•  

Onderzoek bewijst dat schone cannabis kweken in kassen wel degelijk kan

   16 oktober 2019

Op dinsdag 15 oktober verscheen onderstaand artikel omtrent schone cannabis kweken in kassen op de Monitor

Dit onderzoek is gedaan door een wetenschapper aan de Universiteit van Wageningen.

 

Schone wiet telen: deze onderzoeker bewijst dat het kan

‘We hebben bewezen dat we zonder chemicaliën cannabis kunnen kweken. Geen pesticiden, geen fungiciden (middelen om schimmel te bestrijden, red.).’ Eric Poot doet onder strenge omstandigheden wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van cannabis voor medicinale doeleinden. Preciezer: hij kijkt of hij het hele jaar rond dezelfde medicinale cannabis kan telen in kassen – met zonlicht dus. Wat kunnen de telers van recreatieve cannabis leren van zijn onderzoek?

Recreatieve cannabis is weliswaar bestemd voor een andere doelgroep, het is hetzelfde plantje. Dus gaan we bij Poot langs, bij één van de onderzoeksinstituten van Wageningen University & Research. Poot mag voor de medicinale wiet geen chemicaliën gebruiken: ‘Als je daar medicijnen van wil maken, dan moet je dat helemaal niet willen: je moet er beter van worden. De teelt moet zo puur en zuiver mogelijk, zonder chemicaliën. Ik kan me heel goed voorstellen dat de resultaten van ons onderzoek, straks ook toegepast gaan worden bij het wiet-experiment.’

Poot zet wel een aantal kanttekeningen bij zijn succes om te telen zonder bestrijdindsmiddelen. Hij werkt immers op een onderzoeksafdeling van een paar honderd vierkante meter. ‘De telers die tijdens het wiet-experiment mogen gaan kweken voor de coffeeshops, zullen veel grotere oppervlaktes gebruiken.’

Schoon beginnen

In de kassen kan Poot heel hygiënisch werken. ‘Als de teelt klaar is, ruimen we alles op en beginnen we weer schoon. Alle gewasresten zijn dan uit de kas.’ Een onderzoekssituatie benadrukt hij. ‘In de praktijk bij het wiet-experiment zullen er toch verschillende teelten naast elkaar komen te staan. Dan is er dus nooit de gelegenheid om tussen twee teelten alles schoongemaakt te krijgen. Een gewas staat er dan langer en daardoor is de kans groter dat er op termijn wel een bacterie of schimmel in komt.’ Met andere woorden: in de gecontroleerde situatie waarin Poot werkt, is het goed mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen te telen. Bij een hele volle productie, wordt dat lastiger.

 Te grote planten

Cannabis kweken is wel een vak, ontdekte ook Eric Poot. ‘We dachten toen wij onze eerste proef deden: dat doen we wel even. We hebben in onze carrières honderden verschillende planten geteeld. Nou, dat ging dus niet goed. De planten werden veel te groot, waardoor er te weinig luchtbeweging was. Het klimaat was niet goed en toen kwamen er allemaal ziekten en plagen.’ Poot verwacht dat iemand die voor het eerst cannabis gaat kweken voor het wiet-experiment, tegen allerlei problemen gaat aanlopen. Maar door de tientallen jaren ervaring met glastuinbouw in Nederland denkt hij dat de telers toch snel resultaten zullen boeken. ‘Ik denk dat er glastuinders in zullen stappen, die toch binnen no time in staat zijn om goeie cannabis te kunnen telen.’

Bron

Deel deze pagina:
 Terug