•  

Platform Cannabis Nederland steunt stichting Patiëntengroep Medicinale Cannabis Gebruikers

   1 mei 2022

PCN steunt stichting Patiëntengroep Medicinale Cannabis Gebruikers

Hoewel medicinale cannabis in Nederland al sinds 2001 legaal is, laat de situatie voor patiënten nog steeds veel te wensen over. Marian Hutten en Serge de Bruijn, oprichters van de stichting Patiëntengroep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG) weten dat als geen ander. Het PCN steunt de stichting PGMCG sinds dit voorjaar.

De PGMCG is in 2014 opgericht om de belangen van medicinale cannabisgebruikers te behartigen. Op dat moment was er nog steeds maar één soort cannabis verkrijgbaar in de apotheek, geproduceerd door de enige toegestane producent Bedrocan, voor een relatief hoge prijs. Sinds 2018 vergoedt geen enkele zorgverzekeraar meer medicinale cannabis, na een negatief advies van het Zorginstituut. Bedrocan is nog steeds de enige toegestane producent; de aanbesteding om meer telers te betrekken sleept al jaren. Wel is het aantal soorten toegenomen tot vijf en zijn de prijzen gedaald.

Toen en nu kozen veel medicinale cannabisgebruikers voor thuisteelt, de coffeeshop of een combinatie van beide. Ook Serge en Marian kweken al jaren hun eigen medicijn. In hun woonplaats Tilburg bereikten ze een doorbraak: een convenant op basis waarvan gemeente en politie medicinale thuiskwekers met rust laten als ze zich houden aan de voorwaarden van het convenant en een verklaring hebben die is ondertekend door een zorgverlener met BIG-registratie. Diverse gemeenten hebben interesse getoond in dit ‘Tilburgs model’, al is het nog nergens overgenomen.

Sinds 2018 verstrekt de PGMCG patiëntenpassen aan medicinale cannabisgebruikers die beschikken over een door een zorgverlener ondertekende verklaring. De pas is voorzien van een foto van de houder en is een jaar geldig. De houder kan de pas gebruiken om zich te identificeren als medicinale cannabisgebruiker bij autoriteiten en om korting te krijgen bij bedrijven die de PGMCG steunen. Een klein aantal coffeeshops geeft 15% korting op cannabisproducten op vertoon van de patiëntenpas. Zij staan vermeld op de PGMCG website www.pgmcg.nl en ontvangen flyers over medicinale cannabis om in de shop neer te leggen.

Niet elke patiënt kan, wil of mag zelf kweken. De coffeeshop blijft dus van groot belang, benadrukt Marian Hutten: ‘Veel patiënten zijn afhankelijk van de coffeeshop, omdat de soorten in de apotheek niet voldoen. Aangezien een patiënt relatief meer gebruikt dan een recreatief gebruiker, is het fijn als men korting kan krijgen. Verschillende coffeeshops zijn al aangesloten bij de stichting, in Tilburg, Breda, Den Bosch, Schiedam, Rotterdam en Woerden. Maar we hebben ook aangesloten patiënten in de rest van het land, die we ook deze mogelijkheid willen bieden.’

Sinds dit voorjaar steunt het PCN de stichting PGMCG met een banner op hun website en een mailing aan alle leden over de mogelijkheid korting te geven aan patiënten met een patiëntenpas.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug