•  

Cannabis en Psychose, hoe zit dat nu?

   23 oktober 2023

De Monitor 14/12/2019:

Verslavingsartsen: ‘Stel maximum aan THC-gehalte in wiet’

Voor o.a. terugdringen psychoses.

In de volkskrant van 21 maart 2019 staat dit artikel:

Wetenschappelijke studie laat zien: hoe sterker de wiet, des te groter de kans op psychose

Cannabisgebruik leidt tot een grotere kans op psychoses, met name wanneer het THC-gehalte van cannabis hoog is. THC ofwel tetrahydrocannabinol is de stof die voor een high gevoel zorgt.

Lees meer

Op de IACM staan een legio aan onderzoeken omtrent cannabis en psychose.

Hieronder vindt je een opsomming en sommige hebben we uitgelicht.

In 2015 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd als in de volkskrant:

Wetenschap/Mens: Veroorzaakt cannabis met een heel hoog THC gehalte het risico op psychose?

Als onderdeel van recent onderzoek naar de psychologische gevolgen van cannabis, keek een team van onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk naar de details van de eerste episode psychotische incidenten behandeld in ziekenhuizen in Zuid-Londen. “In vergelijking met degenen die nooit cannabis hebben geprobeerd, hadden gebruikers van hoge potentie ‘skunk-achtige’ cannabis een drievoudige toename van de kans op een psychose ,” verklaarde hoofdauteur van de studie Dr Marta Di Forti, een professor aan het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen aan het King’s College in Londen. “Het risico voor degenen die dagelijks gebruikten was zelfs nog hoger, een vervijfvoudiging in vergelijking met mensen die nooit gebruiken.”

Maar critici van de studie zeggen dat alleen maar omdat patiënten behandeld worden voor een psychose waarschijnlijker op een regelmatige basis cannabis gerookt hebben, dit niet betekent dat de drug hun psychische stoornis veroorzaakt. Di Forti en haar collega’s erkennen dat ze geen oorzakelijk verband kunnen tonen. “Ecologische studies zoals deze zijn vrij zwak bewijs van de veroorzaking- als je gewoon kijkt naar populatieniveau informatie zoals deze, dan kun je niet zeker zijn dat de mensen die cannabis gebruiken dezelfde mensen zijn die een psychose ontwikkelen,” vertelde Suzi Gage, een onderzoeker van de universiteit van Bristol over de associatie tussen drugs en psychose aan The Washington Post.

Di Forti M, Marconi A, Carra E, Fraietta S, Trotta A, Bonomo M, Bianconi F, Gardner-Sood P, O’Connor J, Russo M, Stilo SA, Marques TR, Mondelli V, Dazzan P, Pariante C, David AS, Gaughran F, Atakan Z, Iyegbe C, Powell J, Morgan C, Lynskey M, Murray RM. Proportion of patients in south London with first-episode psychosis attributable to use of high potency cannabis: a case-control study. Lancet Psychiatr. 2015 Feb 18. [in press]

UPI of 17 February 2015

Cannabidiol kan nuttig zijn bij schizofrenie volgens klinische studie. De plant cannabinoïde cannabidiol (CBD) heeft aangetoond in een klinische proef, als een mogelijke nieuwe behandeling voor PSYCHOSE, schreven wetenschappers van King’s College in Londen, UK. In het onderzoek kregen 88 patiënten ofwel 1000 mg CBD of placebo gedurende zes weken, naast hun bestaande antipsychoticum medicatie. Patiënten behandeld met CBD hadden lagere niveaus van psychotische symptomen dan degenen die een placebo hadden ontvangen. Uit de studie bleek dat patiënten, die werden behandeld met CBD, meer kans hadden te worden gewaardeerd als “verbeterd” door hun psychiater en er waren tekenen van betere cognitieve prestaties. Auteurs concluderen in hun artikel, dat deze “bevindingen suggereren dat CBD gunstige effectenheeft bij patiënten met schizofrenie. Aangezien CBD effecten niet afhankelijk lijken te zijn van dopamine receptor antagonisme, kan deze stof een nieuwe klasse van behandeling vertegenwoordigen voor deze aandoening.”

McGuire P, Robson P, Cubala WJ, Vasile D, Morrison PD, Barron R, Taylor A, Wright S. Cannabidiol (CBD) as an Adjunctive Therapy in Schizophrenia: A Multicenter Randomized Controlled Trial. Am J Psychiatry. 2017 Dec 15. [in press]

Reuters of 15 December 2017

In een subpopulatie van mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van een psychose, kan cannabisgebruik een risicofactor zijn.
In een studie met 190 personen met een zeer hoog risico voor PSYCHOSE, werd cannabisgebruik gerelateerd aan een hoger risico om PSYCHOSE te ontwikkelen in een subgroep van deze patiëntengroep. De auteurs schreven: “of dit een onderliggende genetische gevoeligheid weerspiegelt, dient nader onderzocht te worden”.

McHugh MJ, et al. Psychol Med. 2016 Nov 8:1-11. [in press]

Vroeg gebruik van tabak wordt in verband gebracht met symptomen van psychose bij volwassenen.
In een studie met 3152 jonge volwassenen van ongeveer 21 jaar, die werden gevolgd vanaf de geboorte, toonde aan, dat zij die op de leeftijd van 15 jaar waren begonnen met roken of eerder, een hogere aantal incidenten met hallucinaties hebben.
Dit effect was niet het geval in deze groep door het gebruik van cannabis.
De auteurs schrijven dat “vroege tabaksconsumptie kan bijdragen tot meer risico op het ontwikkelen van psychoses.”
University of Queensland, Australia.
McGrath JJ, et al. Aust N Z J Psychiatry. 2015 May 19. [in press]

 

 

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

In samenwerking met andere organisaties delen we geregeld vragenlijsten of vragen we om je mening of deel te nemen aan onderzoek. Doe mee!

Onderzoek CANGLIA: Cannabidiol (CBD) voor patiënten met een psychose, wie doet mee?

Deel deze pagina:
 Terug