•  

Is Frankrijk op weg naar legalisering van cannabis?

   24 maart 2021

Frankrijk heeft een van de strengste cannabiswetten van Europa: het is al sinds 1970 illegaal, medicinaal gebruik is er niet toegestaan en de wet maakt geen onderscheid tussen persoonlijk gebruik en illegale handel, zoals in sommige landen wel het geval is.

Frankrijk heeft echter het hoogste gerapporteerde cannabisgebruik in Europa. Tussen 2015 en 2017 zei volgens Statista iets meer dan 11% van de Franse bevolking dat ze in het voorgaande jaar cannabis hadden gebruikt, het hoogste van alle Europese landen. Het gebruik van cannabis in Frankrijk gaat terug tot Napoleons Egyptische veldtocht van 1798, toen zijn troepen bij gebrek aan alcohol in plaats daarvan cannabis gebruikten. Hoewel Napoleon de drug verbood, werd cannabis steeds populairder.

De kwestie van de legalisering van cannabis komt opnieuw op de voorgrond in Frankrijk, nu een nieuwe enquête, uitgevoerd door Le Parisien, Franse burgemeesters in heel Parijs polste en vaststelde dat – zelfs in Republikeinse wijken – 50% van de leiders in Parijs voorstander was van de decriminalisering van de drug (slechts 22% was tegen, terwijl 28% zei dat ze meer informatie nodig hadden). Onderzoeksdeskundigen vertelden de krant dat dit ook in lijn was met de publieke opinie volgens recente enquêtes.

De houding ten opzichte van cannabis in Frankrijk is de afgelopen jaren milder geworden. President Emmanuel Macron voerde in 2018 ’ter plekke’ boetes in, waarbij de politie gebruikers tot €200 ($242) kan beboeten, hoewel het nog steeds niet als gedecriminaliseerd wordt beschouwd en rechters harde straffen kunnen uitdelen als zij dat nodig achten.

Het bracht Frankrijk meer in lijn met andere landen, met name de buurlanden, zoals Duitsland en Italië, waardoor Fransen minder de grens over hoeven om drugs te scoren. In België, Luxemburg en Zwitserland mogen mensen recreatief cannabis gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor represailles.

Bron

Lees ook

In Frankrijk stellen parlementariërs een lichtere regelgeving voor CBD-producten voor

Frankrijk: Parlementariërs stellen lichtere regelgeving voor CBD-producten voor

Deel deze pagina:
 Terug