•  

Rechtbank heeft Woningsluiting in Terneuzen teruggedraaid, 40 wietplanten voor eigen medicinaal gebruik!

   31 juli 2019

Steeds meer rechters geven de patiënt steun bij hun medicinale thuiskweek. Onlangs is ook een woningsluiting teruggedraaid in Sprang Capelle en nu dan in Terneuzen.

Wederom een overwinning voor een patiënt, wat niet nodig zou moeten zijn.

Het wordt tijd dat de overheid zijn verantwoording neemt en patiënten hun medicijn gunnen wat hun een menswaardig leven geeft.

Op 30 juli stond onderstaand bericht in BN de Stem

Primeur: rechtbank draait woningsluiting in Terneuzen terug, 40 wietplanten waren voor eigen gebruik

TERNEUZEN – Burgemeester Jan Lonink heeft ten onrechte een huis in de gemeente Terneuzen laten sluiten.

De bewoner gebruikt de daar aangetroffen veertig wietplanten als pijnstiller, oordeelt de rechtbank Zeeland-West Brabant.

Volgens Roeland Aerts, advocaat van de bewoner, is het een primeur dat een Zeeuwse rechter zo’n besluit terugdraait. Aerts wil niet zeggen waar zijn cliënt woont en wacht met een inhoudelijke reactie tot zijn cliënt terug is van vakantie.

De politie deed op 15 februari een inval in de woning. Op de zolder werden in twee aparte ruimtes veertig hennepplanten gevonden. Burgemeester Jan Lonink schreef de bewoner begin april aan: zijn huis zou vanaf 25 juli voor drie maanden gesloten worden, op grond van de Opiumwet. De bewoner ging in beroep. Sinds hij in 1998 betrokken was bij een verkeersongeluk, lijdt hij aan ernstige, chronische, zenuwpijn. De hennep zou hij daarom gebruiken voor medicinaal gebruik.

Een buurtbewoner had gemeld dat vanuit het huis gedeald zou worden. Onzin, aldus de bewoner. De politie trof tijdens de inval ook geen verpakkingsmateriaal, gripzakjes of weegschalen aan. En de ‘klanten’ die bij hem langskwamen en met sporttassen het huis verlieten, waren zijn twee dochters die om de week bij hem verblijven en worden opgehaald door de huidige partner van zijn ex of andere familieleden. In de sporttassen zaten spullen van zijn dochter, geen drugs, aldus de bewoner.

Olie
De rechtbank oordeelt nu dat de veertig hennepplanten inderdaad puur voor medicinaal gebruik zijn. De bewoner kweekt hennep voor de olie die in de planten zit. Die gebruikt hij als pijnbestrijding en om in slaap te komen. Zijn huisarts bevestigt dat voor de rechtbank. Eerder schreef hij pijnstillers als paracetamol en diclofenac voor, maar die werkten niet. Daarom adviseerde hij medicinale cannabis van het merk Bedocran. Ook die voldeed niet, omdat de olie uit die planten de slaap te weinig bevordert.
De inwoner van de gemeente Terneuzen is daarom zelf hennep gaan kweken met een verhouding tussen de werkzame stoffen die de huisarts niet mag voorschrijven. De arts heeft tegenover de rechtbank verklaard dat hij ervan op de hoogte is dat zijn patiënt de olie uit de zelfgekweekte wiet gebruikt en dat het de meest effectieve pijnstiller blijkt, met de minste bijwerkingen.

De rechtbank gelooft dat de veertig hennepplanten zijn gekweekt omdat het gebruik medisch noodzakelijk is.

De verklaringen van de huisarts zorgen voor voldoende onderbouwing.

Het huis gaat niet op slot en de burgemeester moet de proceskosten van 1.024 euro terugbetalen.

Bron BN de Stem

Deel deze pagina:
 Terug