•  

Cannabis verdampen is veilig en effectief bij Pijnbehandeling

   27 januari 2023

Als we praten over de medicinale voordelen van cannabis, zijn het degene die het gebruik ervan afkeuren, niet goed geïnformeerd.

Maar het feit is, dat deze krachtige plant talrijke potentiële toepassingen heeft in de gezondheidszorg en pijnbestrijding in het bijzonder.

Een nieuwe studie heeft eens en te meer aangetoond dat algemene pijn veilig en effectief te behandelen is met cannabis, samen met de pijnlijke symptomen van neuropathie.

Neuropathie is schade aan het zenuwstelsel – met name het perifere zenuwstelsel (met uitzondering van de hersenen en het ruggenmerg). Het wordt gekenmerkt door pijn en gevoelloosheid in het bijzonder in de handen en voeten en is vaak het gevolg van diabetes. Neuropathie kan ook worden veroorzaakt door letsel, toxische blootstelling infecties, en meer.

Deze laatste studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van California Davis Medical Center en werd gepubliceerd in The Journal of Pain. Het was een dubbel-blind, placebo-gecontroleerde, cross-over studie waar werd gekeken naar de effectiviteit van het verdampte geïnhaleerde cannabisgebruik bij 39 deelnemers. Deze deelnemers ervaren neuropathische pijn ondanks het feit dat geprobeerd wordt met traditionele behandelingen (zoals opiaten). Alle deelnemers bleven hun voorgeschreven medicijnen innemen, gedurende de 4 weken durende studie periode.

De onderzoekers gaven de deelnemers doses van cannabis met een matig THC-gehalte (3,53 procent) of een laag THC-gehalte (1,29 procent). (THC of tetrahydrocannabinol, is de primaire psychoactieve chemische de plant). Sommige kregen ook een placebo zonder THC. Bij beide doses cannabis was het effectief in het verminderen van pijn significant.

“Zowel de lage en gemiddelde doses bleken heilzame analgetica te hebben voor de heterogene collectie van neuropathische pijn bestudeerde voorwaarden. Beide actieve studiemedicijnen verstrekte statistisch significante vermindering in pijnintensiteit van 30% vergeleken met het placebo “, aldus de onderzoekers.

Dit is zeker niet de eerste studie om de pijnstillende voordelen van cannabis te illustreren. In feite, is cannabis (zelfs in-THC vrije vorm, of vrij van psychoactieve effecten) geïdentificeerd als een krachtige pijnstiller in meer dan 80 reviewed studies. Toch is het kruid geclassificeerd als gevaarlijk door de Amerikaanse overheid.

Waarom is cannabis nog steeds illegaal? Tegenstanders van medicinale wiet (met inbegrip van de federale overheid) zeggen dat er nog niet genoeg goed onderzoek is. Het is niet duidelijk wat ze wel zouden willen zien in cannabis studies, maar het begint er op te lijken of ze het onmogelijke willen.

Het lijkt erop dat ze liever willen  dat men verslavende voorgeschreven pijnstillers blijven consumeren, dan gebruik te maken van de cannabis plant.

Volgens AlterNet, is de verkoop van opiaten pijnstillers verdrievoudigd sinds 1999. Oxycodone (een van de meer populaire keuzes op de legale en illegale markt) is gestegen van 8,3 ton in 1997 tot maar liefst 105 ton in 2011. Het overdosis sterfgevallen loopt evenredig omhoog alsmede het aantal mensen die verslaafd zijn aan deze stoffen.

Goed nieuws wat betreft onderzoek: Het Leids Universitair Medisch Centrum is in januari 2017 gestart met de eerste klinische studie met betrekking tot fibromyalgie en cannabis.

Op 24 december 2018 kwam dit persbericht:

Medicinale cannabis met THC verlicht pijn bij fibromyalgie

Uit een recente studie blijkt dat de gestandaardiseerde cannabis van Bedrocan met een hoog THC-gehalte (tetrahydrocannabinol) effectief is bij pijnbestrijding bij fibromyalgie. Cannabis met alleen cannabidiol (CBD) geeft daarentegen helemaal geen verlichting. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlandse Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten zijn hoopgevend en volgens professor Albert Dahan, hoofd van de wetenschappelijke onderzoeksafdeling Anesthesiologie van het LUMC, is dit het eerste echte wetenschappelijke bewijs dat twee producten van Bedrocan werken bij fibromyalgie.

Het is de eerste keer dat een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde cross-over studie naar de therapeutische effecten van geïnhaleerde medicinale cannabisproducten van Bedrocan is afgerond. Tjalling Erkelens, CEO van Bedrocan (Veendam / Emmeloord), is bijzonder verheugd voor patiënten: “De uitkomst is erg belangrijk voor patiënten die lijden aan fibromyalgie. Nu hebben we het klinische bewijs dat artsen verlangen om onze producten voor te kunnen schrijven en dat zorgverzekeraars willen hebben om een vergoeding te kunnen legitimeren.”

Fibromyalgia study_NL

Bron

Wetenschap: Verdampen van cannabis is volgens klinisch onderzoek een goed werkende methode om THC toe te dienen

Aan de Universiteit van Californië voerden Dr. Donald Abrams en collega’s een onderzoek uit bij 18 gezonde personen die drie verschillende variëteiten cannabis (met een THC-gehalte van 1,7 en 3,4 en
6,8 procent) toegediend via een verdamper (Volcano, Storz & Bickel) evenals via het roken van een cannabissigaret. Piekconcentraties in het bloed en de biobeschikbaarheid van THC waren onder beide omstandigheden gelijkaardig. Het koolmonoxidepeil was lager bij het vaporiseren. De onderzoekers concludeerden dat “het vaporiseren van cannabis een goed werkend en veilig systeem is voor de toediening van THC”.

Een studie door onderzoekers van de staatsuniversiteit van New York van gesprekken met cannabisgebruikers via internet, wees uit dat het gebruik van de verdamper, in vergelijking met het roken van cannabis, verband houdt met een persoonlijk keuze voor een vermindering van ademhalingsproblemen.

(Bronnen: Abrams DI, Vizoso HP, Shade SB, Jay C, Kelly ME, Benowitz NL. Vaporization as a smokeless cannabis delivery system: a pilot study. Clin Pharmacol Ther. 2007 Apr 11; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]; Earleywine M, Barnwell SS. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize. Harm Reduct J 2007;4:11.)

Wetenschap: Verdampen van cannabis steeds vaker toegepast in Canada.
Volgens een enquete onder 364 medicinale cannabisgebruikers is het gebruik van een verdamper de meest populaire manier van toedienen van medicinale cannabis (53%), gevolgd door roken van een joint (47%). Het merendeel van de huidige gebruikers van een verdamper geeft aan dat ze een draagbare verdamper gebruiken (67,2%).
School of Public Health & Health Systems, University of Waterloo, Canada.
Shiplo S, et al. Harm Reduct J. 2016;13(1):30.

Wetenschap/Mens: verdamping van cannabis bestanddelen is een effectieve toediening van cannabis
De effectiviteit van vier verdampers werden getest (Volcano Medic, Plenty Verdamper, Arizer Solo en DaVinci Vaporizer). De effectiviteit van decarboxylatie was uitstekend THC (> 97%) en CBD (> 94%).
De auteurs concludeerden dat “temperatuur gecontroleerde, elelektrisch aangedreven verdampers, inactieve zure cannabinoïden door decarboxylering effectief omzetten in de corresponderende neutrale, actieve cannabinoïden“.
Institute for Clinical Research, Universiteit van Bern, Zwitserland.Science/Human:
Lanz C, et al. PLoS One 2016;11(1):e0147286

Tot op heden is niemand overleden aan een overdosis Cannabis

Deel deze pagina:
 Terug