•  

Volgens kenniscentrum LCC moet het draagvlak voor medicinale cannabis worden vergroot

   30 mei 2020

Op de website van de nieuwe oogst staat vandaag onderstaand artikel over het vergroten van het draagvlak betreffende medicinale cannabis. Studies zijn al aanwezig vanaf het jaar 2000 op de IACM website die dit jaar 20 jaar bestaat! Dat er nog meer onderzoeken plaats moeten vinden is ook duidelijk, echter deze dienen betaald te worden door de leveranciers ervan, ipv op winstbejag uit te zijn.

Speerpunt: vergroten draagvlak mediwiet

Glasgroenten Remco van der Meij 30 mei 2020 om 10:36uur 

Het vergroten van draagvlak voor de teelt van Nederlandse medicinale cannabis is een nadrukkelijke wens van het onlangs gestarte kenniscentrum Legal Cannabis Coalition (LCC). Maar zo hard als telers in Canada en Noord-Amerika van stapel liepen, hoeft ook weer niet.

Dat zegt oprichter Thomas Rau (53) tegen Nieuwe Oogst, na het starten van het kenniscentrum waarin telers, ondernemers, laboratoria en medische wetenschappers hun wereldwijde expertise over de wietteelt samenbrengen.

Als bestuurslid van een landelijk opererende bouw- en infrastructuurgroep was Rau eerder al verantwoordelijk voor handel, marktontwikkeling, EU-aanbestedingen en overheid.

Branchevereniging
Inmiddels is de LCC te typeren als branchevereniging voor vertrouwde bedrijven met bewezen expertise in de cannabisindustrie, stelt hij. In kenniscentrum LCC bundelen alle in Nederland gevestigde ondernemingen uit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen hun kennis en ervaring.

‘Nederland loopt teelttechnisch voorop, maar medisch achter’
‘Die stap werd na meer dan twee jaar van samenwerking in een door Wageningen University & Research (WUR) uitgevoerde teeltproef voor medicinale cannabis gezet’, bevestigt de voorman.

Weinig voorgeschreven
Door zijn leidende positie is de Nederlandse tuinbouwsector vanaf de prille start van de legalisering van cannabis in met name Canada en Noord-Amerika actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van teeltlocaties, -techniek en de teelt zelf, duidt Rau.

‘De nogal kromme situatie doet zich echter voor dat ons land heel erg betrokken is bij al die internationale initiatieven, maar dat Nederlandse artsen mediwiet maar heel weinig voorschrijven aan patiënten. Elders – met Duitsland voorop – is dit veel meer gemeengoed.’

Onbreken klinische studies
De reden hiervoor ligt volgens Rau in het nog ontbreken van grote klinische studies naar de inzet van medicinale wiet. ‘Zoiets kost jaren om dit goed te staven met voldoende data voor grote bevolkingsgroepen. Hoewel artsen wereldwijd zeker wel de voordelen ervan inzien.’

Erik van Santen van Koppert Biological Systems: ‘De eerste jaren was de cannabismarkt turbulent. Noord-Amerika komt nu in een volwassen fase qua legalisering. In Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika staan we aan de vooravond hiervan.’

One-stop-shoppositie
Bij de ontwikkeling van teeltlocaties, techniek, teelt, onderzoek, laboratoriumtesten en product- en marktontwikkeling wil de LCC een zogenoemde ‘one-stop-shoppositie’ innemen om de wereldwijde legalisering van cannabis zo professioneel mogelijk te ondersteunen, betoogt Rau.

‘Zo hard als telers in Canada en Noord-Amerika van stapel liepen, hoeft trouwens ook weer niet. Daar kregen te veel telers een licentie, met alle gevolgen van dien.’

2.500 kilo per jaar
Nederland was in 2003 het eerste land dat de weg mogelijk maakte voor medicinale teelt. Er is echter nog steeds maar één partij – Bedrocan – die legaal cannabis teelt voor één afnemer, het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van VWS. ‘Qua opbrengst zo’n 2.500 kilo per jaar.’

Het BMC contracteert de teler via een Europese aanbestedingsprocedure waarop iedereen kan inschrijven. Deze aanbesteding is recent echter al tweemaal uitgesteld. ‘Geen goede zaak’, vindt Rau.

Lees meer

Deel deze pagina:
 Terug