•  

Moet Cannabis Legaal worden, Ja of Nee?

   17 september 2023

Aangezien er steeds meer onderzoeken naar voren komen over het gebruik van cannabis en er steeds meer medicinaal wordt geconsumeerd, wordt het tijd om de standpunten rondom cannabis eens te herzien.

In maart 2019 heeft de WHO afstemming classificatie cannabis

Door de corona crisis heeft alles achterstand opgelopen maar eindelijk.

Op 2 december 2020 is er belangrijk nieuws de VN erkent de medicinale waarden van cannabis en wordt uit lijst gevaarlijke middelen geschrapt.

De wetgeving omtrent cannabis zou moeten veranderen, ook moet er meer voorlichting komen, vooral onder jongeren en ook ouderen. De overheid is nalatig geweest in het zorgen voor voldoende onderzoeken en diversiteit aan cannabis(soorten en innamevormen). Tevens is het voor vele patiënten het laatste middel wat voor hen effectief is zonder te veel bijwerkingen, vaak na reguliere medicatie die niet voldoende werkte en/of te veel bijwerkingen hadden.

Aangezien de zorgverzekeraars het niet meer vergoeden vanuit de basis verzekering zijn er vele patiënten gedupeerd, echter blijkt uit onze enquete, dat 80% het nooit vergoed heeft gekregen. Hierdoor zijn veel patiënten genoodzaakt het zelf te kweken. Tevens zijn er maar 5 soorten beschikbaar in de apotheek, op recept, waardoor veel patiënten genoodzaakt zijn het te halen in de Coffeeshop of bij het door de overheid gecreëerde “Criminele Circuit”. Deze kosten krijgt men ook niet terug.

Lees dit artikel: Al 15 jaar medicinale staatswiet, willen we dat wel of niet?

Waarin een en ander duidelijk wordt hoe het allemaal werkelijk is.

Wij willen dan ook graag dat cannabis zo snel mogelijk wordt gelegaliseerd en dat de normalisering van cannabis, waar Stichting PGMCG voor staat, zorgt voor het verdwijnen van het sociaal stigma en we een bijdrage willen leveren aan het mogelijk maken van toegankelijkheid van cannabis, voor iedereen die het nodig heeft. Dat men het recht heeft om het te mogen kopen – kweken – oogsten – drogen –  bewaren – vervoeren – verwerken en te gebruiken.

Er worden bijna dagelijks mensen uit huis gezet omtrent gebruik/kweek cannabis, dit moet stoppen!

Wil jij ook dat het legaal is?

En geef je mening als je dat wil.

 

NPO Focus:

Moet wiet helemaal legaal worden?

Het Nederlandse gedoogbeleid roept al jarenlang veel vragen op. Waar enerzijds de verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, is anderzijds het telen ervan verboden. Waarom is dit beleid zo tegenstrijdig? En moet de wietteelt niet gewoon gelegaliseerd worden?

Samengesteld door Ivy Sangers

Wat is de huidige wet- en regelgeving rondom cannabis?

De gedachte dat Nederland nog steeds voorloopt op cannabisgebied is achterhaald. Het gedoogbeleid wordt intussen in alle opzichten voorbijgestreefd door het buitenland. Zo is in enkele staten van Amerika de wietteelt bijvoorbeeld gelegaliseerd en is in Uruguay het kweken en verhandelen van wiet ook geen enkel probleem.

De eerste Opiumwet dateert uit 1919 en geeft de regelgeving weer omtrent het Nederlands drugsbeleid. In de loop der jaren is deze meerdere malen aangepast, maar in grote richtlijnen toch hetzelfde gebleven. De huidige wet- en regelgeving rondom cannabis  in Nederland wordt vaak gezien als krom en verwarrend. Hoewel de verkoop van wiet wordt gedoogd, is telen ervan ten strengste verboden. Dit houdt in dat coffeeshophouders momenteel gedwongen zijn illegaal hun shop te bevoorraden.

Voor meer informatie zie bron (onderaan dit artikel).

Het gebruik van medicinale cannabis heeft meerdere toepassingen. Wiet kan onder meer helpen tegen pijn, spasmen, spierkrampen, MS, kanker en aids. Ook biedt het mogelijkheden voor patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette . Door het gebruik van wiet ontspant het lichaam, waardoor plotselinge spasmen kunnen worden geremd. Daarnaast kan wiet de symptomen van reuma tegengaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van het legaliseren van de wietteelt?

Al jarenlang wordt de discussie gevoerd of de wietteelt al dan niet gelegaliseerd moet worden. Meningen over dit gevoelige onderwerp lopen uiteen. Zo vinden voorstanders dat iedereen het recht heeft op eigen keuzes. Iedereen moet zelf kunnen beslissen of zij wel of geen softdrugs willen gebruiken – de keuze ligt dus in handen van het individu. Tegenstanders zijn van mening dat de overheid mensen juist moet beschermen tegen het nemen van verkeerde beslissingen. Softdrugs zijn volgens hen een bedreiging voor de maatschappij en legalisering zou veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Voorstanders zijn juist van mening dat de gezondheid door legalisering wordt beschermd. Momenteel heeft de overheid geen toezicht op de kwaliteit van de middelen. Mensen weten niet wat ze roken, met alle risico’s van dien. Door legalisering kunnen er duidelijke afspraken worden gemaakt over de handel, verkoop en kwaliteit van softdrugs.

Een fragment uit het vierde filmpje op de website van NPO het derde filmpje of medicinale wiet.

 

Bron

Deel deze pagina:
 Terug