•  

Er is geen Regulering van Cannabis zonder Thuiskweek

   15 september 2022

Zoals bekend is de hoofddoelstelling van PGMCG de normalisering van cannabis, hiervoor delen wij o.a. de laatste wetenschappelijke onderzoeken, die geplaatst zijn op de IACM, gaan we in gesprek met overheidsinstanties omtrent o.a. de vergoeding door de zorgverzekeraars, cannabis in het verkeer en zo veel meer.

Een van de belangrijkste is de thuiskweek van cannabis als medicijn. Waarom mag je wel alle andere kruiden kweken, maar geen cannabis of hennepa.

Cannabis is in Nederland verkrijgbaar in de apotheek of coffeeshop. In de apotheek zijn momenteel maar 5 soorten ter beschikking en deze voldoen niet aan de gehele markt die nodig is, tevens wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar.  De wiet uit de coffeeshop is vaak ongecontroleerd en wordt amper onderzocht op contaminanten, waar je niet op zit te wachten als patiënt. Daarom zijn er ook veel patiënten die zelf kweken. De laatste jaren is er een ware hetze gaande op de thuistelers. Als dit op criminele wijze gebeurd, men de stroom niet betaald en zorgt voor brandgevaarlijke situaties, dan is dat niet meer als terecht. Echter zijn er ook patiënten die zorgen dat alles goed geregeld is, zoals bijvoorbeeld de kweekgroep in Tilburg van PGMCG, waar men bij binnenkweek een verplichte jaarlijkse NEN keuring heeft op de kweekruimte en de toevoer, dit voor de veiligheid en het wordt gekeurd door een erkend Bedrijf (CIOS)

Niet alleen is thuiskweek een noodzakelijk onderdeel van normalisering/legalisering, het is onvermijdelijk. In een wereld waar cannabis overal in de stad vanuit winkels wordt verkocht, hoe kan dan een verbod op de thuisteelt worden afgedwongen? Een verbod op thuiskweek is al moeilijk genoeg om te handhaven onder volledig verbod, hoe zou het werken onder quasi-legalisatie?

En samen met de legalisatie komt er vooruitgang in de teelttechnologie, zoals geautomatiseerde kweekkasten, waardoor stealth-groei nog eenvoudiger wordt, indien nodig. Maar het zou niet nodig moeten zijn. Welk doel wordt gediend door te trachten degenen op te sporen die een paar planten in hun huis verbouwen in een tijd van winkels en thuisbezorging en sociale consumptie-lounges?

Mensen die wietplanten thuis kweken zijn geen gevaar voor iemand anders en ze maken geen inbreuk op de rechten van iemand anders. Waarom zouden mensen zonder vervoer of die te ziek zijn om naar een winkel of apotheek te gaan, moeten lijden, en worden gecriminaliseerd voor het thuistelen van cannabis?

Het algemene doel van legalisatie moet altijd zijn om deze mensen – cannabisgebruikers, verkopers en telers – alleen te laten. Ze doen je geen pijn. Ze creëren geen schadelijke chemische brouwsels in hun huizen. Het is een plant, iets dat velen lijken te vergeten. Het is maar een plant.

Wat er ook in Nederland of elders gebeurt, het is duidelijk dat legalisatie zal gebeuren door ongelijke ontwikkelingen in het hele land: lounges voor sociaal gebruik hier, minder beperkingen om wiet ergens anders af te leveren, medische cannabis-kwalificatievoorwaarden op een derde plaats, krediet en bancaire toegang voor cannabisbedrijven op een andere plaats. Er kan nooit een einde komen aan pogingen om de cannabiswetgeving in enige echte zin te verbeteren; het zal gewoon een voortdurende drukte zijn.

In veel opzichten is dat een schande. Al deze energie verspild door te vechten over de precieze legaliteit van een plant die al miljoenen jaren op deze planeet is. Ik denk dat als er één ding is waar mensen goed in zijn, het tijd en energie verspillen.

 

Deel deze pagina:
 Terug