•  

Waarom Medicinale Cannabis als Alternatief en niet als eerste voorgeschreven?

   19 mei 2022

Hoe werkt Cannabis?

Het antwoord ligt in het feit dat wetenschappers hebben ontdekt dat er meer dan 100 unieke moleculen in de cannabisplant bekend zijn geworden genaamd cannabinoïden. Voorbeelden van cannabinoïden zijn de psychoactieve THC oftewel tetrahydrocannabinol, evenals de niet-psychoactieve cannabinoïden zoals CBD oftewel cannabidiol.

Deze plant cannabinoïden binden aan natuurlijke receptoren gelegen in heel het lichaam, bekend als “endocannabinoïde-receptoren.” Wanneer plant cannabinoïden aan de lichaamseigen natuurlijke endocannabinoïde-receptoren binden, geven zij allerlei medische voordelen, met inbegrip van verlichting van pijn, ontstekingen, spierkrampen, slapeloosheid en angst/depressie.

Waarom is Cannabis een alternatief voor sommige andere voorgeschreven medicijnen?

Cannabis bestaat uit meer dan 80 unieke verbindingen waarvan is aangetoond dat het effectieve therapeutische toepassingen biedt voor een breed scala van ziekten en fysieke kwalen.

Elk jaar sterven meer dan 20.000 mensen aan voorgeschreven medicatie. Veel van deze mensen hadden hun fysieke problemen daadwerkelijk met cannabis kunnen behandelen – een veilige, natuurlijke geneeskunde, die nog nooit heeft geleid tot de dood in heel de geschiedenis.

In duizenden klinische proeven, samen met goed gedocumenteerd anekdotisch bewijs, blijkt cannabis effectief voor de behandeling van pijn in de onderrug, kanker en de neveneffecten van chemotherapie, multiple sclerose, neuropathie, migraine, hoofdpijn, gewrichtspijn, en meer. Er is vaak gezegd dat als cannabis ook niet over het effect beschikte van het euforisch (high)  maken van mensen , zou het kunnen worden beschouwd als een “wondermiddel” net als aspirine of penicilline. Het is in ieder geval een wonderlijk middel.

Wat is het verschil tussen THC en CBD?

Tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) zijn twee soorten cannabinoïden die natuurlijk worden gevonden in de hars van de wiet plant Cannabis sativa. THC of THC dominante soorten cannabis, zijn gekoppeld aan psychoactieve ervaringen en bijwerkingen, terwijl CBD dit niet heeft. Wij vertellen hieronder meer over de verschillen tussen THC en CBD.

Hoe kies ik de “juiste” Medicinale Cannabis?

Op de eerste plaats om te beginnen heb je een arts nodig die ervoor is opgeleid in de medische cannabis om evaluaties te doen. Tijdens de evaluatie moet men kunnen vragen wat voor soort cannabis misschien wel meest nuttig kan zijn voor de behandeling van uw aandoening. Echter in Nederland zijn er niet veel artsen die het voorschrijven en ze zijn hier niet in opgeleid, tevens zijn er maar 5 varianten beschikbaar in de apotheek, wat niet voldoende is. Ook qua cannabisolie is men beperkt tot deze soorten in de apotheek. Gelukkig zijn er in Nederland ook coffeeshops die andere soorten aanbieden en daar maken dan ook veel patiënten gebruik van, ook zijn er een aantal patiënten genoodzaakt het zelf te kweken. Dit tevens omdat de zorgverzekering het niet vergoed en de beperkte variatie.

Op Leafly heb je hiervoor dit schema, dan kan je dat als richtlijn aanhouden.

Start laag en langzaam.

Je dient rekening te houden met net zoals bij alle medicijnen, dat de invloed van cannabis bij iedereen anders is. Hoewel er momenteel geen formele onderzoeken beschikbaar zijn in de Verenigde Staten over de specifieke hoeveelheden cannabis die men kan gebruiken voor de juiste dosering, suggereren artsen in ons netwerk dat patiënten beginnen met een lagere dosis of een kleinere hoeveelheid cannabis om te zien wat ( indien van toepassing ) voor bijwerkingen men ondervindt. Vergeet niet, cannabis is niet giftig, dus zelfs als u een ongewenste bijwerking krijgt, het zal niet schaden.

Meer over THC

THC is het belangrijkste psychoactieve component van de cannabisplant. THC is met andere woorden, de primaire vertegenwoordiger die verantwoordelijk is voor het creëren van het “high” gevoel wat aan cannabisgebruik is gekoppeld.

Deze stof werkt door het nabootsen van de effecten van anandamide, een neurotransmitter die natuurlijk wordt geproduceerd door het menselijk lichaam.die behulpzaam is bij het moduleren van slapen en eetgewoonten, evenals de waarneming van pijn.

De werking van THC omvatten:

* Ontspanning
* Gewijzigde zintuigen voor zicht, geur, en het gehoor
* Vermoeidheid
* Honger

Meer over CBD

CBD heeft dezelfde chemische formule als THC, maar de atomen zijn anders gerangschikt. Deze lichte afwijking zorgt ervoor dat THC je een psychoactieve effect geeft terwijl de CBD een dergelijke invloed ontbeert.

Er is geen “high” of psychoactief gevoel gekoppeld aan CBD.

De effecten van CBD omvatten:

* Vermindering van psychotische symptomen
* Verlichting van convulsies en misselijkheid
* Verminderde angst
* Verminderde ontsteking

bron (english)

Deel deze pagina:
 Terug