•  

In USA wil Huis van Afgevaardigden Cannabis decriminaliseren

   5 december 2020

Op NRC was onderstaand bericht te lezen, wat van groot belang is voor heel de wereld, die de USA vaak als voorbeeld nemen.

Huis van Afgevaardigden wil cannabis decriminaliseren

Een Democratisch wetsvoorstel pleit voor kwijtschelding voor alle veroordelingen die met cannabis te maken hebben en stelt een belasting op cannabisproducten voor.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een meerderheid van 228 leden vrijdag gestemd voor het decriminaliseren van cannabis. Marihuana kan daarmee op termijn van de federale lijst van verboden middelen worden gehaald, en commercieel worden verkocht. Daarvoor moet het wetsvoorstel nog wel door de Senaat. De verwachting is niet dat dat het daar stand zal houden.

In dertig Amerikaanse staten is medicinaal cannabisgebruik al toegestaan. Vijftien staten en het district Columbia, rondom de hoofdstad Washington, hebben recreatief gebruik zelfs al gelegaliseerd. Vijf staten, Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota, kozen op verkiezingsdag 3 november voor legalisering. Volgens Democraat Earl Blummenaur uit Oregon, een van de initiatiefnemers van de wet Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement, gebruiken nu al vijftig miljoen Amerikanen op regelmatig legaal cannabis.

Desastreuze war on drugs
Op federaal niveau is het gebruik en bezit en de verkoop van de softdrugs echter nog verboden en dat botst met staatswetten. Het is Blummenaur dan ook vooral daar om te doen. „Deze wet legaliseert cannabis nog niet op landelijk niveau”, zegt hij tegen Reuters. „Maar hij zorgt er wel voor dat de overheid zich niet langer kan bemoeien met beslissingen die staten voor zich nemen.” Het wetsvoorstel scheldt onder meer alle reeds uitgesproken veroordelingen voor marihuana-gerelateerde vergrijpen kwijt en stelt een belasting van 5 procent op cannabisproducten voor. Het geld dat daarmee wordt verdiend kan, stelt Blummenauer voor, worden geïnvesteerd in gemeenschappen die het zwaarst zuchten onder handhaving van „de desastreuze war on drugs”.

Lees meer

Deel deze pagina:
 Terug