•  

BNN/VARA Magazine: Waarom gebruiken mensen medicinale cannabis?

   14 september 2019

8 September 2019 werd onderstaand bericht geplaatst op BNN/Vara Magazine.  Op dinsdag 8 augustus zijn er opnames gemaakt voor YouTube door BNN/Vara van Stichting PGMCG

Waarom gebruiken mensen medicinale wiet?

In Nederland gebruiken zo’n 15.000 mensen cannabis medicinaal. Bijvoorbeeld om pijn en klachten te verminderen.   

Serge en Marian gebruiken ook medicinale cannabis. Zo vertelden ze afgelopen week aan Nellie Benner in Drugslab. Marian liep met verschillende chronische klachten, om die reden wilde zij graag gebruikmaken van medicinale cannabis. Het bleek moeilijk om een arts te vinden die haar dit wilde voorschrijven. Ook was het lastig een vergoeding te ontvangen voor het gebruik van de medicinale cannabis. ‘Er was niemand die deze belangen behartigde. Daarom zijn wij een stichting begonnen. Want dat is heel belangrijk. Bij medicinaal gebruik gaat het om het verzachten van de pijn of de misselijkheid. Dan ga je niet voor de high. Dan wordt de cannabis gebruikt om goed te kunnen functioneren.’

Medicinaal cannabisgebruik in Drugslab (2019)

Medicinale cannabis kan in verschillende vormen worden gebruikt. Bijvoorbeeld olie, via verdamping, in een joint of in koekjes. Bij olie moet er onderscheid worden gemaakt tussen CBD en THC-olie. De eerste variant is legaal en gewoon bij de drogist te koop. De tweede is illegaal en staat op de opiumlijst. Gebruikers van dit middel worden gezien als harddrugsgebruikers. De productie van die olie is dus ook verboden.

Niet vergoed
MS-patiënt Sarah gebruikt ook cannabis, tegen de zenuwpijn. Tim Hofman ging in 2017 voor Spuiten en Slikken bij haar langs. Voor haar klachten bestaat medicatie, maar deze hadden een vervelende uitwerking op haar. Haar neuroloog wees haar op de mogelijkheden en raadde aan cannabis te gebruiken. ‘Ik blow niet om de hele dag in reggae-vibes te zitten. Ik moet ’s ochtends gewoon naar mijn werk. Dan kan ik het mij niet veroorloven om op die manier aan de slag te gaan.’ Ze heeft ervoor gekozen om de cannabis te roken, omdat ze het op die manier het beste kan doseren. Om geen pijn te hebben moet Sarah regelmatig weer een jointje opsteken.

Ooit zat medicinale wiet in het basispakket. Zo was in 2015 cannabis gewoon op recept bij de apotheek te koop, met groot succes: in dat jaar werd er een recordhoeveelheid cannabis via de apotheek verkocht, meldde Kassa dat jaar. Maar in 2016 werd medicinale wiet uit het basispakket gehaald – de overheid achtte de werking niet bewezen. Sindsdien moeten mensen als Sarah de cannabis zelf betalen; zij rookt voor bijna tien euro per dag.

Kweken
In de tuin van Serge en Marian staan vijf wietplanten. Op deze manier kunnen zij zelf hun eigen wiet kweken en zijn ze niet afhankelijk van de wiet van coffeeshops. Dit scheelt een hoop geld. Jammer genoeg kan niet iedereen zomaar wietplanten kweken. ‘Hiervoor hebben we wel een convenant met de gemeente moeten afsluiten. Als we ons daar keurig aan houden kunnen wij de wietplanten veilig zelf kweken. Die veiligheid is vooral heel belangrijk. We worden ieder jaar gekeurd.’

Lees meer

Deel deze pagina:
 Terug