•  

Hennep-extracten hebben een positief effect op het immuunsysteem bij honingbijen

   1 juni 2023

Wetenschap/Dier: Hennep-extracten hebben een positief effect op het immuunsysteem bij honingbijen

Volgens een studie met honingbijen heeft “hennepsupplementatie een positieve invloed op het immuunsysteem van de werksters, en kan de juiste toedieningswijze worden aangepast aan de gezondheidsproblemen van de bijen.

In de studie werd het effect van hennep-extract op de activiteiten van weerstandsparameters en de concentratie van metabolische verbindingen in de hemolymfe van volwassen werksters geëvalueerd.

De bijen werden in de volgende groepen verdeeld: (1) controlegroep gevoed met een mengsel van suiker en water-glycerine-oplossing, (2) experimentele groep met pure suikersiroop en aan de binnenkant met katoenen strips gedrenkt in hennep extract, (3) experimentele groep met een mengsel van suikersiroop met hennep extract.

Hennep extracten veroorzaakten een toename van de eiwitconcentraties en verminderden de protease activiteiten, ongeacht de toedieningswijze.

De proteaseremmende activiteiten waren alleen verlaagd in de groep die hennep extract op de strips kreeg.

De biomarkeractiviteiten (ALP, ALT, AST) namen toe in de controlegroep en bij de arbeiders die extract op siroop kregen, en namen af bij de arbeiders die het extract op strookjes kregen toegediend.

Bij jonge, 2 dagen oude arbeiders was de glucoseconcentratie hoger in de groepen die met het extract werden gevoederd dan in de controlegroep.

Hennep extract beïnvloedde een verhoging van de ureumconcentratie in de hemolymfe van de arbeiders in vergelijking met de controle.

De hennepsupplementatie beïnvloedt het immuunsysteem van de werksters positief, en de geschikte toedieningswijze kan worden aangepast aan de gezondheidsproblemen van de bijen.

Vakgroep Zoölogie en dierecologie, Universiteit voor biowetenschappen in Lublin, Polen.

 

 

Science/Animal: Hemp extracts has a positive effect on the immune system in honey bees

According to a study with honeybees a “hemp supplementation positively influences the immune system of workers, and the appropriate method of administration may be adapted to the health problems of bees.

Department of Zoology and Animal Ecology, University of Life Sciences in Lublin, Poland.

Skowronek P, et al. Animals (Basel). 2021;11(8):2190.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook

Hennepteelt kan goed zijn voor de bijenbevolking

Wetenschap: hennepteelt kan goed zijn voor de bijenvolken

Deel deze pagina:
 Terug