•  

Status Woningcorporaties en Thuiskweek Medicinale Cannabis

   17 maart 2019

In Tilburg hebben we toestemming van de lokale driehoek om 5 cannabisplanten te kweken voor eigen medicinaal gebruik, onder strikte voorwaarden.Hierbij maakt burgemeester Noordanus de kanttekening Voor wat betreft mijn bestuursrechtelijk bevoegdheden zie ik af van woningsluiting conform artikel 13b Opiumwet, omdat bij 2 staat Het eerste lid is niet van toepassing indien woningen, lokalen of erven als bedoeld in het eerste lid, gebruikt worden ter uitoefening van de artsenijbereidkunst, de geneeskunst, de tandheelkunst of de diergeneeskunde door onderscheidenlijk apothekers, artsen, tandartsen of dierenartsen.

De burgemeesters hebben een extra stok gekregen om te slaan artikel 13b opiumwet, gelukkig doet gemeente Tilburg daar niet aan mee wat betreft de medicinaal cannabis gebruikers die ingeschreven staan bij PGMCG.

Begin maart 2019 zijn deze kamervragen gesteld:

Kamervragen over een dreigende uithuiszetting van een gezin met kinderen vanwege de vondst van 96 gram hennep

Kamervragen over het Kweken van Wiet als Medicijn

 

Bij de meeste woningcorporaties staan in hun voorwaarden dat er een zero tolerance beleid is omtrent het kweken van cannabis, zo ook in Tilburg. Zie hetgeen hieronder staat, wat op hun website is gepubliceerd.

Moet ik een boete betalen

  • Ja, u moet alle kosten en boetes betalen.
  • Het gaat hier om kosten voor de schade aan de woning, het aftappen van energie, de rechtszaak en de belastingdienst. Deze kosten kunnen in de duizenden euro’s lopen.

U kunt overlast van hennep op de volgende manier:

  • De politie via nummer 0900-8844
  • WonenBreburg via onze klantenlijn 0900-0209 (lokaal tarief)
  • Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

 

De burgemeester en PGMCG hebben sinds ze toestemming hebben gekregen contact opgenomen met de woningcorporaties omtrent het kweken in huurwoningen. We kregen dit als antwoord:

Geachte mevrouw Hutten, geachte heer De Bruijn,

U had van WonenBreburg nog een reactie te goed op uw vraag over haar beleid ten aanzien van hennep/drugs in relatie tot de uitzondering die de Burgemeester onder bepaalde voorwaarden bereid is te maken voor thuiskweek van medicinale cannabis.

In dat kader kan ik u berichten dat WonenBreburg onverkort vasthoudt aan haar zero-tolerance beleid.

Dat geldt ook voor de andere Tilburgse corporaties.

Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij dat graag.

Vriendelijke groet,

Jurist

WonenBreburg

Postbus 409, 5000 AK Tilburg

 

Deze mail hebben we vandaag verstuurd.

Geachte mevrouw,

Graag komen we nogmaals terug op uw reactie.

Inmiddels zijn er meerdere woningcoöperaties in Nederland die het kweken van cannabis voor eigen medicinaal gebruik wel toestaan.

Het gaat hier om veilige kleinschalige thuiskweek van 5 planten onder maximaal 800 watt die NEN gekeurd (ieder jaar opnieuw gekeurd door erkend bedrijf) zijn in een brandveilige ruimte van max 2 m2. De gemeente en de burgemeester hebben hier geen problemen mee, tevens hebben we toestemming van de lokale driehoek https://www.pgmcg.nl/medicinale-thuiskweek/toestemming-in-tilburg/ . Het gaat hier om kwaliteit van leven van burgers, waarbij andere medicatie niet helpt en dit hun uiterste redmiddel is. We hebben het hier over mensen met kanker, MS etcetera. Het wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en deze kosten kunnen patiënten niet opbrengen. De Coffeeshopcannabis moet ook betaald worden en is niet altijd zuiver, eigen bio-kweek wel.

Inmiddels zijn een aantal patiënten vrijgesproken door de rechter en terug naar hun woning of er zelfs niet uitgezet zijn.

Wij verzoeken jullie derhalve jullie standpunten te herzien.

patient-autisme-uit-katwijk-mag-cannabis-blijven-kweken-als-medicijn/

patient-jean-paul-ms-huis-gezet-gemeente-ivm-medicinaal-gebruik-cannabis-zwartboek/

woningcorporatie-mag-thuistelende-hiv-patient-huis-zetten-hoger-beroep/

Zieke Johan mag in zijn huurhuis blijven na vondst 18 wietplanten

Rechtbank heeft Woningsluiting in Terneuzen teruggedraaid, 40 wietplanten voor eigen medicinaal gebruik!

Een huurster mag in haar sociale huurwoning blijven wonen ondanks dat haar zoon daar 40 cannabisplanten kweekte om er wietolie van te maken tegen zijn pijn als gevolg van leukemie.

Wij hopen dan ook van harte dat u zich van de menselijke kant laat zien en een uitzondering maakt voor patiënten, die 5 planten kweken voor eigen medicinaal gebruik.

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet

Stichting PGMCG

Marian Hutten, Serge de Bruijn

Antwoord in april 2019

Geachte mevrouw Hutten, geachte heer De Bruijn,

WonenBreburg heeft notie genomen van onderstaand e-mailbericht. In reactie daarop kan ik u berichten dat WonenBrebrug weloverwogen vasthoudt aan haar zerotolerance beleid.

Vriendelijke groet,

16/8/2019 Brabants Dagblad

Tilburgse huurwoningen niet meer per se op slot na vondst drugs

Deel deze pagina:
 Terug