•  

Luxemburg: Hoe zit het met de legalisatie van Cannabis in de gevangenis?

   15 december 2020

Onderstaand bericht werd vandaag gepubliceerd op de website van Le Quotidien – Luxemburg. Wij houden jullie graag op de hoogte van het nieuws uit Luxemburg, die het eerste land in Europa is wat cannabis geheel wil legaliseren

Luxemburg: hoe zit het met de legalisatie van cannabis in de gevangenis?

De toekomstige legalisatie van cannabis in het Groothertogdom kan een paar uitzonderingen hebben, waaronder de gevangenis. De externe controleur van plaatsen van vrijheidsbeneming (CELPL) heeft gekeken naar de legalisatie van recreatieve cannabis en de gevolgen daarvan in gevangenissen.

Legalisatie van cannabis in gevangenissen zou aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verminderen van de consumptie van Spice, een synthetisch kruid, meent CELPL.

De wet zou een uitzondering kunnen vormen op deze legalisatie voor gevangenissen en het verbod op de consumptie van verdovende middelen daarin kunnen handhaven, maar het valt nog te bezien of dit verdedigbaar is vanuit het oogpunt van gelijkheid voor de wet. “Kan de legalisering van cannabis in gevangenissen geen positieve effecten hebben?”, Vraagt ​​de externe accountant.

Statistieken tonen aan dat cannabis verreweg de meest gebruikte drug in de gevangenis is en dat gemiddeld 47% van de straffen die de afgelopen vijf jaar zijn opgelegd voor drugsmisbruik verband houdt met het gebruik van THC. De legalisering van cannabis zal weinig invloed hebben op de consumptie in gevangenissen, “waar de aanvoer en consumptie van THC op dit moment al erg wijdverspreid en gemakkelijk lijkt”, merkt het rapport op. De geïnterviewde gedetineerden gaven aan dat ze rustiger waren na consumptie, “wat zeer waarschijnlijk bijdraagt ​​aan het verminderen van spanningen en mishandelingen tussen gedetineerden”.

Het monitoringteam realiseerde zich dat de gemakkelijke en snelle detectie van THC door urinetests een bepaald aantal gevangenen ertoe aanzet om meer andere producten te consumeren, die moeilijker te detecteren zijn, zoals in de Givenich-gevangenis waar de consumptie van Spice (een synthetische cannabinoïde) neemt volgens de External Controller zorgwekkende proporties aan.

Kiezen tussen twee problemen …

Terwijl hij de negatieve effecten van THC op de gezondheid benadrukt, wijst hij erop dat de effecten van Spice des te schadelijker en onvoorspelbaarder kunnen zijn. “Een legalisatie van cannabis in gevangenissen zou aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verminderen van de consumptie van Spice, wat een aanzienlijk effect zou hebben”, schat de CELPL.

Als de consumptie van THC in de gevangenis verboden zou blijven, zou dit niet verhinderen dat de gevangenen van Givenich die gemachtigd zijn om de CPG te verlaten voor hun bezoeken, ongestraft buiten cannabis consumeren.

De externe controleur moedigt de politici aan om zonder a priori het juridisch kader voor de penitentiaire centra te analyseren en zich te omringen met medische en criminologische experts om het beste concept te ontwikkelen.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug