•  

Cannabinol oftewel CBN induceert celdood bij verschillende soorten kankercellen

   14 april 2020

Wetenschap / cellen: CBN induceert celdood bij verschillende kankercellen

Volgens een proefschrift van de Universiteit van Lethbridge, Canada, remt cannabinol (CBN) de proliferatie en induceert het de stopzetting van de celcyclus en apoptose bij glioblastoom, hepatocellulair carcinoom en borstkankercellen.

Cannabis sativa is een landbouwkundig en medicinaal belangrijke plant met veel farmaceutische eigenschappen.

Kanker is een dodelijke ziekte; Naar schatting zal het in 2019 in Canada meer dan 80 duizend doden veroorzaken. Hoewel talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat cannabinoïden antitumorale eigenschappen hebben bij verschillende soorten kanker, blijven de antimaligne activiteiten van cannabinol (CBN) op carcinogenese en onderliggende mechanismen grotendeels onbekend.

In deze studie leveren we bewijs dat CBN de proliferatie van A172-, HB8065- en HCC1806-cellen op een dosis- en tijdsafhankelijke manier remt.

CBN reguleert de expressie van cannabinoïde-receptoren, CB2, GPR55 en GPR18 in verschillende cellijnen, terwijl het de niveaus van gefosforyleerd ERK1 / 2 in HCC1806 en gefosforyleerde AKT in A172- en HB8065-cellen verlaagt.

We vinden dat CBN apoptose induceert door downregulatie van p21 en p27 en een G1- of S-fase celcyclusstop door een dosisafhankelijke downregulatie van cycline E1, CDK1 en CDK2.

Deze gegevens ondersteunen het medicinale potentieel van CBN bij antikankertherapie.

Wissenschaft/Zellen: CBN induziert Zelltod bei mehreren Krebszellen

Laut einer Doktorarbeit der Universität Lethbridge, Kanada, hemmt Cannabinol (CBN) das Wachstum und induziert Zellzyklus-Stillstand und Apoptose (programmierter Zelltod) bei Glioblastom-, Leberzellkarzinom- und Brustkrebszellen.

Science/Cells: CBN induces cell death in several cancer cells

According to a doctoral thesis from the University of Lethbridge, Canada, cannabinol (CBN) inhibits proliferation and induces cell cycle arrest and apoptosis in glioblastoma, hepatocellular carcinoma and breast cancer cells.

Doctoral Thesis by N. Zhong

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees ook

Wat is Cannabinol (CBN)? (slaapverwekkend)

Cannabinol CBN voor o.a. een goede nachtrust

Het endocannabinoïde systeem en cannabinoïden uitgelegd

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de werkzame bestanddelen van Cannabis en ook naar de manier waarop deze bestanddelen bijdragen aan de verbetering van pijnklachten en heling van ziekten.

Deel deze pagina:
 Terug