•  

Advocaat A. Beckers: Met THC achter het stuur

   18 juni 2019

Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over de nieuwe drugstest in het verkeer, waarbij een medicinaal cannabis gebruiker een boete krijgt en rijontzegging. Terwijl in de VS geen THC limiet is voor patiënten die cannabis medicinaal gebruiken.

Begin januari 2019 is de Adviestekst Medicinale Cannabis en Verkeersdeelname herzien

Cannabis is na alcohol het meest ingeburgerde genotmiddel. Anders dan alcohol is cannabis voor veel patiënten ook een medicijn dat door artsen wordt voorgeschreven. Hoe normaal het gebruik van cannabis ook is, in cannabis zit THC en rijden onder invloed van te veel THC is verboden.

Sinds 1 juli 2017 is het wettelijk verboden een voertuig te besturen als zich in je bloed een concentratie THC bevindt van meer dan 3,0 microgram per liter. Als het aan het openbaar ministerie ligt, krijg je na de eerste keer als bestuurder van een motorrijtuig te zijn betrapt met te veel THC in je bloed een geldboete opgelegd van € 850 en mag je 6 maanden geen motorrijtuig meer besturen.

Opvallend is dat de richtlijn geen onderscheid maakt tussen een kleine en een grote overschrijding van de THC-norm. Een kleine overschrijding levert evenveel straf op als een stevige. Bij alcohol gelden 16 schalen. De limiet is een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Hoe meer alcohol je inneemt voordat je gaat rijden hoe harder je wordt aangepakt. De 1e schaal ziet daarbij op een bloedalcoholgehalte tot 0,80 ‰. Bij deze waarde staat je uitsluitend een geldboete van € 325 te wachten. Bij 2,76 ‰ en hoger moet je denken aan 80 uur taakstraf en 18 maanden ontzegging van de bevoegdheid een motorrijtuig te besturen. Bij THC geldt zo’n staffel niet. Dat verschil in benadering valt in mijn ogen niet goed te verklaren.

Vaker krijg ik de vraag voorgelegd hoeveel je moet blowen voordat je volgens de wet als bestuurder strafbaar onder invloed van THC bent en hoe lang dat duurt. Helaas bestaat hier nog geen duidelijke formule voor. Tijdens (en kort na) het blowen stijgt het THC-gehalte in je bloed pijlsnel naar zo’n 100 microgram per liter. Dat gehalte daalt bij de meeste mensen snel, zodat ze ongeveer 4 uur na een blowtje weer mogen rijden. Bij edibles zoals spacecake of wietolie duurt het langer voordat het gehalte aan THC in je bloed tot onder de 3 microgram daalt. De volgende tabel maakt dit duidelijk:

Met THC achter het stuur

Degene die (bijna) dagelijks flinke hoeveelheden sterke cannabis rookt of inneemt moet oppassen. THC wordt in het lichaam opgeslagen in organen en in vetweefsel. In de nieren kan THC opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen. THC wordt uiteindelijk afgebroken in de lever. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid.

Het gerechtshof in Den Haag maakte op 6 mei 2019 de resultaten van een themazitting bekend. Als alleen THC en geen alcohol en/of andere drugs in je bloed is aangetroffen, legt het hof een geldboete op van € 850. Betaal je die niet dan mag je 17 dagen brommen. Daarnaast legt het hof een geheel voorwaardelijke ontzegging op van de bevoegdheid om voor de duur van zes maanden een motorrijtuig te besturen. Zo krijg je een kans. Die krijg je niet als je onder invloed van THC rijdt en daarbij de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Rijd je in de nachtelijke uren slingerend en zonder verlichting rond? Negeer je daarbij een rood licht uitstralend verkeerslicht? Dan mag je na betrapping direct 6 maanden geen motorrijtuig meer besturen en moet je € 850 dokken.

Mensen die cannabis gebruiken als medicijn moeten goed oppassen. De strenge verkeerswet geldt namelijk onverkort voor patiënten die cannabis van een arts krijgen voorgeschreven. Deze groep patiënten wijs ik op dit arrest van het Haagse hof: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2019:926&showbutton=true&keyword=themazitting+thc

De rechter past de verkeerswet ook bij patiënten volgens het wetboekje toe. Een doktersrecept is dus geen vrijbrief om onder invloed van te veel THC rond te rijden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Advocaat André Beckers

www.wolf.partners

Bron

beckers@wolf.partners
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Deel deze pagina:
 Terug