•  

Is de kwaliteit van CBD producten en andere cannabinoïden altijd gewaarborgd?

   26 juli 2020

Onderstaand bericht op Tros Radar geeft een beetje inzicht over de problematiek die momenteel heerst omtrent o.a. CBD producten. Om de kwaliteit te garanderen en de inhoudsstoffen te controleren op juiste percentages, is er toezicht nodig. Zodat men weet wat men koopt. Nu is er nogal wat onduidelijk over wie nu toezicht houd over wie.

 

Kwaliteit CBD-producten lastig te waarborgen, keurmerk wil inzicht geven

De populariteit van producten met cannabidiol, ook wel CBD, neemt enorm toe. Het kan helpen bij verschillende (lichamelijke en geestelijke) klachten en is zonder recept bij de drogisterij te halen. Het blijkt echter lastig om de kwaliteit te waarborgen. Ook zit in de producten lang niet altijd wat er op het etiket staat. Het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) komt nu met een keurmerk voor CBD-producten om deze problemen tegen te gaan.

CBD is een niet-psychoactieve stof afkomstig uit de hennepplant. Je wordt er dus niet high van, zoals wel het geval is bij de stof THC (die niet, of heel minimaal aanwezig is in CBD-producten). CBD wordt gebruikt tegen klachten uiteenlopend van slapeloosheid tot eczeem en van ADHD tot stoppen met roken.

Het product is enorm in populariteit toegenomen, maar het blijkt dat het op weinig wetgeving en toezicht kan rekenen. Doordat er geen vastgestelde standaard is, loopt de kwaliteit en gebruiksveiligheid van CBD-producten enorm uiteen. Kortom, consumenten hebben geen idee wat ze tot zich nemen.

‘Ik maak me al jarenlang zorgen om CBD’
Arno Hazekamp, onafhankelijk cannabisdeskundige en onderzoeker, is blij met het keurmerk. ‘Ik maak me al jarenlang zorgen om wat er allemaal met CBD gebeurt’, zegt Hazekamp. Hij legt uit dat hij ooit in een onderzoek een aantal CBD-producten testte, waaruit bleek dat in zeker de helft van de gevallen niet in het product zit wat op het etiket staat.

Naast dat niet altijd in het product zit wat er op het etiket staat, blijkt het ook lastig om de kwaliteit van de producten te bepalen. Wanneer is een CBD-product nou goed, maar ook veilig?

Als derde probleempunt in de huidige markt van CBD-producten, noemt Hazekamp de productieketen. Het is vaak lastig om een flesje CBD-olie helemaal terug te herleiden naar de plek waar de hennep gekweekt is. ‘Als een leverancier een slechte oogst heeft, waarom zou die niet een aantal dozen CBD-extract van een ander gaan verkopen?’

Vanwege bovenstaande problemen met CBD-producten dringt Hazekamp al lang aan op een keurmerk. Met zijn onderzoeken heeft hij een aanzet gegeven en het proces op gang geholpen, maar bij het opzetten van het keurmerk is hij niet betrokken geweest. ‘Ik heb geen zin om een keurmerkje te runnen. Ik wil vervelende vragen kunnen stellen om te kijken of het een goed keurmerk is.’

Geselecteerde labs gaan producten testen
Om als CBD-producent kans te maken op het keurmerk van het CAN moeten de producten een vaste lijst van laboratoriumtesten doorstaan. Een aantal speciaal geselecteerde laboratoria zijn bevoegd om deze testen uit te voeren, wat volgens Hazekamp een goede zaak is. ‘Het is niet zo dat je als producent kan gaan labshoppen tot je een laboratorium vindt waar ze je product goedkeuren.’

Een andere belangrijk onderdeel van het CAN-keurmerk, is dat in het flesje moet zitten wat er op het etiket staat. Tot slot moet de producent inzicht geven in de productieketen. Het is de bedoeling dat duidelijker wordt waar producten vandaan komen en welke partijen hierbij betrokken zijn. Deze manier van ketenbeheer moet bijdragen aan een gecontroleerde markt voor CBD-producten. ‘Ze hebben het goed opgepakt’, luidt het oordeel van Hazekamp.

Toezichthouders wijzen naar elkaar
Radar vroeg aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar hun mening over het keurmerk. Dat er een keurmerk is, betekent namelijk niet gelijk dat dit de deugdelijkheid van CBD-producten kan aantonen. Beide toezichthouders zeggen hier zelf geen toezicht op te houden, waarbij ze naar de andere toezichthouder wijzen als verantwoordelijke. Of er iemand toezicht houdt, en zo ja wie, blijft dus onduidelijk.

De toezichthouders wilden niets kwijt over de deugdelijkheid van het keurmerk. Desondanks biedt het consumenten in ieder geval enige houvast.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug