•  

Kort nieuws uit het buitenland omtrent medicinale cannabis

   7 juli 2019

Frankrijk: Het experiment met medicinale cannabis zal binnenkort beginnen

Aangezien een bijna unaniem Senaat op 28 mei groen licht gaf voor het gebruik van medicinale cannabis, zal Frankrijk “over twee jaar” beginnen met experimenten met medicinale cannabis, in afwachting van de goedkeuring van het ministerie van volksgezondheid . Therapeutische cannabis zal binnenkort legaal verkrijgbaar zijn in Frankrijk voor honderdduizenden patiënten.

“Het duurt ongeveer twee jaar, tot men met experimenten met therapeutische cannabis kan beginnen zodra het ministerie van volksgezondheid het groene licht geeft”, zei Professor Nicolas Authier, hoofd van farmacologie aan de pijn kliniek van de Universiteit ziekenhuis Clermont Ferrand. Authier regisseert het Comité van deskundigen die in opdracht van het Nationaal Agentschap voor de veiligheid van de gezondheidsproducten aan de evaluatie van de praktische regelingen voor de distributie van medicinale cannabis zorg dragen. Verslag van de Commissie zal worden vrijgegeven op 26 juni.

France24 of 2 June 2019

 

Colombia: Constitutioneel Hof verwerpt het verbod op cannabisgebruik in het openbaar

Het Constitutionele Hof van Colombia heeft het verbod op de consumptie van drugs en alcohol in het openbaar opgeheven, een van de belangrijkste elementen van het anti-drugsbeleid van de regering. Volgens de rechtbank is de politiecode die in 2017 van kracht werd en een pijler werd van het antidrugsbeleid van president Ivan Duque vorig jaar in strijd met de grondwettelijke rechten van Colombianen. Burgers zullen doorgaan met het gebruik van drugs en alcohol in het openbaar.

Colombian Reports of 7 June 2019

Cyprus: De overheid baant de weg vrij voor het verlenen van drie vergunningen voor de teelt van cannabis

Een comité dat is belast met het evalueren van aanvragers van vergunningen voor het cultiveren van medicinale cannabis moet worden opgericht, stemde het kabinet ermee in. Volgens de in februari aangenomen wet die de teelt en distributie van medicinale cannabis reguleert, verwerkt de commissie de ingediende aanvragen en selecteert de drie aan wie een vergunning wordt verleend.

Cyprus Mail of 5 June 2019

Wetenschap/China: Oudste bewijs van het inhaleren van cannabis

Restanten van cannabis werden gevonden in rookgerei, blijkbaar gebruikt voor begrafenis rituelen in een bergachtig gebied in het Westen van China omstreeks 500 V.C., Dit zou het oudste bewijs kunnen zijn dat cannabis vanwege zijn psychologisch wijzigende eigenschappen gerookt werd.

Volgens wetenschappers werden 10 houten Brazier gevonden met stenen die brandplekken toonden, die werden gevonden in acht graven op het kerkhof van Jirzankal in het Pamir gebergte in de Chinese provincie Xinjiang. De graven bevatten menselijke skeletten en artefacten, waaronder een soort hoekige harp die werd gebruikt in de oude begrafenissen en opofferende ceremonies. “We kunnen een beeld beginnen samen te stellen van Begrafenis riten waarin feest, ritmische muziek en hallucinogene rook met de intentie het volk naar een veranderde staat van geest te brengen”, schreven de onderzoekers in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Ren M, Tang Z, Wu X, Spengler R, Jiang H, Yang Y, Boivin N. The origins of cannabis smoking: Chemical residue evidence from the first millennium BCE in the Pamirs. Sci Adv. 2019;5(6):eaaw1391.
Reuters of 12 June 2019

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Deel deze pagina:
 Terug