•  

Het entourage effect: hoe cannabisverbindingen kunnen samenwerken

   15 februari 2021

Wat is het entourage effect?

Kijk maar eens goed naar je cannabistoppen. Ze zijn bedekt met kleverige, glimmende puntjes hars, en in deze hars zitten honderden therapeutische verbindingen die bijdragen aan de effecten en voordelen van cannabis.

Deze theorie dat verschillende cannabisverbindingen samenwerken om unieke effecten en voordelen te creëren, wordt ook wel “het entourage-effect” genoemd.

Je bent waarschijnlijk al bekend met de twee bekendste verbindingen van de plant, THC en CBD, maar er zijn nog veel meer verbindingen die de plant in mindere mate produceert en die een ondersteunende rol lijken te spelen bij de algehele effecten van een bepaalde soort.

Deze theorie dat verschillende cannabisverbindingen samenwerken om unieke effecten en voordelen te creëren, wordt ook wel het “entourage-effect” genoemd

Wanneer we cannabis roken of verdampen, neemt ons lichaam honderden botanische verbindingen op. Elk daarvan heeft unieke effecten en voordelen, en hun gedrag kan veranderen in de aanwezigheid van andere stoffen. Dit is het entourage-effect.

Het is een beetje zoals hoe je stemming kan veranderen afhankelijk van je sociale omgeving. Hoe gedraag je je als je alleen bent, op een feestje met vreemden, of met je beste vriend? Je stemming en de persoonlijkheid die je uitstraalt veranderen afhankelijk van wie er in de kamer is.

Laten we, om het entourage-effect bij cannabis te illustreren, eens werken met de twee verbindingen die je waarschijnlijk wel kent: THC en CBD. In een onderzoek uit 2010 kregen kankerpatiënten ofwel een puur THC-extract of een extract met bijna evenveel THC als CBD – de patiënten die de combinatie THC/CBD kregen, rapporteerden minder pijn te hebben.

Maar cannabis is veel meer dan alleen THC en CBD. Het produceert ook andere cannabinoïden zoals CBN, CBC, CBG, en tientallen andere – en ook terpenen, aromatische verbindingen die ook gemakkelijk te vinden zijn in de essentiële oliën van lavendel, sinaasappel, zwarte peper, eucalyptus, en nog veel meer. Met zo’n verscheidenheid aan nuttige verbindingen in cannabis, kunnen de mogelijke synergieën je hoofd doen tollen van opwinding.

Helaas zijn er maar heel weinig studies die deze synergieën bij mensen onderzoeken – het is nog steeds slechts een theorie die wordt ondersteund door een klein aantal onderzoeken, en natuurlijk een heleboel anekdotisch bewijsmateriaal van nieuwsgierige cannabisliefhebbers over de hele wereld die experimenteren met nieuwe variëteiten van de plant.
Cannabinoïden en terpenen werken mogelijk samen

Deze theorie van het entourage-effect wordt grondig beschreven in een overzichtsartikel met de titel “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects”, geschreven door Dr. Ethan Russo, een neuroloog en farmacoloog die al lang onderzoek doet naar cannabisverbindingen en de manier waarop ze het lichaam beïnvloeden.

In dit overzicht beschrijft Dr. Russo de bestudeerde voordelen van veel voorkomende cannabisverbindingen, en op basis van hun farmacologie hun mogelijke synergetische effecten. Van de cannabinoïden CBD en CBG is bijvoorbeeld aangetoond dat ze de bacteriële stafylokokkeninfectie MRSA remmen. Maar zouden ze nog effectiever zijn als ze worden gecombineerd met het MRSA-bestrijdende terpeen pineen of als ze worden bereid met terpenen die de huiddoorlaatbaarheid verhogen?

De diversiteit aan cannabinoïden en terpenen in de cannabisbloem is vaak de reden waarom sommige consumenten de voorkeur geven aan toppen boven extracten; er zitten zoveel verbindingen met hun eigen potentiële voordelen in de bloem waarvan ze kunnen genieten.

Nog een paar mogelijke synergieën die gedetailleerd worden beschreven in “THC temmen” zijn:

  1. Het naar dennen geurende terpeen pinene kan helpen om een aangetast geheugen veroorzaakt door THC tegen te gaan.
  2.  Een combinatie van CBD en het peperachtige terpeen caryofylleen zou nuttig kunnen zijn bij de behandeling van verslaving.
  3.  CBD en het naar citrus geurende terpeen limoneen zouden samen kunnen werken om angst te verlichten.
  4.  THC plus de cannabinoïde CBN kunnen mogelijk versterkte kalmerende effecten opleveren.

Nogmaals, het entourage-effect blijft een onbewezen theorie. Maar naarmate terpenen en nieuwe cannabinoïden meer in de belangstelling komen te staan van de consument, zullen we waarschijnlijk meer onderzoek aan de horizon zien.

Medicijnen met alleen THC en alleen CBD

Dus welke cannabisproducten hebben meer kans om dit zogenaamde entourage-effect te bevorderen?

De Cannabisbloem bevat zeker een grote verscheidenheid aan cannabinoïden en terpenen omdat het een onbewerkt plantaardig product is. Maar sommige cannabisextracten bieden ook een rijke diversiteit aan cannabinoïden en terpenen. Dit noemen we cannabisextracten met een volledig spectrum.

Oliën, inneembare capsules, dabs, vape-cartridges… full-spectrum extracten kunnen er in vele vormen zijn. Wat ze kenmerkt als “full-spectrum” is de lange lijst van chemische verbindingen die ze bevatten. Dat betekent dat het extract THC, CBD, CBG, CBN, myrceen, caryofylleen, limoneen, en nog veel meer kan bevatten – alles in één handig pakketje.

Niet alle cannabisextracten bevatten het brede scala aan verbindingen dat door de cannabisplant wordt geproduceerd. Sommige zijn geraffineerd om THC te verwijderen, zogenaamde breedspectrum cannabisextracten, of geformuleerd om één enkele verbinding te bevatten, meestal CBD of THC, zogenaamde isolaten.

Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan cannabisproducten die veel cannabinoïden en terpenen bevatten, zijn er redenen om van isolaten te genieten; je weet precies welke cannabinoïde je binnenkrijgt en je hoeft je geen zorgen te maken over de opname van cannabinoïden waar je misschien niet in geïnteresseerd bent.


Onder de THC-only medicijnen zijn synthetische weergaven van THC, de twee meest voorkomende zijn Marinol (dronabinol) en Cesamet (nabilone). Dit zijn FDA-goedgekeurde geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven om kanker-gerelateerde misselijkheid of pijn te behandelen. Maar zoals we zagen in het eerder genoemde onderzoek uit 2010, zijn deze geïsoleerde medicijnen mogelijk niet zo effectief als combinatiemedicijnen die zowel THC als CBD bevatten.

En aangezien CBD de nadelige bijwerkingen van THC, met name angst, helpt in te dammen, is het niet moeilijk voor te stellen waarom sommigen een combinatie verkiezen boven pure THC. Uit een onderzoek uit 2011 naar gebruiksvormen bleek dat slechts 1,8% van 953 patiënten de voorkeur gaf aan synthetische THC-isolaten boven inhalatie- of infuusmethoden.
Een ‘schatkamer’ aan medicinale mogelijkheden

Raphael Mechoulam, een van de meest gewaardeerde cannabisonderzoekers uit de geschiedenis, noemt cannabis in een artikel uit 2005 een “verwaarloosde farmacologische schatkamer”. Verwaarloosd door onderzoekers? Absoluut. Maar tot op zekere hoogte ook door consumenten zoals wij.

Decennialang werd cannabis voornamelijk beschouwd als een vat voor de almachtige high-brenger die THC is. Zelfs op legale markten met een breed scala aan opties, grijpen veel mensen nog steeds naar de soort met het hoogste THC-gehalte.

In antwoord op deze decennialange vraag naar hogere highs, is de plant gekweekt om vrijwel niets anders dan THC te bevatten. Praktisch elke andere cannabinoïde is een gefluisterde bijzaak, met enkele cultivars met een hoog CBD-gehalte als uitzondering. Om de plant een gevarieerde “schatkamer” van therapeutische verbindingen te laten produceren, is veel tijd nodig – en de vraag van de consument.

De belangstelling voor terpenen en zeldzame cannabinoïden begint toe te nemen, zij het in een traag stroompje. We zien bijvoorbeeld dat cannabiskwekers zich concentreren op de productie van CBG en dat producenten van extracten zich toeleggen op nieuwe cannabinoïden zoals CBN, CBC en delta-8-THC. En ook het onderzoek naar terpeen-entourage-effecten wint aan belang.

Met de voortdurende verspreiding van legalisatie en informatie is het goed om te denken dat we niet ver meer af zijn van het ontsluiten van de schat aan informatie die cannabis te bieden heeft.

Bron (Leafly english)

Deel deze pagina:
 Terug