•  

EU rechtbank: CBD is geen verdovend middel

   20 november 2020

CBD is geen verdovend middel, zegt EU-rechtbank omdat het oordeelt dat Frans verbod illegaal is

Rechtbank oordeelt dat het Franse verbod op het op de markt brengen van van hennep afgeleide CBD-producten in strijd is met de EU-wetgeving

De van cannabis afgeleide verbinding CBD is geen verdovend middel omdat “het geen psychotroop effect of enig schadelijk effect op de menselijke gezondheid lijkt te hebben”, oordeelde de hoogste rechtbank van de EU.

De beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie is een zware klap voor de inspanningen van sommige EU-landen om de verkoop van CBD te beperken en geeft tegelijkertijd de CBD-industrie een boost. Veel producten worden momenteel in de EU verkocht in een juridisch grijs gebied.

De uitspraak werd gedaan in verband met de vervolging in Frankrijk van KanaVape, een bedrijf dat CBD-olie exporteert, gemaakt van hele hennepplanten.

Volgens de Franse wetgeving mogen alleen de vezels en zaden van hennep – een variëteit van de cannabisplant die minder dan 0,2% van de psychoactieve cannabinoïde THC bevat – commercieel worden gebruikt, niet de bloem.

De rechtbank oordeelde dat het Franse verbod op het op de markt brengen van van hennep afgeleide CBD-producten in strijd was met de EU-wetgeving over het vrije verkeer van goederen.

“De nationale rechtbank moet de beschikbare wetenschappelijke gegevens beoordelen om er zeker van te zijn dat het vermeende werkelijke risico voor de volksgezondheid niet op puur hypothetische overwegingen lijkt te berusten”, schreef de rechtbank.

“Een besluit om het op de markt brengen van CBD te verbieden, wat inderdaad de meest beperkende belemmering vormt voor de handel in producten die legaal zijn vervaardigd en op de markt worden gebracht in andere [EU] lidstaten, kan alleen worden genomen als dat risico voldoende bewezen lijkt.”

Het merkte op dat twee belangrijke VN-verdragen waarin illegale drugs worden geclassificeerd, niet specifiek melding maken van CBD, hoewel ze wel ‘cannabisextracten’ noemen.

De uitspraak benadrukte ook dat Frankrijk synthetische CBD niet had verboden, die dezelfde eigenschappen heeft maar niet wordt geproduceerd met de hele cannabisplant.

Antonin Cohen, die samen met zijn mede-oprichter van KanaVape, Sébastien Béguerie, met de aanklacht te maken kreeg, zei dat het gebrek aan duidelijke voorschriften voor CBD een veilige marktontwikkeling in de weg stond.

“Het is van fundamenteel belang om in het belang van de consument strikte kwaliteitsnormen te ontwikkelen om de circulatie van gevaarlijke producten te voorkomen”, zei hij. “Mijn doel is om de toegang tot de voordelen van planten te verbeteren, in een legale en veilige omgeving.”

Robert Jappie, een partner bij het advocatenkantoor Ince, zei dat de uitspraak “een grote overwinning” was voor de CBD-industrie.

“Door te bevestigen dat er geen wetenschappelijk bewijs was om te suggereren dat CBD een schadelijk effect heeft op het menselijk lichaam, heeft de rechtbank het voor de Europese Commissie erg moeilijk gemaakt om hun voorgestelde classificatie van CBD als verdovend middel voort te zetten,” zei hij.

Lees meer

Deel deze pagina:
 Terug