•  

In Spanje heeft men legale export van cannabis, echter moet er nog veel gebeuren op deze markt

   5 oktober 2020

Op de website van InSpanje staat onderstaande informatie omtrent de cannabiswetgeving in Spanje momenteel en het gebruik van medicinale cannabis.

Spanje staat lokale cannabismarkt niet toe ondanks legale export

MADRID – Ondanks dat Spanje verschillende producenten heeft die een vergunning hebben voor medicinale cannabis, zijn deze producten nog steeds niet beschikbaar voor Spaanse patiënten. Het lijkt erop dat deze situatie voorlopig niet zal veranderen.

De regering heeft elke hoop op korte termijn gewist dat binnenlandse patiënten een medicinaal cannabisprogramma kunnen verwachten. Dit blijkt uit het antwoord dat Josune Gorospe, parlementslid voor de Baskische politieke partij EAJ-PNV, kreeg op zijn vraag hierover. Het niveau van ‘beschikbaar bewijs’ is ‘onvoldoende om het algemene (medicinale) gebruik aan te bevelen’, zo klinkt het.

De Spaanse situatie is vergelijkbaar met die van andere internationale markten voor medicinale cannabis waar regeringen graag willen profiteren van de export zonder een binnenlandse medicinale marihuana-industrie toe te staan.

Deskundigen zeggen echter dat een dergelijk model dat enkel is gebaseerd op de export van medicinale cannabis onhoudbaar kan zijn voor de producenten vanwege de onzekere aard van deze exportmarkt.

De regering verduidelijkt ook dat de beslissing om een ​​medicinaal cannabisprogramma in Spanje op te zetten zal worden geanalyseerd aan de hand van ‘criteria die zo dicht mogelijk aansluiten bij de criteria die van toepassing zijn op de toelating van medicijnen’. Waaraan wordt toegevoegd: ‘Het bewijs van werkzaamheid en veiligheid wordt voornamelijk verkregen via gecontroleerde klinische onderzoeken’.

Het standpunt van de Spaanse regering is dat ‘therapeutisch gebruik van cannabis’ moet voldoen aan dezelfde regels die gelden voor andere geneesmiddelen waarvoor ‘kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid’ moet worden bewezen door middel van ‘gecontroleerde klinische onderzoeken’.

Ondanks het antwoord van de regering waarin een gebrek aan bewijs wordt genoemd als reden waarom Spanje geen medicinaal cannabisprogramma heeft, toonde de website van het Spaanse Agentschap voor Medicijnen en Medische Apparaten (AEMPS) op 17 september aan dat er al vijf bedrijven geautoriseerd zijn om cannabis te produceren voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Bovendien zijn er volgens de AEMPS acht andere licenties voor wetenschappelijke doeleinden uitgegeven.

Carola Perez, president van de Spaanse waarnemingspost voor medicinale cannabis, wil dat de Spaanse regering verkoop aan lokale patiënten toestaat. ‘Terwijl onze regering binnenlandse patiënten die toegang (nodig) hebben tot medicinale cannabis, blokkeert omdat er gebrek aan bewijs is, verleent ze productielicenties en staat export toe,’ zei ze in Marijuana Business Daily. ‘Patiënten in Spanje zien hoe in Spanje gekweekte cannabis patiënten in andere landen helpt hun kwaliteit van leven te verbeteren, maar ze kunnen er alleen maar van dromen dat ze ooit hier toegang hebben tot datzelfde product.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug