•  

Wat is Cannabigerol (CBG)? Een cannabinoide met een enorme impact!

   17 januari 2023

Wat is cannabigerol ( CBG) ?

Bij het overwegen van een geneesmiddel wat het beste bij u past, is het nuttig om de wetenschap achter het cannabinoïde profiel van een bepaalde cannabissoort te kennen.

De prevalentie van laboratoriumtests is een geweldig hulpmiddel en is snel uitgegroeid tot een industriële standaard. Teams van scheikundigen op locaties zoals SC Labs in Californië en Sunrise Analytical in Oregon. Hier in Nederland o.a.bij Echopharma en op de Universiteit  Leiden . Er kunnen exacte percentages aangeven worden qua aanwezige cannabinoiden, om zo een medicijn te kunnen maken met de juiste percentages aan cannabinoiden die erin moeten zitten, voor een bepaalde aandoening.

Deze trend heeft geleid tot een toegenomen belangstelling voor de “kleinecannabinoïden. Tetrahydrocannabinol (THC) was voor decenia de focus voor de kwekers, tot de vele geneeskrachtige voordelen van cannabidiol (CBD) werden gepubliceerd. Ontdekkingen als dit toonde belangstelling aan in cannabigerol (CBG) en fytocannabinoïden (cannabinoïden gevonden in planten) als geheel.

 Cannabigerolic Acid (CBGA) is de primaire Cannabinoide

 De mogelijkheid om cannabigerolic zuur te produceren (CBGA) is wat de cannabisplant uniek maakt. 
Het is de voorloper van de drie belangrijkste takken van cannabinoïden: tetrahydrocannabinol acid (THCA), cannabidiolic acid (CBDA) en cannabichromenic acid (CBCA). De plant heeft natuurlijke enzymen, de zogenaamde synthases, die de CBGA afbreken en het naar de gewenste tak gaat. De synthases van de plant (THCsynthase, CBDsynthase, CBCsynthase) worden genoemd  naar de cannabinoïde die ze helpen creëren.

Als één van de cannabinoïde zuren wordt blootgesteld aan hitte of langdurig UV-licht, verliezen ze een molecuul, koolstofdioxide (CO2). Vanaf dat moment zijn ze in de neutrale vorm (CBG, THC, CBD, CBC, etc.). In de meeste medicinale soorten wordt CBGA direct omgezet naar een andere cannabinoïde en wordt het niet in hoge concentraties gevonden. Indien een strain een hoog CBGA gehalte heeft, dan zou verhitten het moeten omzetten in cannabigerol (CBG). 
Terwijl de meeste soorten wiet minder dan 10% CBG bevatten, testen industriële hennep- soorten een veel hoger percentage. Zij zijn met een percentage van 94 aan CBG getest en met een laag gehalte aan THC van 0,001% .
Met het testen van industriële hennep zijn veel hogere niveaus van cannabigerol (CBG) gevonden dan bij de meeste cannabissoorten. Verdere studies hebben aangetoond dat dit verschijnsel kan worden veroorzaakt door een recessief gen. Er wordt aangenomen dat het gen een van de cannabinoïde synthases van de plant produceert  (wat CBGA converteert naar één van de hoofdtakken).

Dat gezegd zijnde, kwekers kunnen een plant cannabinoïde profiel manipuleren door de hoeveelheid van elke synthase die het van nature produceert. Als een kweker zich wil  richten op een specifieke cannabinoïde, zijn ze in staat om dit te doen door het kruisen van twee planten die genetisch voorbestemd zijn om er veel van te maken. Voor CBG, zou de kweker zich moeten richten op planten met het recessieve gen dat het vermogen van de cannabinoïde synthase remt.

In feiteis Odie Deisel één van de nieuwe hoofdkwekers bij  TGA genetics Subcool Seeds iemand die heeft bijgedragen aan het ontstaan van een soort met een hoge mate aan cannabigerol (CBG). Volgens de TGA website, is Mickey Kush  een Sativadominante soort met als resultaat de Sweet Irish Kush en Jack The Ripper. Niet alleen is de Mickey Kush strain getest op 28,6% tetrahydrocannabinol (THC), maar deze website is ook bekend met een hoog gehalte CBG.

De Effecten van cannabigerol (CBG)

Het onderzoek rondom deze specifieke cannabinoïde (en de effecten daarvan) zijn enigszins beperkt. De beperkingen op het testen van cannabis maakt het moeilijk om veel onderzoeken van kwaliteit  over cannabigerol (CBG) te vinden.
Cannabigerol (CBG) lijkt samen te werken met andere cannabinoïden (zoals THC en CBD) om te voorzien in de algehele synergie en het evenwicht.
Dat gezegd zijnde, is het geclassificeerd als een antagonist van de CB1receptor, die het centrale zenuwstelsel aantast. Hierdoor wordt aangenomen CBG gedeeltelijk tegen het paranoïde, “head” high zijn, kenmerkend voor tetrahydrocannabinol (THC). Cannabigerol (CBG) is ook bepalend voor de CB2receptor, waarbij het lichaam meer beïnvloedt wordt. Echter, de onderzoekers zijn er nog niet zeker van of CBG de CB2receptor activiteit bevordert of remt .
Een ander effect wat cannabigerol (CBG) heeft op de hersenen, is dat het de opname van GABA remt, een stof in de hersenen die bepaalt hoeveel stimulatie van een neuron nodig is om een ​​reactie te veroorzaken. Wanneer de GABA wordt geremd kan het angst en spierspanning verminderen, vergelijkbaar met de effecten van cannabidiol (CBD).

Een Italiaanse studie gepubliceerd in het mei 2013 editie van Biologische Psychologie suggereert dat cannabigerol (CBG)  een sterke anti-inflammatoire eigenschappen heeft en kunnen patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) hier van profiteren. Het is ook nuttig bij het behandelen van glaucoom,  CBG verhoogt de vochtafvoer uit het oog en verlaagd de druk. Verder heeft cannabigerol (CBG)  antidepressieve eigenschappen en kan het tumorgroei remmen.

Cannabigerol (CBG) verdient meer aandacht

Niet alleen is cannabigerolic acid (CBGA) het eerste stadium in de ontwikkeling van de cannabinoïden, maar er is reeds gebleken dat het voordelen heeft wanneer het is verwarmt / gerookt. Het wordt cannabigerol (CBG) als gevolg van een CO2-molecuul die ontsnapt aan de verbinding in reactie op warmte (als je het verhit).
Door zijn nieuw ontdekte toepassingen, hebben kwekers zoals Odie Diesel meer aandacht besteed aan het CBG gehalte in hun strains en patiënten moeten worden gevolgd. Medicinale soorten die ook hoog in cannabigerol (CBG) zijn, hebben waarschijnlijk een veel evenwichtiger effectCBG lijkt te helpen met het vinden van een gulden middenweg in je hersenen, tussen de rest van de cannabinoïden, waardoor een gevoel van synergie ontstaat.

Onderzoeken op de IACM website met betrekking tot CBG


Wetenschap/Cellen: Een combinatie van CBD en CBG kan nuttig zijn bij ontsteking van het zenuwstelsel
Volgens een studie met zenuwcellen, kan een combinatie van CBD (Cannabidiol) en CBG (cannabigerol) effectief zijn in het verminderen van ontsteking in de hersenen en zenuwcellen.
IRCCS Centro Neurolesi “Bonino Pulejo”, Italië.
Mammana S, et al. Medicina (Kaunas). 2019;55(11).

Wetenschap/Cellen: Cannabigerol heeft ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen
De cannabinoïde cannabigerol (CBG) van de plant beschermde zenuwcellen tegen de toxiciteit geïnduceerd door gestimuleerde macrofagen. Het ging de productie van pro-inflammatoire boodschappers tegen.
IRCCS Centro Neurolesi “Bonino Pulejo”, Messina, Italy.
Gugliandolo A, et al. J Mol Sci. 2018;19(7).

Wetenschap/Cellen: Cannabigerol is een partiële agonist op de CB2-receptor
Cannabigerol (CBG) is één van de grote plant cannabinoïden aanwezig in cannabis. Onderzoek toont aan dat CBG een partiële agonist van de CB2 receptor is. Het effect van CBG op de CB1 receptor was meetbaar, maar de onderliggende moleculaire mechanismen blijven onzeker. Auteurs schreven dat de “resultaten wijzen erop dat CBG inderdaad effectief als regulator van de endocannabinoïde signalering is.”

Faculty of Pharmacy, University of Barcelona, Spain.
Gemma Navarro G, et al. Front Pharmacol. 21 June 2018 [in press].

Wetenschap/cellen: Cannabigerol werkt tegen oxidatieve stress, bemiddeld door de CB2-Receptor
Onderzoekers onderzochten het potentiëel van CBG (Cannabigerol), oxidatieve stress bij macrofagen, bepaalde bloedcellen, tegen te werken. CBG oefende een krachtig effect uit op de remming van oxidatieve stress, waar de belangrijkste markers van oxidatieve stress omlaag reguleerde, en deze werking werd door de activering van het Cannabinoid-2-Receptors in werking gezet.
IRCCS Centro Neurolesi “Bonino-Pulejo”, Messina, Italie.
Giacoppo S, et al. EUR J Histochem. 2017;61(1):2749.

Wetenschap/Dier: Cannabigerol (CBG) verhoogt voedselinname
Een CBG-rijk cannabisextract, waar geen THC in zit, verhoogde de voedselinname bij ratten. De auteurs schreven, dat een CBG-Cannabisextract een „nieuwe eetlust-stimulator“ kan zijn.
Universiteit van Reading, Cambridge, Groot-Britanie.
Brierley DI, et al. Behav Pharmacol. 2017 Jan 25. [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabigerol kan de eetlust stimuleren
Bij ratten resulteerde de uitkomst van de plantencannabinoide CBG (Cannabigerol) in een toegenomen eetlust, zonder bijwerkingen.
School of Psychology and Clinical Language Sciences, Universiteit van Reading, UK.
Brierley DI, et al. Psychopharmacology (Berl). 2016 Aug 9. [in press]

Wetenschap/Dier: Een synthetisch derivaat van Cannabigerol zou nuttig kunnen zijn bij een ontsteking aan de hersenen
In studies met muizen modellen bewees VCE-003, een synthetisch derivaat van cannabigerol (CBG), neuroprotectief en ontstekingremmend te zijn en kan daarom “een hoog potentieel hebben voor de behandeling van de ziekte van Huntington (HD) en andere neurodegeneratieve ziektes met neurologische ontstekingen.”
Instituto Ramón y Cajal de Investigación Sanitaria (IRYCIS), Madrid, Spain.
Díaz-Alonso J, et al. Sci Rep 2016;6:29789.

Wetenschap/Dier: Cannabigerol remde darmkanker

Ontstaan van darmkanker is in muismodellen geremd door cannabigerol, een natuurlijke, niet-psychotrope cannabinoïde en dit effect werd gemedieerd door antagonisme van de TRPM8 (transient receptor potential M8).
Department of Pharmacy, University of Naples Federico II, Italy.
Borrelli F, et al. Carcinogenesis. 2014 Sep 30 [in press]

Wetenschap/Dier: Zenuw beschermende effecten van CBG bij de ziekte van Huntington

CBG (cannabigerol) was “extreem” neuro protectief in twee muismodellen van de ziekte van Huntington. Auteurs schreven dat deze “resultaten nieuwe wegen openen voor het onderzoek naar gebruik van CBG, alleen of in combinatie met andere fytocannabinoïden of therapieën, voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals HD. ‘
Instituto Universitario de Investigación en Neuroquímica, Universidad Complutense, Madrid, Spain.
Valdeolivas S, et al. Neurotherapeutics. 2014 Sep 25. [in press]

Cannabigerol heeft ontstekingsremmende eigenschappen bij leverziekten

In een studie met muizen verlichtte CBG (Cannabigerol) leverfibrose en ontsteking bij niet-alcoholische leversteatose.

Division of Microbiology and Immunology, Department of Pathology, University of Utah, Salt Lake City, USA.
Aljobaily N, et al. Nutrients. 2022;15(1):178.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Deel deze pagina:
 Terug