•  

Wat is CBC oftewel cannabichromeen en wat voor voordelen heeft deze cannabinoïde?

   2 februari 2022

Inmiddels ben je waarschijnlijk bekend met cannabinoïden, vooral de meest voorkomende THC en CBD. Maar je hebt waarschijnlijk nog nooit van cannabichromeen gehoord, ook wel bekend als CBC. CBC al meer dan 50 jaar geleden ontdekt, wordt beschouwd als een van de “grote zes” cannabinoïden die prominent aanwezig zijn in medisch onderzoek. Het krijgt niet zoveel aandacht, maar de voordelen van CBC zijn veelbelovend.

CBC heeft dezelfde oorsprong als zowel THC als CBD, omdat ze allemaal afkomstig zijn van cannabigerolzuur (CBGA). Cannabisplanten produceren CBGA, de voorloper van drie belangrijke cannabinoïden: tetrahydrocannabinolzuur (THCA), cannabidiolzuur (CBDA) en cannabichromeninezuur (CBCA).

De specifieke plantaardige enzymen cascaderen en ‘sturen’ het afbraakproduct in een van de drie lijnen. Voor CBC wordt het omgezet van CBGA in cannabichroomcarbonzuur (CBCA) en uiteindelijk naar CBC na blootstelling aan hitte of ultraviolet licht.

CBC werkt samen met andere cannabinoïden

CBC is niet bedwelmend en produceert dus geen euforische high zoals THC. De reden dat het niet bedwelmend is, is omdat het slecht bindt aan CB1 cannabinoïde-receptoren in de hersenen. Maar CBC bindt wel met andere receptoren in het lichaam, zoals de vanilloïde receptor 1 (TRPV1) en de transiënte receptorpotentiaal ankyrine 1 (TRPA1), die beide verband houden met pijnperceptie. Wanneer CBC deze receptoren activeert, komen er verhoogde niveaus van de natuurlijke endocannabinoïden van het lichaam zoals anandamide vrij.

Hoewel CBC absoluut unieke voordelen heeft, denken onderzoekers ook dat het synergetisch lijkt te werken met andere cannabinoïden, een term die bekend staat als het entourage-effect. Dit effect van het samenwerken van THC en CBD is bekend, maar of andere cannabinoïden entourage-effecten hebben, is niet goed begrepen.

Het medicinale potentieel van CBC

De vermeende voordelen van CBC hebben verstrekkende gevolgen. Hieronder staan ​​enkele medische aandoeningen die kunnen worden verlicht door cannabichromeen.

Kanker

Cannabichromeen kan een krachtige kankerbestrijder zijn en de reden kan de interactie zijn met de natuurlijke endocannabinoïde van het lichaam, anandamide. CBC lijkt ook de opname van anandamide te remmen, waardoor het langer in de bloedbaan blijft.

Een recent onderzoek waarin tumorgroei werd geïnitieerd bij muizen (tweetraps carcinogenese van huid van muizen) toonde aan dat cannabinoïden effectief zouden kunnen zijn bij het remmen van zowel ontsteking als tumorgroei. Aangezien is aangetoond dat anandamide borstkanker in vitro en in vivo bestrijdt, is dit een belofte dat CBC en andere cannabinoïden op een dag een chemopreventief middel zouden kunnen zijn.

CBC als potentiële kankerbestrijder werd voor het eerst gepubliceerd in een onderzoek uit 2006 waarin werd gekeken naar andere cannabinoïden dan THC en hun mogelijke effecten op kanker. Hoewel THC bekend staat om zijn antitumorale eigenschappen voor verschillende vormen van kanker, kunnen de krachtige psychotrope eigenschappen het chemotherapie moeilijk maken. Tot dusverre heeft onderzoek uitgewezen dat CBC de op één na krachtigste cannabinoïde is die de groei van nieuwe kankercellen remt (CBG was de krachtigste).

Pijn en ontsteking

Van cannabichromeen is aangetoond dat het pijn en ontstekingen geassocieerd met door collageen geïnduceerde artrose blokkeert. Cannabinoïden zoals CBC werken anders op ontsteking dan niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en hebben niet de bijwerkingen van deze medicijnen. In een ander voorbeeld van het entourage-effect had CBC in combinatie met THC een significante ontstekingsremmende respons in een recent dieronderzoek; samen hadden de twee cannabinoïden een veel groter effect op ontstekingen dan alleen.

Hersenencellen

In een muisonderzoek uit 2013 had CBC een positief effect op neurale stamvoorlopercellen (NSPC’s), een cel die essentieel is voor een gezonde hersenfunctie. NSPC’s werden levensvatbaarder in de aanwezigheid van CBC, en dat is veelbelovend omdat NSPC’s differentiëren in astrogliale cellen, de belangrijkste cellen voor het in stand houden van hersenhomeostase. De astrogliale cellen vervullen een hele reeks functies, waaronder richting van de neurotransmitter en verdediging tegen oxidatieve stress. Astroglia gaan veel van deze problemen tegen – oxidatieve stress, ontsteking, toxiciteit – die neurologische ziekten en hersenpathologieën zoals de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

Acne

Een onderzoeksteam dat eerder het effect van CBD op acne had aangetoond, bestudeerde andere cannabinoïden, waaronder CBC, voor dezelfde effecten. Inderdaad, CBC bleek een krachtige remmer van acne te zijn. Als huidziekte wordt acne gekenmerkt door overmatige talgproductie en talgontsteking. Het blijkt dat CBC krachtige ontstekingsremmende eigenschappen vertoonde en ook de overmatige productie van lipiden in de talgklieren onderdrukte. CBC verminderde ook het arachidonzuur (AA), dat nodig is om de lipogenese te creëren. Meer onderzoek is nodig, maar CBC kan op een dag een zeer krachtige behandeling tegen acne worden.

Depressie

In een andere verbazingwekkende weergave van het entourage-effect lijkt CBC samen te werken met zowel THC als CBD om een ​​trifecta van antidepressieve eigenschappen te leveren.

De therapeutische belofte van CBC is belangrijk en vereist meer onderzoek om de kracht ervan zelf te bepalen, evenals met andere cannabinoïden die samenwerken voor een entourage-effect. Cannabispatiënten zijn tegenwoordig beperkt in de producten die voor hen beschikbaar zijn, maar hopelijk zullen nieuwe medicijnen met een verscheidenheid aan cannabinoïden binnenkort een optie worden, aangezien er nieuwe studies verschijnen en de cannabiswetgevingen worden versoepeld.

 

Bron 1

Bron 2

Bron 3

Wetenschap/Mens: CBC vertoonde een hogere biologische beschikbaarheid dan THC en CBD

In een studie met 43 deelnemers, die gedurende 7 dagen een orale olie kregen met verschillende hoeveelheden THC, CBD (cannabidiol) en CBC (cannabichromeen) lijkt CBC een betere systemische biologische beschikbaarheid te hebben dan de andere 2 cannabinoïden. De auteurs concludeerden dat “CBC een preferentiële absorptie kan hebben over CBD en THC wanneer het samen wordt toegediend”.

Canopy Growth Corporation, Smiths Falls, Canada

Peters EN, et al. EUR J Clin Pharmacol. 2022 Feb;78(2):259-265.

Deel deze pagina:
 Terug