•  

Belastingdienst: Geen teruggave Coffeeshopbonnen en wel kosten Eigen Kweek

   6 maart 2023

Op 4 oktober 2019 heeft de Hoge Raad beslist dat kosten eigen kweek voorgeschreven door arts, fiscaal aftrekbaar is. Echter cannabis gekocht in de coffeeshop is dat niet.

In de Telegraaf stond vorig jaar een artikel over een patiënte met de ziekte van Crohn, die de kosten voor eigen kweek en coffeeshopbonnen niet terug krijgt van de belastingdienst.

Echter 31 mei 2019 was dit in het nieuws:

De Rechtspraak Advies aan Hoge Raad: kosten van cannabisteelt in eigen beheer fiscaal aftrekbaar vanwege medisch doel

De Hoge Raad heeft uiteindelijk op 4 oktober beslist

.

Ook Marian Hutten heeft  een afwijzing gehad van de belastingdienst omtrent coffeeshopbonnen, dus zij heeft 2015 t/m 2017 terug moeten betalen aan de belastingdienst. Het bezwaarschrift is afgekeurd.

Aangezien bedrocan-producten niet effectief voor haar zijn en ze er zelfs zieker van wordt is ze genoodzaakt het zelf te kweken en te kopen in de coffeeshop.

Haar arts heeft een verklaring geschreven dat de cannabis uit de coffeeshop voor medicinaal gebruik is. Ze heeft afwijzingen van de zorgverzekeraar overlegd, dat er geen vergoeding plaats vindt, tevens heeft ze een bevestiging van de pijnpoli meegestuurd en alle bonnen die ze heeft betaald in de shop.

We gaan met de advocaat overleggen of er vervolgstappen ondernomen gaan worden, maar als je het bericht in de Telegraaf leest, ziet het er niet al te best uit.

Na de beslissing dit jaar is het duidelijk dat bonnetjes van de coffeeshop niet aftrekbaar zijn.

In de Telegraaf van 19/10/2018:

Declaratie eigen wietkwekerij in rook op

Amsterdam – Een vrouw met de ziekte van Crohn die op doktersvoorschrift zelf wiet kweekt, mag de kosten daarvoor niet aftrekken van de belastingaangifte. Dat mag alleen bij wiet die van een apotheek komt, of met een ’Mediwietpas’ bij een coffeeshop is gekocht, heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

Omdat de vrouw in 2012 en 2013 te maken kreeg met misoogsten, voerde ze de meerkosten op als bijzondere ziektekosten in de belastingaangifte. Dat mag, oordeelde de rechtbank van Noord-Holland in april 2017, maar het Amsterdamse hof denkt daar nu dus anders over.

Die leest namelijk naar de letter van de wet: geneesmiddelen moeten zijn „verstrekt op voorschrift van een arts” om te gelden als bijzondere ziektekosten. Dat is bij zelfgekweekte wiet duidelijk niet het geval. Omdat de vrouw ook niet met een Mediwietpas naar de coffeeshop ging, is ook de wiet die ze daar kocht – vanwege de misoogsten – niet „verstrekt op voorschrift van een arts”, aldus het hof.

Bron

Dus mensen let op wat je aftrekt van de belasting!

 

Deel deze pagina:
 Terug