•  

Advocaat A. Beckers: Cannabis Verkoop door Bezorgdiensten en Internetaanbieders

   15 juni 2018

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over de verkoop van cannabis door bezorgdiensten en internetaanbieders.

Onlangs kreeg een medewerker van een bezorgdienst van cannabis een mooi cadeau van de Haagse strafkamer. De man stond terecht omdat hij van 1 november 2017 tot en met 10 december 2017 in Zoetermeer zou hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. Hij werkte als bezorger in loondienst voor een bezorgdienst van cannabis.

De onderneming opereerde niet in het geniep. De eigenaar ervan had contact gezocht met de gemeente Zoetermeer. Daar had hij gemeld een koeriersbedrijf te willen beginnen in hennepproducten. Hij vroeg de burgemeester zijn bedrijf een gedoogstatus te verlenen. Ook vroeg hij verscheidene ontheffingen en vergunningen aan bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De politie werd door de ondernemer geïnformeerd. Daar zou hij hebben beweerd over ontheffingen te beschikken. Dat bleek niet het geval. Dat liet onverlet dat het bedrijf zich op een professionele wijze naar de buitenwereld toe presenteerde als legale onderneming. Het bedrijf stond bij de Kamer van Koophandel keurig ingeschreven. Er werd zelfs flink reclame gemaakt voor de cannabis bezorgdienst. Om wiet aankopen binnenshuis vanaf een luie stoel mogelijk te maken, beschikte het bedrijf over een professioneel ogende website. Folders werden gemaakt en verspreid in verschillende wijken in Zoetermeer. Diverse krantenartikelen en Facebook-berichten verschenen over de bezorgdienst. De schijn van legaliteit was hiermee gewekt.

De rechtbank behandelde de bezorger van de onderneming om die reden mild. Van de deelname aan de criminele organisatie werd hij vrijgesproken. Voor het beroepsmatig vervoeren van cannabis kreeg hij ontslag van alle rechtsvervolging. Volgens de rechtbank had de man gedwaald. Hij was niet op de hoogte van de ongeoorloofdheid van zijn gedragingen. Bij hem was sprake van afwezigheid van alle schuld. Daarom kreeg hij geen straf opgelegd. De rechtbank overwoog dat het Nederlands coffeeshopbeleid niet evident inzichtelijk is. Naar mijn mening is het beleid wel inzichtelijk, maar door technische ontwikkelingen achterhaald.

In de Staatscourant van 24 december 2012, Nr. 26938, is het coffeeshopbeleid beschreven. Een coffeeshop is een alcoholvrije horecagelegenheid waar handel in en gebruik van cannabis plaatsvindt. Dit biedt de burgemeester de mogelijkheid om door middel van een vergunning de exploitatie enigszins te sturen. Hij kan eisen stellen aan de exploitant en diens inrichting. De burgemeester is bovendien niet verplicht om coffeeshops te gedogen. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse gemeenten gedoogt geen coffeeshops. In de Staatscourant kan iedereen lezen dat het gedoogbeleid uitsluitend geldt voor coffeeshops, die door de gemeente worden gedoogd. Letterlijk is vermeld dat de verkoop van cannabis vanuit “cafés, winkels of afhaalcentra, via een koeriers- of taxibedrijf, een 06-nummer, postorderbedrijf of vanuit woningen” niet wordt gedoogd. Bij cannabisverkoop via het internet werd bij het opstellen van dit beleid nog niet stilgestaan.

Op wetten.nl kun je eenvoudig door actuele wetten bladeren. In artikel 6 van de Opiumwet lees je dat de minister van Volksgezondheid inderdaad een ontheffing kan verlenen. De voorwaarden daarvoor worden beschreven in artikel 8 van de Opiumwet. Het gaat daarbij om het verrichten van wetenschappelijk of analytisch-chemisch onderzoek. Apothekers of apotheekhoudende artsen en dierenartsen komen in aanmerking voor een ontheffing. Het zal niet verbazen dat hier geen cannabis bezorgdiensten of internetaanbieders worden genoemd. Ook geen coffeeshops trouwens. De conclusie is dan ook dat de Opiumwet en het coffeeshopbeleid géén ruimte bieden voor bezorgdiensten of internetaanbieders.

Om de toenemende illegale handel in cannabis via het internet tegen te gaan, zou de overheid bij wijze van experiment gedoogde coffeeshops de gelegenheid kunnen bieden om cannabis ook gecontroleerd thuis te bezorgen. In de VS zijn daarvoor al schitterende apps ontwikkeld. Zo kunnen ook klanten die niet mobiel zijn of die liever vanaf de luie stoel cannabis kopen, legaal worden bediend. Worden de regels bij bezorging niet nageleefd? Dan gaat de coffeeshop op slot. Zo behoudt de burgemeester zijn sturende bevoegdheid.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Bron 

Deel deze pagina:
 Terug