•  

Fyta Company Waalwijk mag teelt medicinale cannabis starten zonder opiumontheffing

   25 oktober 2020

Onderstaand bericht stond op groentennieuws.

Het betreft het bedrijf Fyta uit Waalwijk die via de gewone weg geen opiumontheffing krijgt maar de rechter besluit dat ze toch mogen kweken!

Nederlandse cannabisteler mag teelt starten zonder opiumontheffing

Startup cannabisteler Fyta Company mag, na tussenkomst van de rechter, toch cannabis gaan telen in Nederland. Een aanvraag voor een opiumontheffing dreigde door het ministerie van VWS te worden afgewezen, maar volgens de rechter op onjuiste gronden. Het gaat hier immers om productie van cannabis flos met het oogmerk dit als werkzame stof te verkopen aan een Duitse medicijnproducent.

De aanvraag voor ontheffing werd door de startup in mei 2019 ingediend, waarna in april dit jaar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten de aanvraag te willen afwijzen, omdat rechtstreeks verkoop van cannabis aan de markt niet is toegestaan (Nederland werkt immers aan een legaal cannabisexperiment met een gesloten coffeeshopketen).

Geen opiumontheffing nodig
De startup kon echter niet op langer procederen wachten omdat er al veel geïnvesteerd is, maar er nog geen inkomsten zijn. Het plan is cannabis te telen in een indoor kwekerij in Waalwijk, THC-extracten te leveren plus een jaarlijkse levering van 3000 kilogram cannabis aan Dermapharm/Remedix AG in Duitsland.

Daarmee mag de teler nu starten. Het afwachten van toekenning van de aangevraagde opiumontheffing is gezien de aard van de activiteiten volgens de rechter niet nodig.

Bekijk hier de hele uitspraak.

Bron

Dermapharm: Nieuws over deelname aan FYTA-cannabis – hier groeit iets

De fabrikant van niet-gepatenteerde medicijnen verwierf in maart 2019 een vijfde van de aandelen in de Nederlandse cannabisproducent FYTA. Sindsdien is de deelname van Dermapharm stil. Maar nu lijkt er beweging te komen onder de cannabisspecialist voor farmaceutische toepassingen.

Laten we starten zoals Groenten nieuws meldt, kunnen cannabistelers beginnen met telen zonder opiumontheffing. Een aanvraag voor een ontheffing dreigde te worden afgewezen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar een rechter meent om verkeerde redenen, dit is te vinden op de Nederlandse nieuwssite (zie artikel hierboven).

De start-up kon echter niet wachten op langdurige juridische geschillen, aangezien er al veel is geïnvesteerd, maar nog geen inkomen is gegenereerd, aldus groentennieuws. Het plan is om cannabis te kweken in een indoor faciliteit in Waalwijk, THC-extracten te leveren en 3.000 kilo cannabis per jaar te leveren aan Dermapharm / Remedix AG in Duitsland.

“Binnen de Dermapharm-bedrijvengroep hebben we de middelen om met succes cannabisproducten op de markt te brengen”, aldus de CEO van het bedrijf, Dr. Hans-Georg Feldmeier, in het AANDEELHOUDER-interview in maart van dit jaar. “Wij geloven dat de markt voor medicinale cannabis steeds belangrijker zal worden. Daarom was investeren in FYTA de logische stap om markttoegang voor ons veilig te stellen.”

Bron

 

Deel deze pagina:
 Terug