•  

In Zwitserland komt de Legalisering van Cannabis dichterbij

   15 mei 2021

Zwitserland: Legalisering cannabis komt dichterbij

De Gezondheidscommissie van de Nationale Raad wil de regelgeving voor het gebruik van cannabis aanpassen aan de maatschappelijke realiteit. Een gereguleerde markt moet ook zorgen voor betere bescherming en preventie. De Commissie voor Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Nationale Raad (SGK-N) heeft een voorstel voor de legalisering van cannabis voor volwassenen goedgekeurd met 13 stemmen voor en 11 tegen, bij 1 onthouding.

Switzerland: Cannabis legalisation moves closer

The Health Committee of the National Council wants to adapt the regulations on using cannabis to social reality. A regulated market should also provide better protection and prevention. The Committee for Social Security and Health of the National Council (SGK-N) approved a proposal for the legalisation of cannabis for adults by 13 votes to 11, with one abstention.

Zuerichsee-Zeitung of 30 April 2021

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Zwitserland’s Gezondheidscommissie van het Zwitserse Huis van Afgevaardigden, de Zwitserse Nationale Raad, heeft afgelopen vrijdag, 30 april, in wat een historische stemming zal worden, gestemd voor de legalisering van cannabis voor de Zwitsers. Cannabisgebruik door volwassenen is momenteel illegaal in Zwitserland, hoewel het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis in 2012 werd gedecriminaliseerd tot een boete.

De volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad stemde met 13 stemmen voor en 11 stemmen tegen (bij 1 onthouding) voor het parlementaire initiatief van afgevaardigde Heinz Siegenthaler (op de foto). Het doel van de wetgeving is in hoofdzaak de cannabismarkt in Zwitserland te reguleren, in plaats van het gebruik door volwassenen te blijven verbieden.

Met deze stemming wordt Zwitserland het eerste land in Europa dat een legale toeleveringsketen voor cannabis voor volwassen gebruik toestaat, zo meldt de Zwitserse nieuwszender Zürichsee-krant

Deze stap betekent dat Zwitserland zich meteen aansluit bij de avant-garde van de Europese cannabis. Dit is echter pas de eerste belangrijke horde voor de volledige legalisering van cannabis in Zwitserland. Het wetsvoorstel gaat vervolgens naar de Zwitserse Senaat, die de Raad van Staten wordt genoemd.

Met deze stap geeft de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad gevolg aan diverse andere initiatieven om de cannabismarkt te legaliseren en te reguleren, in plaats van door te gaan met het verbod op cannabis voor volwassengebruik. De voorgestelde wetgeving heeft vele kenmerken om de Zwitserse consument te beschermen.

Het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid merkte op dat zij wetenschappelijk gefundeerde proeven met consumentenonderzoek op cannabis uitvoeren om “een wetenschappelijke basis te bieden voor de toekomstige regulering van cannabis”. Deze proeven om cannabis te controleren zullen worden uitgevoerd parallel met de wetgeving die zich een weg baant door de vertegenwoordigende kamers van het Zwitserse parlement.
De Zwitserse proef omvat 5.000 geregistreerde deelnemers, die reeds illegaal cannabis hebben geconsumeerd. Het proefprogramma is een vervolg op een wijziging van de federale wet inzake verdovende middelen en psychotrope stoffen, die de Zwitserse regering afgelopen september heeft goedgekeurd. De aangenomen regelgeving maakt een wettelijke basis mogelijk voor het uitvoeren van wetenschappelijke proefprojecten met cannabis.

Voor het onderzoek van de Zwitserse regering moet de cannabis biologisch zijn, in Zwitserland zijn geproduceerd en niet meer dan 20% THC bevatten. De verpakkingseisen zijn gebaseerd op het model van Canadese cannabisproducenten met een licentie, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de productcontainers kinderveilig zijn, veiligheidswaarschuwingen bevatten en het cannabinoïdegehalte van de producten duidelijk op het etiket wordt vermeld, aldus berichtgeving in de Neue Zürcher Zeitung.

Het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid heeft ook een verklaring vrijgegeven dat de huidige cannabisverboden bijna nutteloos zijn, omdat “ondanks dit verbod de consumptie hoog is, de zwarte markt floreert en de veiligheid van de gebruikers niet gegarandeerd is”.
Volgens sommige schattingen zijn er in Zwitserland ongeveer 500.000 volwassen illegale cannabisgebruikers. Zwitserland heeft de strafvervolging voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis al afgeschaft. Wie betrapt wordt met minder dan 10 gram hoeft slechts een boete van CHF100 ($108,39) te betalen. Ook de verkoop van “light”-cannabis met minder dan 1% THC is in het land legaal.

Als de wet wordt aangenomen, wordt Zwitserland niet alleen het eerste land in Europa dat een legale distributieketen voor cannabis voor volwassen gebruik toestaat, maar zou Zwitserland ook de VS kunnen verslaan in de legalisering van cannabis op federaal niveau.

Onlangs zei de leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer (D-NY), dat hij van plan is om binnenkort een federaal wetsvoorstel voor de legalisering van cannabis in te dienen. “Ik ga dit wetsvoorstel binnenkort op de vloer leggen. Het is nog niet ingediend,” zei Schumer, die uitlegde dat hij samen met senator Cory Booker (D-NJ) en Senaatscommissievoorzitter voor Financiën Ron Wyden (D-OR) heeft gewerkt aan het ontwerp van de maatregel. “Zodra de maatregel is ingediend, zal hij in de plenaire vergadering worden behandeld.

Bron (source english)

Deel deze pagina:
 Terug