•  

Wat is Cannabinol (CBN)? (slaapverwekkend)

   3 maart 2023

CBN is een cannabinoide die samen met THC zorgt voor een goede nachtrust.

Cannabinol, beter bekend als CBN is een uit de meer dan 100 cannabinoïden in cannabis, die een rol spelen bij het reguleren van het menselijk lichaam als gevolg van de manier waarop deze chemicaliën  natuurlijk nabootsen wat voorkomende cannabinoïden in het lichaam doen.
In combinatie met gespecialiseerde receptoren in de menselijke hersenen en het zenuwstelsel, dienen cannabinoïden om de endocannabinoïden aanvulling van homeostase of evenwicht te brengen in het lichaam  – wat voor patiënten bestrijding mogelijk maakt van ziekten zoals kanker, de ziekte van Parkinson en epilepsie.

Effecten van CBN

CBN heeft een veel lager  psychoactieve niveau dan tetrahydrocannabinol (THC). De gemeenschappelijke effecten met CBN geeft neiging tot sufheid, duizeligheid en verwarring. Ondanks deze mogelijke negatieve bijwerkingen, zijn de voordelen voor de gezondheid van CBN aanzienlijk.
CBN’s aanspraak op roem is het gebruik ervan, als sterk slaaphulpmiddel. In voldoende hoeveelheden, heeft dit dezelfde effecten als een farmaceutische kalmerend middel, maar vereist een lagere dosis. Andere voordelen voor de gezondheid omvatten antibacteriële weerstand, anti-inflammatoire relief (vooral effectief voor ziekten zoals Crohn), en regulering van het immuunsysteem. CBN functioneert ook als een pijnstiller of pijnstillend. Het is gunstig voor glaucoompatiënten, want het vermindert de intraoculaire druk in het oog. Het is ook een anti-convulsieve, voor patiënten met ernstige convulsies.

Oxidatie van THC

Wat-is-cannabinol?
Onderzoekers begrijpen dat er veel onwetendheid is over de therapeutische effecten van cannabinoïden, waaronder CBN. Maar wat er begrepen wordt is hoe er meerdere fasen in het leven van vele cannabinoïden zijn. In feite, THC, de cannabinoïde verantwoordelijk voor het euforische hoogtepunt van cannabis, wordt opgeslagen in de plant in een zure vorm genaamd THC-A en dat levert ook geen high. Pas na het verhitten, via verbranding of verdamping (een proces genaamd decarboxylatie), die de door de zure vorm van THC druppels een kooldioxidemolecule zijn beruchte rol verkrijgt

Ook THC-A produceert CBN. In feite is de afbraak of THC-A die resulteert in CBN. Een nuttig mentaal model is als oudbakken te denken aan CBN en THC-A. In feite is de chemische formule voor CBN bijna identiek aan die van THC. Het verschil? CBN is THC minus slechts vier waterstofatomen. Het verlies van deze atomen die bij blootstelling aan lucht, bij oxidatie optreedt, dat veroorzaakt CBN. Dit is waarom patiënten ervan houden hun medicijnen in potten luchtdicht te bewaren en beantwoordt de eeuwenoude vraag, verliest cannabis zijn kracht in de tijd? Het korte antwoord: ja. Maar meestal alleen bij blootstelling aan lucht gedurende langere perioden.
Uit een studie  uit 1999 door het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit is gebleken dat, binnen vier jaar, THC tot bijna de helft is gedaald van zijn oorspronkelijke potentie.Als THC langzaam werd geoxideerd, werd het CBN gehalte van het monster verhoogd (het oorspronkelijk bevat nul procent CBN). Uit het onderzoek bleek ook dat THC niveaus het snelst degraderen tijdens de eerste twee jaar. Deze resultaten suggereren dat hogere CBN niveaus in een monster werden aangegeven, bij veroudering van cannabis met een onjuiste opslag (manier van bewaren).

Bron (English)

Deel deze pagina:
 Terug