•  

Cannabis, medische wetenschap en de fundamentele mensenrechten

   29 februari 2024

Hier is een stuk dat o.a.  Dr. Ethan Russo geschreven heeft, wat uiteindelijk niet gebruikt is als beleidstuk voor een internationale aanbeveling. We delen het hier, want het is er de tijd voor.

Cannabis sativa is een medicinale plant met gedocumenteerd gebruik van voor 4000 jaar terug.

Naast het gemakkelijk kweken van deze geneeskrachtige bloemen, produceert de plant veelzijdige stoffen en buitengewoon voedzaam zaad. Cannabis is goed wijdverspreid gedocumenteerd als traditioneel medisch en cultureel gebruik en bovendien werd het voor een eeuw gebruikt door een groot deel van de wereld als een mainstream farmaceutisch product, voorafgaand aan het bijna volledige verbod in de afgelopen 75 jaar. Cannabis voor medisch gebruik is voor het laatst uitvoerig beoordeeld in 1965 door de World Health Organization, zonder follow-up uitdaging met het idee dat de medische gegevens over de werkzaamheid voor deze ontbreken. Echter, heeft een internationale organisatie alles gedocumenteerd vanaf 2011. 34 pagina’s van klinische trial studie gegevens en rapporten van de plant en haar producten, waaruit de werkzaamheid en veiligheid blijkt, zonder belangrijke toxiciteit of mortaliteit is toegeschreven.

De ontdekking van het endocannabinoïde systeem in het laatste decennium van de 20ste eeuw heeft de rationele basis verschaft voor het begrijpen van de therapeutische waarde van cannabis en de verschillende onderdelen. Haar rol bij het moduleren van vrijwel elk fysiologisch systeem van het lichaam,  te handhaven homeostatische balans worden de talloze conclusies dat patiënten wereldwijd baat hebben aan cannabis als pijnstiller, slaapmiddel, anti-ontstekingsmiddel, anti-nausea geneesmiddelen, anticonvulsieve, gastro-intestinale remedie, auto-immuunziekte palliatief, anti-spasticiteit drug, primaire chemotherapeuticum bij kanker, antidepressiva, anti-angst en zelfs antipsychoticum. Terwijl de primaire psychoactieve chemische stof van cannabis, tetrahydrocannabinol (THC)  vaak wordt belasterd, de angst voor de nadelige gevolgen ervan, heeft voortdurend overdreven onverantwoordelijk op de wereldwijde politieke agenda gestaan, gebaseerd op een uiterst wankel fundament, uitsluitend op basis van ideologie en een politieke agenda, in plaats van op wetenschap. Erger is het noodzakelijk onderzoek naar cannabis therapeutica, dat gehinderd wordt, in het bijzonder met betrekking tot andere belangrijke cannabinoïde, de niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), waarvan de analgetische en anti-inflammatoire activiteit complementair is aan THC, maar ook neveneffecten tegengaat van THC,  zoals angst en tachycardie.

Het verbod van deze therapeutische plant cannabis, heeft een palliatieve en potentieel curatieve helende plant, ontzegd aan miljoenen mensen over de hele wereld en tegelijkertijd gecriminaliseerd, tevens vervreemd het talloze mensen die ervoor kiezen om het te gebruiken voor welke reden dan ook.

De pogingen om deze cannabisplant in een voortdurende cultuur oorlog uit te roeien, heeft het landschap vergiftigd, levensonderhoud geëlimineerd en buurman tegen buurman opgezet.

De maatschappelijke kosten zijn astronomisch geweest, zonder aantoonbare winst. In plaats daarvan zijn aanzienlijk schendingen van de mensenrechten en is er ecologische schade aangericht. Specifieke schendingen van de internationale rechten is ook te danken aan de overheden, ze schuiven hun specifieke wettelijke  “verplichting om af te zien van het verbod of belemmeren traditionele preventieve zorg van helende praktijken en medicijnen” af, ze zijn betrokken bij het “bewust achterhouden of onjuiste voorstelling van informatie van vitaal belang voor de bescherming van de gezondheid of behandeling” en de vaststelling van “wetten en beleid die het genot interfereren van een van de componenten van, het recht op gezondheid.”

Deel deze pagina:
 Terug