•  

Nieuwe medische studie: het roken van cannabis kan beste manier zijn om pijn te bestrijden

   13 december 2022

Het roken van cannabis kan de beste manier zijn om pijn te bestrijden, volgens een nieuwe medische studie

Meer dan 1,5 miljard mensen in de wereld lijden aan chronische pijn, aldus de American Academy of Pain.

Pijn is zelfs de meest voorkomende reden voor langdurige arbeidsongeschiktheid in de Verenigde Staten, en treft zo’n 100 miljoen mensen. Pijn is geen grapje: voor velen is het zo slopend dat het uitvoeren van ogenschijnlijk normale taken als uit bed komen of het huishouden doen een enorme uitdaging kan zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat zovelen hun toevlucht nemen tot cannabis als een manier om op natuurlijke wijze met pijn om te gaan. Cannabis heeft krachtige pijnstillende eigenschappen waar veel vrij verkrijgbare farmaceutische middelen niet tegenop kunnen. En met de vele manieren waarop cannabis tegenwoordig kan worden geconsumeerd, is medicatie tegen pijn nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Onderzoekers hebben echter ontdekt dat het roken van de bloem wel eens de meest efficiënte manier van pijnmedicatie zou kunnen zijn. Een recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van New Mexico, heeft aangetoond dat pijnpatiënten een betere kans hebben om de pijn efficiënt te bestrijden door het roken van de bloem in vergelijking met andere vormen van cannabisconsumptie. De bevindingen stellen dat “hele cannabisbloemen werden geassocieerd met een grotere verlichting van de pijn dan andere soorten producten”. Ze voegen er ook aan toe dat “hogere tetrahydrocannabinol (THC) niveaus de sterkste voorspellers waren van analgesie en bijwerkingen over de vijf pijncategorieën.”

Deze bevindingen zijn bijzonder interessant, vooral gezien de toenemende populariteit van CBD als pijnstiller. De onderzoekers zeggen in feite dat het gebruik van wat THC van cruciaal belang is als je pijn wilt behandelen. “Cannabisbloem met een matig tot hoog THC-gehalte is een effectief pijnstillend middel op gemiddeld niveau,” zeggen ze.

“Misschien is het meest verrassende resultaat wel hoe wijdverbreid de verlichting was, met symptoomverlichting gerapporteerd in ongeveer 95% van de cannabis toedieningssessies en over een breed scala van verschillende soorten pijn,” zegt Xiaoxue Li, de hoofdauteur van de studie.

“Onze resultaten bevestigen dat cannabisgebruik een relatief veilige en effectieve medicatie is voor het verlichten van pijn, en dat is de belangrijkste boodschap om uit onze resultaten te leren,” zegt Jacob Miguel Vigil. “Het kan het publiek alleen maar ten goede komen als mensen op verantwoorde wijze de werkelijke risico’s en voordelen van hun keuzes voor pijnmedicatie kunnen afwegen, en wanneer ze deze kans krijgen, heb ik talloze chronische pijnpatiënten gezien die afzagen van het gebruik van opioïden, naast vele andere klassen van medicatie, ten gunste van medicinale cannabis.”

“Cannabis heeft waarschijnlijk talrijke bestanddelen die naast THC pijnstillende eigenschappen bezitten, waaronder terpenen en flavonoïden, die synergetisch werken voor mensen die hele gedroogde cannabisbloemen gebruiken”, zegt Vigil.

“Het is onvermijdelijk dat wanneer de hele plant wordt gebruikt in plaats van één bestanddeel van de plant te isoleren, dit effectiever is”, verklaart Mark Passerini, medeoprichter van Om of Medicine, die met de Universiteit van Michigan samenwerkte aan een door de International Review Board goedgekeurd onderzoek naar opioïden- en cannabisgebruik.

Andere voordelen van het roken van cannabis

Afgezien van de opmerkelijke medische voordelen van het roken van de cannabisbloem, zijn er vele redenen waarom het nog steeds de populairste manier van cannabisconsumptie is. Het is extreem veelzijdig, maar ook zo eenvoudig te consumeren; of je nu een waterpijp of pijp wilt gebruiken, of het wilt oprollen in een blunt of joint, het roken van de cannabis bloem is voor de meesten de kampioen.

Het roken van cannabisbloem heeft ook een snellere aanvang; vanwege de extreem hoge biologische beschikbaarheid, betekent dit dat je de effecten veel sneller kunt voelen. Je wordt niet alleen sneller high, maar het zorgt ook binnen enkele minuten voor verlichting van de pijn, terwijl het bij farmaceutische medicijnen vaak een half uur duurt voordat ze werken en bij andere medicijnen moet je ze 2 weken lang nemen voordat je verlichting ziet. Maar in tegenstelling tot medicijnen, heeft het roken van de bloem geen bijwerkingen voor je nieren en lever om alleen maar de impact te voelen.

Wanneer je een high-THC soort rookt, heb je ook niet veel nodig om de effecten te voelen. Dat maakt van de soort cannabis een zeer economische keuze, aangezien je met een beetje al een heel eind komt. Houd er echter rekening mee dat het roken van de cannabisbloem geen standaard dosering kent, in tegenstelling tot andere vormen van consumptie. Dat betekent dat de enige manier om erachter te komen hoeveel voor jou werkt, is door te experimenteren. Dus als je een soort tegenkomt met 18,64% THC, betekent dit dat je ongeveer 186,40mg THC in elke gram cannabisbloem krijgt. Als het je eerste keer is dat je cannabis rookt, begin dan altijd klein en werk geleidelijk naar een hoger niveau toe totdat je vindt wat voor jou het beste werkt.

Het beste van het roken van de cannabisbloem is dat je het volledige spectrum aan gezondheidsvoordelen krijgt in zijn puurste, meest natuurlijke vorm. Je krijgt ook de voordelen van het Entourage Effect, wat betekent dat alle bestanddelen en voordelen van de plant elkaar synergetisch versterken om je de meest effectieve ervaring te geven. Dit effect kan niet worden gevoeld bij andere vormen van consumptie, omdat het roken van de bloem de enige manier is om ervoor te zorgen dat het volledige scala aan secundaire verbindingen en terpenen ook aanwezig is. Concentraten en edibles zijn even populaire manieren om medicatie te nemen, maar de meeste secundaire verbindingen zijn al verbrand tijdens het extractieproces, omdat er veel hitte aan te pas komt. Om deze reden ervaren veel mensen, vooral diegenen die lijden aan chronische pijn, geen maximale verlichting bij het consumeren van concentraten. Bovenop al deze geweldige voordelen, krijg je ook veel meer smaak en terpenen bij het roken van bloem. Het maakt het hele proces van medicinaal gebruik zo veel aangenamer.

Nu nieuw onderzoek uitwijst dat gerookte cannabisbloemen de beste methode zijn om pijn te bestrijden, is het een goed excuus om te gaan experimenteren met de soorten die het best bekend staan om hun pijnbestrijding. Je kunt het zelfs mengen met concentraten en edibles om de symptoombestrijding te versterken. Er zijn geen grenzen aan de verlichting die je kunt krijgen als je eenmaal begint met het proberen van cannabis tegen pijn in plaats van farmaceutische medicijnen.

Bron (english)

Deel deze pagina:
 Terug