•  

Wat is het verschil tussen THC en THCA?

   1 september 2023

Ook THCA heeft medicinale voordelen maar dan zonder de High van THC.

We zullen hier het verschil uitleggen, ook hoe cannabinoïden worden omgezet, wat de toegevoegde letter a betekent en hoe om te gaan met het eten/drinken van rauwe cannabis.

Je kan zijn gestruikeld over een interessant ingrediënt bij het zoeken naar een super gezonde sap of smoothie recept: rauwe cannabis. Of cannabisolie of tinctuur koude bereiding.

Rauwe cannabis behoort tot het rijk van superfoods naast avocado’s, boerenkool en Griekse yoghurt; zij helpen bij het bestrijden van chronische pijn, artritis en andere aandoeningen — zonder bedwelmende effecten (de high).

Dit is allemaal dankzij Tetrahydrocannabinol Acid / zuur (THCA), een cannabinoïde die chemisch het dichtst bij Tetrahydrocannabinol (THC) ligt, de meest bedwelmende chemische stof in cannabis. Wat de relatie is, THCA wordt THC (na verhitting van 105 graden Celsius).

Dan rest ons de vraag: hoe komt het dat THCA niet-bedwelmend werkt wanneer het geconsumeerd wordt, als in rauwe cannabis (vers, ongerijpt en onverwarmd) maar werkt het wel bedwelmend als het eenmaal THC is geworden (verwarmd, gerijpt)?

Decarboxylering: Hoe cannabinoïden converteren naar een veranderde manier van omgaan met ons lichaam.

De cannabisplant produceert honderden cannabinoïden, de chemische verbindingen verantwoordelijk voor de therapeutische en psychoactieve effecten van cannabis. Maar slechts een paar cannabinoïden veroorzaken de euforische high die uniek is voor de cannabisplant. De meeste mensen veronderstellen dat tijdens de groeiperiode de cannabisplant al THC aan het produceren is, de meest gewenste cannabinoïde van cannabis kwekers, terwijl het eigenlijk vooral de productie van een grotere molecuul: THCA is.

THCA is de niet bedwelmende voorloper die veranderd in THC, wanneer deze is blootgesteld aan hitte gedurende een langere periode van tijd. THCA wat in de cannabisplant wordt gevonden, zal je niet high maken. Dit is hoe u de rauwe plant kunt eten of drinken en niet het gevoel hebt van de bedwelmende effecten ervan.

Maar waarom kan THCA de bedwelmende effecten van THC niet produceren? Het simpele antwoord: Het THCA molecuul past niet in de cannabinoïde-receptoren van de hersenen.

In termen van fysieke grootte is THCA een grotere stof dan THC. Dit is te wijten aan de extra carboxylgroep aangesloten op de molecule; het is deze carboxylgroep die THCA als een zuur (Acid) definieert. In feite, worden de meeste cannabinoïden (CBDA, CBGA, THCVA) in deze zure vorm als geoogst en het is pas later dat ze de cannabinoïden (CBD, CBG, THCVA) waar we meer vertrouwd mee zijn.

De term voor het omzetten van THCA in THC is decarboxylering. Simpel gezegd, is het het proces van het verwijderen van het carbonzuur-groep van een cannabinoïde, een verandering die de mogelijkheid tot interactie met het lichaam verbetert. Zonder decarboxylering, heeft THCA zeer weinig affiniteit voor de cannabinoïde controletype I (CBI) receptor omdat ze niet passen. CB1 receptor activering is een vereiste voor intoxicaties; Als moleculen hier niet passen, dan kun je niet High worden.

Warmte verwijdert een carbonzuur-groep uit THCA en het molecuul decarboxyleerd in THC. Als een kleinere cannabinoïde is THC wel in staat om te binden aan CB1 receptoren in het menselijk lichaam, dit produceert bedwelmende effecten.

Warmte, licht en de vele manieren om THCA om te zetten in THC.

THCA wordt beschouwd als “thermisch instabiel,” dat is een andere manier om te benadrukken dat het veranderen zal wanneer uitgelokt door hitte. Vanwege de instabiliteit van THCA leent de molecule zich voor verschillende manieren van decarboxylering.

Zonlicht conversie: THCA kan ook converteren naar THC van wisselende temperatuur door blootstelling aan licht en warmte. Als een wietplant voor een langere periode van tijd in de warme zon staat, zullen THCA verbindingen langzaam worden geconverteerd naar THC.

Kamertemperatuur conversie: THCA zet ook om in THC wanneer lang genoeg bewaard bij kamertemperatuur. In een olijfolie-extract, zal 22% van deTHCA converteren naar THC in de loop van 10 dagen op 77 graden. Onder dezelfde voorwaarden, wordt 67% van THCA in een ethanol extractie geconverteerd. Na verloop van tijd zal de cannabis bewaard bij kamertemperatuur met zeer weinig blootstelling aan licht 20% van haar THCA converteren naar THC.

Roken/verdampen: Als gedroogde en gerijpte toppen zijn blootgesteld aan een hoge graad van warmte binnen een korte tijd, zoals een lucifer of aansteker zou bieden tijdens het roken, zal veel van de bestaande THCA snel wijzigingen in THC. Echter niet alle THCA converteert naar THC (roken/verdampen is niet de meest efficiënte methode van decarboxylering).

Research is still preliminary and some results are still anecdotal, but the consumption of cannabinoid acids (the “A” in THCA) is believed to be a key to preventing chronic diseases (IBS, glaucoma, fibromyalgia) caused by an endocannabinoid production deficiency.

De voordelen van THCA en redenen om voor rauw te gaan

De rauwe cannabis beweging is grotendeels onder leiding van de voordelen van THCA. Steeds meer consumenten zijn op zoek naar smoothie en juice recepten om rauwe cannabis te consumeren voor de niet-bedwelmende, medicinale voordelen (met dank aan de toename in populariteit van CBD).

Onderzoek is nog steeds voor ontwerp en sommige resultaten zijn nog steeds anekdotisch, maar de consumptie van cannabinoïde zuren (de “A” in THCA) wordt verondersteld om een sleutel te zijn tot het voorkomen van chronische ziekten (IBS, glaucoom, fibromyalgie) veroorzaakt door een tekort aan endocannabinoïde productie.

THCA wordt vaak gebruikt als voedingssupplement en dieet versterker voor zijn:

– Ontstekingremmende eigenschappen te helpen met aandoeningen zoals lupus en artritis
Antidiabetica eigenschappen, waardoor het risico van vroege diabetes te ontwikkelen verminderd
Neuroprotectieve eigenschappen voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten (Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie –  Ziekte van Parkinson en    hieraan gerelateerde aandoeningen – Prionziekte – Amyotrofe laterale sclerose (ALS) – Ziekte van Huntington – Spinocerebellaire ataxie (SCA) – Spinale musculaire atrofie (SMA)
Braakwerende eigenschappen bij gewichtsverlies, verlies van eetlust en misselijkheid

Of je het rookt/verdampt of je drinkt een sap, inzicht in de verschillende manieren cannabinoïden converteren en interactie met ons lichaam is van cruciaal belang voor het bereiken van de gevolgen die we verlangen (en het vermijden van dat wat we niet willen). Zoals meer onderzoek wordt uitgevoerd bij het nastreven van een dieper begrip van de interactie tussen mens en cannabinoïden, kunnen we veilig rauwe cannabis integreren in onze dagelijkse voeding om ten volle te profiteren van alles wat de cannabis plant te bieden heeft.

Tetrahydrocannabinolic Acid: THC-A is een niet-psychoactief zure precursor van THC en vermindert angst, depressie, werkt ontstekingremmend, helpt bij anorexia, pijn, IBS / Crohn, spasticiteit, aanvallen (neuromusculair), stimuleert botgroei, helpt bij misselijkheid en meer zonder de psychoactiviteit van THC. Studies met een THC-A gebruik, hebben zelfs aangetoond dat het tumoren vermindert van sommige kankers. Recente studies hebben zelfs aangetoond dat THC-A  superieur is aan CBD en THC tegen misselijkheid en het stoppen van braken.

Sommige derivaten van THCA vertoonden kankerbestrijding. Nieuwe synthetische derivaten van tetrahydrocannabinolzuur (THCA) vertoonden kankerbestrijdende effecten in cellen en muizen.Aizikovich A. J Pankreat Cancer. 2020;6(1):40-44.

De niet-psychedelische cannabinoïde THCA verlicht collageen-geïnduceerde artritis.

 

Bron (english)

Bron (english)

Deel deze pagina:
 Terug