•  

Amazon gaat ook cannabis verkopen

   3 juni 2021

Ja, Amazon zal wiet verkopen. Stop met je zorgen te maken en begin te handelen

Het bizarre nieuws van 1 juni 2021 over cannabis in Amazon bracht de cannabiswereld in een vlaag van conflicterende gevoelens.

Voor het geval je het gemist hebt, de wereldwijde bezorggigant kondigde zijn steun aan voor landelijke legalisatie via de MORE Act en zei dat het bedrijf zou stoppen met het drugtesten van sommige werknemers op cannabisgebruik.

Amazons steun voor cannabislegalisering is een grote stap. Het bedrijf heeft wereldwijd bijna 1,3 miljoen mensen in dienst, en deze aankondiging maakt korte metten met de prohibitionistische fabel dat mensen die in hun eigen tijd van wiet genieten geen gezonde, gelukkige en productieve werknemers kunnen zijn.

Maar het roept ook het spookbeeld op dat Amazon, na de legalisering, de lunch van de cannabisindustrie zal opeten. Het idee van Amazon Prime drones die wiet droppen in Amerika’s voorportieken schrikt niet alleen oude prohibitionisten af. Ook cannabisverkopers krijgen er rillingen van.

Dat zou het niet moeten doen. Ik zal je zo vertellen waarom.

De ‘Beste Werkgever van de Aarde’ is overgegaan tot drugstesten?

Laten we eerst de aankondiging zelf eens nader bekijken. In een blogbericht dat naar de honderdduizenden werknemers van Amazon in de VS werd gestuurd, onthulde Dave Clark, CEO van de Worldwide Consumer divisie van het bedrijf, dat in zijn streven om ‘Earth’s Best Employer’ en ‘Earth’s Safest Place to Work’ te worden (zijn woorden en hoofdletterkeuze, niet de mijne), schreef:

In het verleden hebben we, zoals veel werkgevers, mensen uitgesloten van werken bij Amazon als ze positief testten op marihuanagebruik. Maar gezien de ontwikkeling van de wetgeving in de verschillende staten van de VS, zijn we van koers veranderd. We zullen marihuana niet langer opnemen in ons uitgebreide drugscreeningsprogramma voor functies die niet worden gereguleerd door het Department of Transportation, en zullen het in plaats daarvan op dezelfde manier behandelen als alcoholgebruik. We zullen doorgaan met het uitvoeren van controles op het gebruik van marihuana tijdens het werk en zullen na elk incident testen op alle drugs en alcohol.

Amazon test werknemers op cannabisgebruik? Wacht eens even. Dit is een bedrijf dat zo verankerd is in zijn thuisstad Seattle dat het erop staat aangeklaagd te worden, als er dan toch geprocedeerd moet worden, in zijn thuisdistrict King County, Washington. Dat is een district waar cannabis al meer dan acht jaar legaal is voor alle volwassenen. Clark heeft blijkbaar vorige maand pas de memo gekregen.

We gaan verder.

Clark onthulde ook dat, “omdat we weten dat deze kwestie groter is dan Amazon”, het public policy team van het bedrijf de Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act (de MORE Act) zou steunen, het wetsvoorstel van het Congres dat een einde zou maken aan het federale verbod.

De wet-MORE, en Schumer’s aanstaande wetsvoorstel

De MORE Act werd vorig jaar in het Huis aangenomen, maar sneuvelde in de Senaat. De wet werd onlangs opnieuw ingediend in het Huis, waar hij naar verwachting opnieuw zal worden aangenomen. Maar veel cannabisprofessionals op Capitol Hill zijn zo’n beetje over de MORE Act heen. In plaats daarvan kijken ze met spanning uit naar de lang beloofde allesomvattende legalisatiewet van senator Chuck Schumer uit New York.

Schumer heeft als meerderheidsleider van de Senaat de touwtjes in handen, en verwacht wordt dat zijn wetsvoorstel de plaats zal innemen van de MORE Act. De MORE-wet werd oorspronkelijk mede ingediend door toenmalig senator Kamala Harris, en sommige Republikeinse senatoren staan afkerig tegenover het idee om de Democratische vicepresident “een overwinning” te geven. (Ja, politiek kan nog kleinzieliger en kleiner zijn dan je denkt.) Een wetsvoorstel van Schumer zou, als hij een Republikeinse medesponsor in de Senaat vindt, een betere kans hebben om erdoor te komen.

Als het erdoor komt, zal Amazon dan wiet gaan verkopen? Natuurlijk zal Amazon wiet gaan verkopen. Of in ieder geval zal het het proberen.

Zal Amazon je plaatselijke dispensarium failliet laten gaan? Waarschijnlijk niet.

De duivel zit in de details van het legalisatie wetsvoorstel

Nationale legalisering, via de MORE Act of Chuck Schumer’s Very Secret Forthcoming Bill, zal waarschijnlijk niet leiden tot een vrije markt waar iedereen vrijelijk zijn gang kan gaan. Marihuana zal streng gereguleerd blijven, staat per staat, net als alcohol, tenzij de taal in die wetsvoorstellen verandert in iets dat bijvoorbeeld veel vriendelijker is voor een Amazon-leveringsmodel.

Dit is waar het lastig wordt. Het is veel makkelijker om de taal van een wetsvoorstel dat je steunt te beïnvloeden dan een wetsvoorstel waar je tegen bent. Misschien heeft Amazon geleerd van zijn alcoholervaring. Misschien zijn zijn lobbyisten bezig om Schumer’s aanstaande wetsvoorstel om te buigen in iets dat het bedrijf in staat zou stellen om zich met meer gemak in de wietindustrie te bewegen.

Misschien is het aan diegenen onder ons die een eerlijke, rechtvaardige en diverse cannabisindustrie willen, om op te staan en onze stem te laten horen op Capitol Hill en in onze eigen staatswetten. Dat is waar de nationale en staatskaders van de industrie zullen worden gebouwd. De lobbyisten van Amazon zijn al handen aan het schudden en relaties aan het leggen. Als je erbij kunt zijn, ga dan. Praat met je lokale lid van het Congres. Reserveer tijd met je volksvertegenwoordiger. Vertel ze over je cannabisbaan, je medicijnen, je patiënten, je plaats in de gemeenschap.

Als je er niet bij kunt zijn, steun dan de organisaties die jouw waarden versterken. Want Amazon loopt al door de gangen om die van hen te versterken.

Bron (Leafly english)

Deel deze pagina:
 Terug