•  

Hooggerechtshof in Italië beslist dat kleinschalige thuiskweek geen misdaad is

   28 december 2019

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de kleinschalige binnenlandse teelt van cannabis legaal is, het is een historische beslissing en roept op tot verdere legalisering door cannabis voorstanders en woede van de conservatieven van het land.

Opgeroepen om eerdere tegenstrijdige interpretaties van de wet te verduidelijken, heeft het Hof van Cassatie besloten dat de misdaad van het kweken van verdovende middelen “kleine hoeveelheden in eigen land gekweekt voor het exclusieve gebruik van de teler” moet stoppen.

De uitspraak werd gedaan op 19 december, maar ging onopgemerkt, tot en met donderdag, toen werd het gemeld door de binnenlandse persbureaus en onmiddellijk heeft het een sluimerend politiek debat over het gebruik van cannabis in Italië aangewakkerd.

Nu mogen Italianen thuis op kleine schaal kweken voor eigen gebruik.

“De rechtbank heeft de weg geopend, nu is het aan ons,” zei Matteo Mantero, een senator van de co-regerende 5-Star Movement.

Mantero presenteerde een wijziging van de 2020-begroting en vraagt om legalisering en regulering van huishoudelijk gebruik van cannabis, maar het werd ontvankelijk verklaard door de senaat spreker van de conservatieve partij Forza Italia van Silvio Berlusconi.

“Drugs kan schadelijk zijn, we blijven tegen kweken en verkoop in winkels,” zei Matteo Salvini, de leider van de rechtse Liga Partij, in een verklaring op vrijdag, in verwijzing naar winkels met minder sterke “legale wiet” (CBD) dat op grote schaal verkrijgbaar is in Italië.

De handel heeft volop gebloeid in de afgelopen drie jaar in Italië onder de 2016 nieuwe wetgeving die cannabis met een psychotrope werkzame stof (THC) niveau lager dan 0,6 procent toestaat.

Terwijl de anti-establishment 5-Star Movement voorstander is van een meer liberale benadering van cannabis, zijn centrum-links en centristische coalitie bondgenoten zijn voorzichtiger, wat betekent dat toekomstige wetgeving over de kwestie in twijfel blijft.

 

Bron

Italië: Het kweken van kleine hoeveelheden cannabis in huis is geen misdaad, oordeelt het Hooggerechtshof

Het kweken van kleine hoeveelheden cannabis thuis voor privé-gebruik is geen misdaad, dit is beoordeeld door het hooggerechtshof in Italië’s, waardoor een einde komt aan een jarenlang juridisch geschil. Een jaren wet uit 1990 verbiedt de teelt en verkoop van cannabis in Italië, maar tegenstrijdige rechterlijke uitspraken zijn gemaakt waardoor verwarring is ontstaan en hoe het moet worden geïnterpreteerd. De hoogste rechtbank van het land lijkt te zijn beslecht met ten minste een deel van de vraag, het schrijven in een verklaring van haar bevindingen dat “thuis, kleinschalige teelt activiteiten als uitgesloten moeten worden beschouwd van de toepassing van het wetboek van strafrecht.”

De rechters produceerde het document op 19 december. Een volledige, gedetailleerde uitspraak bleven weken of maanden weg, dus de volledige redenering van het Hof is niet openbaar gemaakt. Onder de onbeantwoorde vragen is hoeveel cannabis kwalificeert is als “kleinschalige teelt,” maar de uitspraak vloeide voort uit een zaak waarin de verdachte twee planten had. De rechter lijkt kort stil te staan ​​bij een regelrechte legalisering van cannabis, maar heeft kleinschalige, particuliere teelt gelegaliseerd, wat betekent dat terwijl het technisch gezien nog steeds illegaal is, het niet als een ernstig misdrijf wordt behandeld en voert enkel lichte straffen.

New York Times vom 27. Dezember 2019

Italy: Growing small amounts of cannabis at home is not a crime, the High Court rules

Growing small amounts of cannabis at home for private use is not a crime, Italy’s top court has ruled, putting an end to a yearlong legal dispute. A 1990s law prohibits the cultivation and sale of cannabis in Italy, but conflicting court decisions created confusion over how it should be interpreted. The country’s highest court appears to have settled at least part of the question, writing in a statement of its findings that “at home, small-scale cultivation activities are to be considered excluded from the application of the penal code.”

The judges produced the document on 19 December. A full, detailed ruling remains weeks or months away, so the court’s complete reasoning has not been made public. Among the unanswered questions is how much cannabis qualifies as “small-scale cultivation,” but the ruling stemmed from a case in which the defendant had two plants. The court appears to have stopped short of outright legalizing cannabis, but has decriminalized small-scale, private cultivation, meaning that while it might still be technically illegal, it is not treated as a serious crime and carries only light penalties.

New York Times vom 27. Dezember 2019

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Italië: Het Parlement en Senaat zijn het oneens over de legale status van cannabis met een laag THC-gehalte

Het Parlement heeft gestemd voor tabakswinkels en gespecialiseerde winkels om de voorraad cannabis producten, die niet meer dan 0,5 procent van de psychoactieve verbinding THC mag bevatten.

Echter, werd deze stap geblokkeerd door het Italiaanse Senaat.

The Local vom 16. Dezember 2019
The Local vom 17. Dezember 2019

 

 

Lees ook

 

Deel deze pagina:
 Terug