•  

De 3 grootste obstakels voor Medicinale Cannabis, zelfs waar het legaal is!

   11 december 2023

In o.a. de USA, Israel, Canada en Nederland zijn nog steeds obstakels voor het gebruik van medicinale cannabis.

Het is legaal verkrijgbaar in de apotheek en artsen kunnen het voorschrijven, in verschillende vormen. Nu denkt iedereen dat het zo makkelijk is om aan het recept voor medicinale cannabis te kunnen komen, echter hier zitten een paar addertjes onder het gras.

Dit zijn de drie grootste hindernissen van de medicinale cannabisprogramma’s

1. De taal van legaliseringswetten omtrent cannabis

Er zijn verschillende voorbeelden waarbij wetgevers en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn verhinderd en volledig dispositief zijn over medicinale cannabis wetten, dit is te wijten aan de semantiek van de wetgeving.

Onder de federale wetgeving kunnen artsen geen medicinale cannabis voorschrijven, zelfs als het legaal verkrijgbaar is in het land. Ze kunnen cannabis dus alleen maar aanbevelen. Een maas in de wet die zorgverleners in staat stelt om patiënten toegang te verlenen tot dit medicijn, terwijl hierdoor de strafbaarstelling door de federale wetshandhavingsinstanties word vermeden! (Het 9Aatje). Hier in Nederland wordt alles wat in beslag genomen wordt, zogenaamd vernietigd, dus een patiënt kan zijn medicijn niet meer terug krijgen. Ook geen andere in beslag genomen artikelen. Dus zorg als je als patiënt je eigen plantje kweekt, een medische verklaring hebt van je arts, dat je dit gebruikt, ook waarvoor en hoeveel.

Bespreek je medische situatie. Geef aan dat je medicinale cannabis wil gebruiken en waarom. Vul het formulier  ‘gebruikersverklaring medicinale cannabis’ in en neem het mee. Laat het ondertekenen door je huisarts of eventueel een andere BIG-geregistreerde zorgverlener.

 Gebruikersverklaring medicinale thuiskweek PGMCG

 

2. Bereidheid van bekwame artsen

Het volgende probleem is de bereidheid van bekwame artsen, die medicinale cannabis voorschrijven. Maar het stigma rondom cannabis en de beperkte beschikbaarheid van educatieve programma’s, hinderen deze bereidheid en levert enorme barrières op.

De meeste artsen zijn niet bekend met het gebruik van medicinale cannabis, dus weten ze ook al niet wat en hoe ze het voor moeten schrijven, het is dan ook van groot belang, dat artsen die hier nagenoeg iets van weten, bijscholing gaan krijgen. Alle artsen en apothekers kunnen informatie aanvragen bij het Bureau Medicinale Cannabis! 

Al bestaat het medicinaal cannabisprogramma in Nederland al een tijdje, er zijn momenteel maar een paar duizend mensen die er gebruik van maken!

Veel artsen zijn op hun hoede als het gaat om het aanbevelen van stoffen die ze niet kennen, vooral als ze het niet geleerd hebben in hun opleiding! Daarom zou een training voor artsen een prioriteit moeten zijn in Nederland. Maar het stigma rondom cannabis zal eerst moeten verdwijnen. Anders zullen artsen niet in de rij gaan staan, omtrent deze cursus van enkele uren.

Bij de opleiding van artsen wordt ook geen aandacht besteed aan het endocannabinoide systeem, dat is de basis voor het gebruik van medicinale cannabis. De hoogste tijd dat hier wel aandacht aan gaat worden besteed.

Voor degene die zelfmedicatie doen met cannabis, adviseren we naar je arts te gaan en dit in je dossier te laten vermelden, je bent dan gelijk een ervaringsdeskundige die weer andere patiënten kan helpen en opent de ogen van de arts. Elke arts die er zich in gaat verdiepen is er weer 1. Je arts mag ook contact opnemen met onze stichting.

 

 3. Bescherming Patiënt

Patiënten worden geconfronteerd met bescherming tegen enkele juridische aspecten in termen van werkgelegenheid, verkeer en zaken als het welzijn van kinderen en voogdij, waar het federale verbod problemen kan geven, door bv een drugstest te nemen (ook op de werkvloer).

Cannabis wordt geclassificeerd als een LIJST II van de opium wet; Softdrugs, terwijl cannabisolie (puur cannabisextract) valt onder LIJST I van de opium wet; Harddrugs.

Zie Wetten Overheid.

Als je bepaalde pijnstillers als morfine (Lijst I Opiumwet) voorgeschreven krijgt van je arts, mag je in overleg met je arts binnen bepaalde tijd weer gaan autorijden of gaan werken, als er een drugstest gedaan wordt en deze stoffen worden gevonden, is dat geaccepteerd door de werkgevers, echter als je cannabis als medicijn gebruikt, is het hek van de dam!

Echter zijn er ook patiënten die juist cannabis nodig hebben, om goed te functioneren, ook in het verkeer, denk aan iemand die ineens krampen of ernstige pijn krijgt achter het stuur,  dan breng je juist de andere in gevaar. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor hetgeen hij of zij tot zich neemt, als je je aan de juiste doseringen houdt, zal er weinig fout gaan met cannabis, vooral als een patiënt dit langdurig gebruikt! Laat altijd vermelden in je dossier bij je arts dat je cannabis als medicijn gebruikt.

 

Om het stigma rondom cannabis te laten verdwijnen hebben we jullie hulp hard nodig!

Deel dit artikel zoveel mogelijk, legalisatie begint bij goede voorlichting!

 

Deel deze pagina:
 Terug