Advocaat A. Beckers: Medicinale cannabisgebruiker onder invloed van THC op de snorfiets
Advocaat Andre Beckers is gespecialiseerd in cannabis gerelateerde zaken, lees hier wat hij schrijft over een medicinaal cannabisgebruiker die problemen krijgt in het verkeer.
Een onhandige actie had grote gevolgen voor een medicinaal cannabisgebruiker. Hij nam twee trekjes van de medicinale wiet van een vriend en stapte op een snorfiets. Hij reed enkele meters en passeerde een politieagent. Deze rook wiet en hield hem staande. Zo begon een vervelend onderzoek. De politieman vermoedde dat sprake was van rijden onder invloed van THC en stelde een onderzoek in.
Een speekseltest bevestigde zijn vermoeden. De man werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Daar werd door een arts bloed van hem afgenomen voor onderzoek. Het laboratorium rapporteerde dat er meer dan 3 microgram THC per liter bloed aanwezig was. Tijdens zijn verhoor verklaarde de man dat hij niet wist dat hij een misdrijf pleegde door onder invloed van THC een snorfiets te besturen. Hij dacht dat dit een overtreding zou zijn en dat is veel minder ernstig. Hij verklaarde ook dat hij 4 maal daags cannabis druppels gebruikte om medische redenen.
Voordat hij zich bij de strafrechter moest verantwoorden kwam het CBR in actie. Zijn geschiktheid tot het besturen van een motorrijtuig werd onderzocht. Vanwege het vastgestelde frequente cannabisgebruik werd hij door een psychiater onderzocht en als bestuurder ongeschikt bevonden. Zijn rijbewijs was hij kwijt. Na verloop van een jaar mag hij opnieuw een onderzoek laten verrichten. De kosten daarvan zijn niet mals. Los van die “rijbewijs ellende” kwam een dagvaarding voor de strafzitting. Dit bleek een zitting te zijn waarbij ik nauwelijks aan het woord hoefde te komen. De rechter benaderde mijn cliënt uitermate vriendelijk en stelde open vragen. “Hoe kwam dit nou zo?”
Mijn cliënt vertelde ronduit. Als militair was hij uitgezonden. Daar had hij dingen gezien die hem niet meer loslieten. Hij werd ziek en kreeg zijn leven niet meer op de rit. Ontslag volgde. Jaren later werd een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld. Op de medicijnen die hij van zijn arts voorgeschreven kreeg reageerde hij niet goed. Een vriend vertelde hem over medicinale cannabis. Daar moest hij niets van weten. Drugsgebruik zat als militair niet in zijn systeem. Langzaamaan veranderde die houding. Een eerste poging beviel erg goed. Hij ontdekte dat cannabis voor hem een uitstekend medicijn was en trad in overleg met zijn huisarts. Deze stemde in met gecontroleerd medicinaal cannabisgebruik. Mijn cliënt vertelde dat hij na gebruik normaliter altijd een paar uur wachtte voordat hij een voertuig bestuurde. De dag waarop hij werd betrapt nam hij twee trekjes van de medicinale cannabis van een vriend. Hij deed dat openlijk omdat hij daar geen kwaad in zag. De aanhouding, de intrekking van zijn rijbewijs en de ellende van dit alles had hem laten inzien dat hij het fout had gezien. Hij voelde zich geen crimineel. De officier van justitie en de politierechter reageerden daarop en zeiden hem zeker niet als zodanig te zien. De straf die werd geëist en opgelegd toonde begrip voor de situatie. De strafzaak eindigde met de oplegging van een geheel voorwaardelijke geldboete van € 300 met een proeftijd van twee jaar.
Dit soort strafzaken kunnen veel slechter aflopen. Gebruik je regelmatig cannabis en bestuur je daarna een voertuig? Check dan wat je te wachten kan staan. https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/verkeersovertredingen/rijden-onder-invloed/ De gevolgen van het rijden onder invloed van THC kunnen zeer ingrijpend zijn. Ook als je cannabis alleen voor medicinale doeleinden gebruikt.