•  

Onterechte inval politie bij Waalwijkse medicinale cannabiskweker op dag rechtszitting!

   5 maart 2021

Onderstaand bericht stond in het Brabants Dagblad van 4 maart 2021. We hebben reeds eerder gemeld dat Fyta Company in Waalwijk teelt medicinale cannabis mag  starten zonder opiumontheffing, het ministerie van VWS is het hier niet mee eens met een onterechte inval als gevolg. Over zes weken doet de rechter pas uitspraak in deze zaak en tot dan moeten ze met rust gelaten worden.

Politie valt binnen bij Waalwijkse medicinale wietkweker op dag rechtszitting: ‘Dit is psychologische terreur’

WAALWIJK – Agenten zijn donderdagmorgen rond 06.00 uur binnengevallen bij het Waalwijkse medicinale cannabisbedrijf FYTA. Ze hadden opdracht gekregen van de officier van justitie alle 17.000 aanwezige hennepplanten te ruimen en de voorraad gedroogde hennep in beslag te nemen. De inval kwam enkele uren voordat de rechtbank in Breda zich zou buigen over een langslepende kwestie. De rechter stak uiteindelijk een stokje voor de ruiming.

De rechtbank boog zich over een zaak die al geruime tijd speelt tussen FYTA en de minister voor Medische Zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Waalwijkse ondernemer heeft eerder een zogeheten API-registratie gekregen.  Met die registratie mag de ondernemer in principe wiet produceren en distribueren voor een producent die er geneesmiddelen van maakt. Maar het ministerie stelt dat het bedrijf pas aan de slag mag als het ook beschikt over een ontheffing van de opiumwet. FYTA bestrijdt dat en zegt die helemaal niet nodig te hebben.

 
Onherstelbare schade
Maar voordat de zitting rond 11.00 uur goed en wel begon, vertelde de advocate van FYTA de rechters over de inval. Ze vreest dat er onherstelbare schade wordt aangericht als het bedrijf wordt geruimd en het werk van 2,5 jaar in rook opgaat, met alle financiële gevolgen van dien. Ze heeft ook geen enkel begrip voor de inval omdat in eerdere gerechtelijke uitspraken al was bepaald dat het bedrijf mocht doorgaan tot zes weken na de uitspraak in de zaak die vandaag speelt voor de rechtbank. ,,We vinden het ontzettend buitensporig om met dergelijk machtsvertoon binnen te vallen. Dit is psychologische terreur.” De directeur van FYTA is duidelijk aangedaan door de inval en ziet het als een zoveelste poging om zijn bedrijf te dwarsbomen.

We vinden het ontzettend buitenspo­rig om met dergelijk machtsver­toon binnen te vallen. Dit is psychologi­sche terreur

Advocaat Fyta
De vertegenwoordigers van het ministerie zeggen niet op de hoogte te zijn van de actie, maar geven wel toe het dossier te hebben overgedragen aan het Openbaar Ministerie. ,,Het is hun goed recht daarmee iets te doen, al is de timing erg ongelukkig.”
Afgeblazen
Dat vonden de rechters ook. Na een aantal schorsingen en koortsachtig overleg met het OM besloten ze een ‘ordemaatregel’ te nemen:  De minister van VWS wordt verzocht contact op te nemen met politie en justitie niet op te treden totdat er uitspraak is gedaan in de rechtszaak. Even voor 13.00 uur komt het verlossende woord van het OM:  de actie in Waalwijk wordt afgeblazen. Tot opluchting van de directeur en zijn advocate. Over zes weken doet de rechtbank uitspraak. Dan zal blijken of de ontheffing van de opiumwet wel of niet noodzakelijk is.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug