•  

Medicinale Buitenkweek: Tijd om je cannabis te oogsten, knippen en drogen

   12 oktober 2021

Jaren geleden is het boekje Sinsemilla uitgebracht via Organic Press, het gaat over productiegerichte thuiskweek op ecologische basis en is geschreven door Runa.  PGMCG heeft het voor de medicinaal gebruiker iets  aangepast.

Sinsemilla medicinaal:

Buitenkweek: Oogsten, knippen en drogen

Wanneer oogsten?

De meeste buitensoorten oogst je tussen eind september en midden oktober.  Dit doe je op het hoogtepunt van de bloei, Dat is als ongeveer een derde van de stampers op de plant bruin is geworden. Bij de skunksoorten moet dit wel 80 tot 90% zijn. Het beste is zo veel mogelijk van je toppen af te blijven ivm overbrengen ziektes.  Bij autoflowers is het oogsten meestal 3 maanden na ontkieming.

Een betere indicatie voor het bepalen van het juiste oogstmoment is kijken met een loep naar de kleur van de trichomen. Als ze nog doorzichtig zijn, is het te vroeg om te oogsten.

Als ze melkachtig zijn kun je ze al oogsten en geeft de plant een energetisch effect. Wacht je nog langer tot de trichomen bruin zijn geworden dan wordt het effect een stuk stoneder en blijf je langer op de bank hangen. In onderstaande foto is het perfect verduidelijkt.

 

Als je te vroeg oogst zal er van een dik ogende top na het drogen weinig overblijven. Een te vroeg geoogste plant bevat ook nog maar weinig hars en zal na het drogen ‘groen’ smaken. Wacht je te lang dan zal de bladgroei in de top toenemen en kan fluffy worden. De top zal hierdoor wel iets meer wegen maar de kwaliteit gaat achteruit. Een te laat geoogste plant maakt je bovendien moe en duf. Zorg dat je bij de aanschaf van zaden altijd weet wat de bloeitijd is maar let erop dat dit alleen een grove indicatie is omdat elk phenotype een verschillende bloeiperiode kan hebben.

Het zogenaamde strippen van de plant, dat wil zeggen, voor de oogst alle grote bladeren van een plant afknippen is ten strengste af te raden; niet alleen spelen de bladeren een belangrijke rol in de afbloei en bij het droogproces, maar de wondjes die je aan de plant achterlaat na het knippen vergroten de kans op allerlei ziektes. Van de andere kant: mocht je een soort hebben met een heel dik bladerdek zoals bijvoorbeeld Viking, dat weinig wind doorlaat, is het, afhankelijk van het weer, wel aan te raden om wat uit te dunnen.

Oogst de planten als het mogelijk is op een droge dag. Natte planten verschimmelen veel sneller in de droogruimte. Knip een grote plant in stukken en verwijder alleen de grote bladeren (met hand of schaar).

 

Het knipwerk kun je het beste buiten doen, dit bespaart je een heleboel troep en je hebt geen overlast in huis. Mocht dit buiten niet lukken en moet je binnen oogsten, gebruik dan altijd een koolstoffilter om geuroverlast te verminderen.

Veel kwekers knippen alle bladeren van de plant als hij vers is omdat dit makkelijker lijkt dan droog knippen. De plant vers knippen heeft echter een groot nadeel. Bladeren aan de plant hebben tijdens het drogen namelijk een functie. Omdat de plant zo lang mogelijk wilt blijven leven zal zij, mits het donker is in de droogruimte, het bladgroen (chlorofiel) in de bladeren omzetten in suikers. Dit zorgt voor een goede smaak.

Echter voor een patiënt is het belangrijk dat alle toppen schoon zijn van vervuilingen en raden wij aan om de top geheel schoon te knippen of plukken (zie foto hieronder). Dan heb je het blad en bloem gelijk gescheiden en geïnspecteerd. Vooral bij buitenkweek kan er ongedierte in je toppen zijn gevlogen of er kunnen uitwerpselen op je plant terecht komen buiten. Zo kan je tevens zien of er geen schimmels of andere problemen aanwezig zijn.

Het droogproces

Een andere factor die belangrijk is voor de smaak van de wiet is de duur van het droogproces. Wiet die boven de kachel hangt of droog geblazen wordt met een ventilator, ruikt over het algemeen als een berg hooi als je er de brand in steekt.

Het is heel belangrijk dat de wiet op natuurlijke wijze droogt en dat dit proces niet geforceerd wordt.

De planten droog je dus in een donkere ruimte. Zorg voor een lichte ventilatie en een constante temperatuur van 18 à 19°C, laat de temperatuur niet onder de 16°C komen want onder die temperatuur voelen schimmels zich het lekkerst. Controleer de toppen ook tijdens het drogen nog steeds op schimmels, Ze kunnen nog altijd toeslaan en zeker in deze laatste fase van je kweek is dat heel vervelend.

Gebruik hiervoor een koolstoffilter om geuroverlast te verminderen en voor verse aanvoer lucht.

Laat de wiet twee à drie weken drogen, niet langer.

Als je de toppen te lang laat hangen/liggen verliest de wiet veel terpenen.

Na het drogen is het tijd om de bladeren te verwijderen (indien je alleen de grote bladeren verwijderd hebt) . Verwijder van de plant al het blad dat niet helemaal onder de hars zit. Dat kan met een schaar maar als de bloem droog genoeg is kan dat ook met de handen geplukt worden. Haal alle topjes los van de takken zodat je ze makkelijk kunt verpakken. De blaadjes van de top verwijderen kun je het beste doen boven een screen. Dit is een zeer fijnmazige zeef die alleen de kristallen doorlaat. Normaal gesproken zouden deze verloren gaan maar nu kun je er na het knippen een stukje stuff van persen.

Opslag van je medicijn

Verpak de wiet in glazen weckpotten of apothekerspotten, zolang het maar luchtdicht en donker is. Stop niet alles in één grote pot maar verdeel je voorraad in kleinere porties. Dan hoef je namelijk niet iedere keer als je cannabis wilt nuttigen de hele voorraad aan te spreken.

Je kan de wiet nu behoorlijk lang goed houden, de kwaliteit zal achteruit gaan maar tot de oogst van volgend jaar is de wiet zeker prima te roken. De kwaliteit van de wiet is optimaal als zij enkele maanden oud is.

 

 

Deze informatie is een extract uit:

Cannabis Sativa L. Buiten, geschreven door Gijs ISBN 90-75924-08-9

Verschenen bij Organic Press in 2003

en aangevuld door PGMCG

In de winter is de ideale tijd om te kijken naar de soorten die je het volgende jaar wilt proberen.

 

Deel deze pagina:
 Terug