•  

Terneuzen: ‘Verander Wetgeving Medicinale Thuiskweek Cannabis’

   27 september 2019

Update 27/9/2019

Terneuzen steekt nek uit voor toestaan thuiskweek medicinale wiet

TERNEUZEN – Thuiskweek van medicinale wiet, met hooguit vijf hennepplanten, moet mogelijk worden. Terneuzen gaat zich daar sterk voor maken.

In ruime meerderheid heeft de Terneuzense gemeenteraad dit deze week uitgesproken. Zelfs partijen die gewoonlijk weinig tot niks van het Nederlandse gedoogbeleid voor cannabis moeten hebben, PVV en VVD, spraken hun steun uit. ,,We zijn voor het keihard aanpakken van wietteelt en drugshandel”, stelde Patrick van der Hoeff (PVV), ,,maar thuiskweek voor medicinale wiet is iets anders.”

Lees meer

6 september 2019

Burgemeester Lonink wil politieke discussie medicinale thuiskweek hennep

Geplaatst: 6 september 2019 om 08:14

‘Het telen van cannabis is op grond van de Opiumwet verboden. Dit geldt ook voor het telen van vijf planten of minder.’ Dat is de reactie van burgemeester Jan Lonink op vragen van Peter de Kraker, D66 Terneuzen. De Kraker wil graag dat de burgemeester medicinale thuiskweek van cannabis toestaat.
Dat vroeg hij naar aanleiding van een volgens de rechtbank onterechte sluiting van een ‘drugspand’ met 40 hennepplanten voor medicinale thuiskweek. ‘Alleen de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan hiervan ontheffing verlenen, volgens artikel 8 van de Opiumwet,’ aldus de burgemeester.

Lees meer

De politiek heeft hier al diverse malen een discussië over gehad.

Wat hier aan vooraf ging:

Op donderdag 22 augustus stond op OmroepZeeland onderstaand bericht. Dit naar aanleiding van een onterechte woningsluiting 

D66 in Terneuzen wil hier hetzelfde model als Tilburg neer gaan zetten.

Burgemeester Lonink van Terneuzen adviseert patiëntenverenigingen op om naar de minister van Volksgezondheid te stappen om te pleiten voor het toestaan van het thuis kweken van cannabis. Hier is stichting PGMCG en meerdere stichtingen al lang mee bezig. Op 1 maart 2019. is dit ook in de Tweede kamer besproken.

Het bericht van OmroepZeeland op 28/8/2019

Burgemeester Lonink: ‘Wetgeving medicinaal wiet kweken moet veranderen’

 

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen vindt dat er landelijke wetgeving moet komen voor het legaal thuis kweken van medicinale wiet. Op dit moment mag iedereen vijf wietplanten in huis hebben zonder daarvoor gestraft te worden. Voor veel medicinaal wietkwekers is dat niet voldoende.

Lonink pleit daarom dat de wetgeving wordt aangepast. “Ik wil met de gemeenteraad kijken hoe we dit op kunnen lossen, maar het is voornamelijk een probleem dat op landelijk niveau moet worden aangepakt.” De burgemeester is geen fan van de huidige gedoogconstructie waarbij iedereen vijf planten in huis mag hebben. “De wetgeving is op dit moment schimmig. Burgemeesters kunnen hier slecht mee uit de voeten en de burger snapt er niets meer van.”

Wel of geen vergunning?

De discussie over legaal wiet kweken voor medicinaal gebruik werd onlangs op gang gebracht door Philippe Rotthier. In februari vond de politie na een tip 40 wietplanten in zijn huis. Burgemeester Lonink besloot daarop dat de inwoner van de gemeente Terneuzen drie maanden uit zijn huis moest. Maar een rechter draaide die beslissing terug, omdat Rotthier de cannabis kweekte voor medicinaal gebruik en niet voor de handel. Rotthier wil nu een vergunning van de gemeente Terneuzen om cannabis te kweken.

Die vergunning gaat er volgens Lonink op korte termijn niet komen. Hij raadt medicinaal wietkwekers dan ook aan om zich te beperken tot vijf wietplanten. En daarnaast roept hij patiëntenverenigingen op om naar de minister van Volksgezondheid te stappen om te pleiten voor het toestaan van het thuis kweken van cannabis.

Bron

Deel deze pagina:
 Terug