•  

Cannabis Lobby doet progressieve voorstellen voor Malta: Zes planten elk en 30 gram per persoon

   20 februari 2021

Malta’s toonaangevende cannabislobby heeft haar oproep voor de regulering van de cannabisindustrie op het eiland herhaald en een aantal voorstellen gedaan.

De voorstellen van ReLeaf, die in 2017 voor het eerst aan de regering werden gepresenteerd in het manifest van de lobby, omvatten de hoeveelheid cannabistoppen die men in Malta zou moeten kunnen bij hebben zonder te worden gearresteerd, evenals leeftijdsbeperkingen en zelfs het opzetten van cannabis social clubs in Malta.

“Het is merkwaardig dat, hoewel er een algemene overeenstemming lijkt te zijn, zowel op politiek niveau als op het niveau van deskundigen, dat gevangenisstraf voor persoonlijk gebruik van cannabis meer kwaad dan goed doet, er nog steeds een lacune is hoe de persoon cannabis kan verkrijgen zonder voor de rechter te belanden en gevangenisstraf te riskeren,” zei ReLeaf.

In het licht daarvan heeft ReLeaf zelf een aantal voorstellen gedaan:

-Decriminaliseer de invoer en verkoop van cannabiszaden en sta het kweken van maximaal zes cannabisplanten per persoon toe;

-Faciliteer de oprichting van een non-profit Cannabis Social Club voor volwassenen die reeds cannabis consumeren, met als uitgangspunt het waarborgen van de volksgezondheid en de privacy van cannabisconsumenten;

-Voer evenredige administratieve sancties in voor volwassenen die in het bezit worden aangetroffen van meer dan wat wettelijk is voorgeschreven en zonder dwang of noodzaak van juridische en strafrechtelijke bedreigingen ervoor zorgen dat zij schadebeperkende informatie krijgen over cannabisgebruik;

-een veiligheidsbeugel en passende educatieve instrumenten invoeren voor jongeren die in het bezit worden aangetroffen van minder dan vijf gram, en er zo voor zorgen dat jongeren niet vanaf jonge leeftijd worden gestigmatiseerd en gecriminaliseerd

-Voer een voorlichtingscampagne die wetenschappelijke informatie over cannabis verschaft en volwassenen voorlicht over het belang van een evenwichtige verhouding tussen THC en CBD en over de wijze waarop synthetische producten kunnen worden herkend en slecht gekweekte en uitgeharde cannabis kan worden geïdentificeerd;
Identificeer het mengen van tabak en cannabis in een joint als de meest schadelijke methode en promoot alternatieve consumptiemethoden (edibles, vaporizer, druppels, etc);

-Ervoor zorgen dat behandelingsfaciliteiten en deskundigen in het veld voortdurend worden opgeleid om problematisch cannabisgebruik aan te pakken binnen een kader van mensenrechten en schadebeperking;

-Invoeren van een testfaciliteit voor cannabinoïden die informatie verschaft over THC:CBD-niveaus en andere belangrijke informatie met betrekking tot kwaliteit;

-Invoering van een nationaal minimumniveau voor de aanwezigheid van CBD in cannabisplanten (voorgesteld wordt tussen 1% en 3%), waardoor een evenwichtiger product wordt bevorderd;

-Zorg ervoor dat voorlichtingscampagnes en schadebeperkende instrumenten ook worden ontworpen voor mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen, zodat hun algehele welzijn wordt beschermd tegen een dubbel stigma (geestelijke gezondheidspatiënt en cannabisgebruiker;

-Alle strafrechtelijke gevolgen voor cannabis voor persoonlijke teelt en consumptie op te heffen en ervoor te zorgen dat de mensenrechten, de volksgezondheid en het recht op privacy worden geëerbiedigd voor mensen die cannabis consumeren;

-Faciliteer de dialoog met volwassenen die cannabis consumeren en betrek hun stem op alle niveaus van de besluitvorming;

-Strafvonnissen van volwassenen die cannabis kweken, consumeren of delen (met terugwerkende kracht) ongeldig te verklaren;

-Ontwikkel materiaal dat is afgestemd op de leeftijd en zorg ervoor dat jongeren die al cannabis gebruiken, worden betrokken bij het ontwerp van educatief materiaal en worden doorverwezen naar op hun leeftijd afgestemde educatieve, psychologische en gezondheidsdiensten indien zij problematisch gedrag vertonen;

-Jongeren voorlichten over de verschillende cannabinoïdes in cannabis en voor jongeren die al cannabis gebruiken de consumptie van hogere CBD-rassen voorstellen, waardoor de effecten van THC en mogelijk het risico op problematisch cannabisgebruik of ongewenste psychologische effecten worden afgezwakt;

-Ervoor zorgen dat jongeren een “veilige ruimte” vinden waar zij hun ervaringen kunnen delen en evidence-based informatie krijgen over cannabisgebruik.

Juist vandaag kondigde premier Robert Abela aan dat de laatste fase van een openbare raadpleging was afgesloten en beloofde hij een wetsontwerp uit te brengen over de regulering van de cannabisindustrie. Aangenomen wordt dat het voorstel beleidsmaatregelen zal omvatten om een einde te maken aan de arrestatie van cannabisgebruikers voor persoonlijk gebruik en om de teelt van de plant toe te staan.

ReLeaf heeft ook gereageerd op een gezamenlijke verklaring van Caritas, Oasi, Aġenzija Sedqa en Malta Psychiatry Association.

De lobbygroep verwelkomde het feit dat deze organisaties – waarvan sommige zich voornamelijk bezighouden met extreme gevallen van drugsverslaving – erkenden dat niet alle cannabisgebruikers problemen ondervinden en deed koud water bij de ontkrachte ‘gateway-theorie’.

“De verklaring onderstreept het belang om mensen die cannabis gebruiken aan te pakken in een niet-stigmatiseerde omgeving en ervoor te zorgen dat personen die problematisch gebruik ontwikkelen de juiste hulp en zorg vinden,” aldus ReLeaf.

Zij merkten echter op dat de verenigingen een “totaal gebrek aan respect voor de stem van mensen die cannabis gebruiken” blijven houden.

“Bovendien weerspiegelen andere algemene verklaringen dat cannabis op latere leeftijd dementie zou kunnen veroorzaken of een gevoel van ‘onvervulling’ dat ‘amotivatiesyndroom’ wordt genoemd, een verward begrip van hoe cannabis zich verhoudt tot het lichaam en hoe problematisch middelengebruik zich bij de persoon ontwikkelt,” merkte ReLeaf op.

“De verklaring gaat helaas nog steeds voorbij aan de belangrijke rol van het bevorderen van schadebeperkende instrumenten en om ervoor te zorgen dat mensen die doorgaan met cannabisgebruik informatie krijgen die erop gericht is de schade te beperken, terwijl de persoon meer zeggenschap krijgt (geen dwang of angst) om positieve veranderingen te introduceren,” zeiden ze.

Ze eindigden met de wetgevers eraan te herinneren dat hoewel er veel wordt gesproken over het hervormen van de wetgeving en de “goedbedoelde maar halfbakken” decriminaliseringswet van 2015 nog steeds van kracht was, Maltese consumenten nog steeds zijn overgeleverd aan de genade van criminelen op de zwarte markt, en er weinig tot geen bescherming of ondersteuning te vinden is.
Denkt u dat het Malta eindelijk ernst is met de hervorming van de cannabiswetgeving?

Bron

Deel deze pagina:
 Terug