Ook na een vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging mag de officier van justitie bij de ontdekking van een nieuw strafbaar feit opnieuw vervolgen. Met andere woorden: De strafrechter kan de teler nooit geheel tegemoet komen.

Wie dat wel kan is de burgemeester. De burgemeester kan namelijk goede afspraken maken met de officier van justitie en de chef van de politie. Gezamenlijk kunnen zij op gemeentelijk niveau afspreken dat niet langer bestuursrechtelijk en strafrechtelijk wordt opgetreden tegen kleinschalige hennepteelt voor medicinale redenen. Uiteraard moet de teler dan wel aan een aantal voor de hand liggende spelregels voldoen en medewerking verlenen aan periodieke controles. Als tijdens een controle blijkt dat de teler de spelregels naleeft, worden geen planten in beslag genomen. Legaal is de teelt door dit soort afspraken niet. Maar als teler weet je zo wel waar je aan toe bent. De burgemeester van Tilburg heeft dankzij de inspanningen van de Stichting PGMCG bewezen dat dergelijke afspraken kunnen worden gemaakt. Het Tilburgs beleid ten aanzien van de kleinschalige hennepteelt voor medicinale doeleinden verdient navolging in meerdere gemeenten. Onnodige procedures bij de strafrechter kunnen op deze wijze worden voorkomen.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Bron (SoftSecrets)

Deel deze pagina:
 Terug