•  

Krijg jij genoeg cannabinoiden, voor een normaal gezond leven?

   26 juli 2023

Mensen kunnen cannabinoïden nodig hebben om een normaal gezond leven te hebben.

Krijg jij genoeg?

Cannabinoïde stoffen zitten niet alleen in wietplanten.

Uw eigen lichaam produceert ze namelijk ook!

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is een van de belangrijkste componenten van het menselijk lichaam. Het aantal fysiologische processen waar het verantwoordelijk voor is of betrokken bij is, is echt geweldig. De ECS speelt een integrale rol in de biologie en verschijnt op vele verrassende en onverwachte plaatsen.

Het endogene cannabinoïde-systeem is misschien wel het meest belangrijke fysiologische systeem, wat betrokken is bij het opzetten en onderhouden van de menselijke gezondheid.

Endocannabinoiden en hun receptoren worden gevonden door het hele lichaam: in de hersenen, organen, bindweefsel, klieren en immuuncellen.

In elk weefsel, voert het cannabinoïde systeem  verschillende taken, altijd met hetzelfde doel, homeostase of het behoud van een stabiele interne omgeving, ondanks de schommelingen in iemands externe omgeving.

Op elk niveau van biologisch leven bevorderen cannabinoïden homeostase, van het sub-cellulair niveau van het organisme en misschien aan de gemeenschap en daarbuiten. Bijvoorbeeld autophagy, een werkwijze waarbij een cel sekwestreert, deelt zich zelf -geknipt en gerecycleerd wordt door het ECS. Dit proces houdt normale cellen in leven, waardoor ze een evenwicht tussen synthese, afbraak en latere recycling van cellulaire producten te behouden en het heeft een dodelijke werking op kwaadaardige tumorcellen, waardoor ze zichzelf consumeren wat leidt tot een geprogrammeerde cellulaire zelfmoord!

Endocannabinoïden en cannabinoïden zijn ook te vinden op de intersectie van het lichaam tussen de verschillende systemen, waardoor de communicatie en coördinatie tussen de verschillende celtypen worden toegestaan.

Onderzoekers hebben twee cannabinoïde-receptoren geïdentificeerd . CB1 is voornamelijk aanwezig in het zenuwstelsel , bindweefsel , gonaden , klieren , cerebellum , basale ganglia , hippocampus en dorsale primaire afferente ruggenmerg regio en organen. CB2 is gevonden in witte bloedcellen, de amandelen en de milt, het immuunsysteem en de bijbehorende constructies . Veel weefsels bevatten zowel CB1 en CB2 receptoren , elk gekoppeld aan een andere actie .

In het immuunsysteem is een belangrijke functie van de cannabinoïde receptoren, de regulering van cytokine afgifte.

Stimulatie van de CB1 receptor produceert cannabis – achtige effecten op de psyche en de bloedsomloop , terwijl er geen dergelijk effect wordt gezien als de CB2 receptor geactiveerd wordt .

Fytocannabinoïden zijn plantaardige stoffen die cannabinoïde-receptoren stimuleren. Delta- 9 – tetrahydrocannabinol of THC , is de meest psychoactieve en zeker de meest bekende van deze stoffen , maar ook andere cannabinoïden , zoals cannabidiol ( CBD ) en cannabinol ( CBN ) worden steeds belangrijker voor de onderzoekers, dit is te wijten aan een verscheidenheid van helende eigenschappen .

Deel deze pagina:
 Terug